Als je botercrème binnen een dag gaat verwerken, kun je hem het beste buiten de koelkast bewaren, maar wel op een zo koel mogelijke plek. De crème blijft mooi soepel, zodat je hem gemakkelijk direct kunt verwerken. Dek je kom goed af of bewaar hem in een spuitzak. In de koelkast kun je botercrème een week bewaren.
Botercrème is in de koelkast ongeveer één week houdbaar. Vergeet niet dat de boter in de crème hard wordt. Haal de botercrème dus altijd een paar uur voordat je begint met decoreren uit de koelkast.
Als toef op een cupcake bijvoorbeeld, of als vulling in een mooie taart of zelfs bij een cakerol. Verder kun je er ook nog voor kiezen om je botercrème een smaakje te geven of hem gewoon lekker zo laten volgens het basisrecept.
Hoelang je de taart in de koelkast kunt bewaren is afhankelijk van het soort vulling, een taart met slagroomvulling zou ik niet langer dan 2-3 dagen bewaren. Een taart met botercrème vullingen kun je wel 3-4 dagen bewaren.
Gewone cupcakes kan je ongeveer 3 dagen bewaren in een goed afgesloten koekentrommel. Best niet in de koelkast. Wanneer je de cupcakes nog afwerkt met fondant of boterroom kan je ze in principe nog een dag of twee langer bewaren. In de vriezer bewaren cupcakes tot 3 maanden.
Als je botercrème binnen een dag gaat verwerken, kun je hem het beste buiten de koelkast bewaren, maar wel op een zo koel mogelijke plek. De crème blijft mooi soepel, zodat je hem gemakkelijk direct kunt verwerken. Dek je kom goed af of bewaar hem in een spuitzak. In de koelkast kun je botercrème een week bewaren.
Baksels met botercrème bewaar je idealiter op een koele plek. Je kunt cupcakes en taarten met botercrème ook in de koelkast bewaren, maar dan wordt de cake snel droog en de botercrème te hard. Bewaar de traktaties bijvoorbeeld op een mooie standaard met stolp of in een stevige cupcake- of taartdoos.
De cakes of biscuits kun je al ruim van tevoren maken en in de vriezer bewaren. Doe dit maximaal 2-3 maanden van tevoren. Ook een botercrème kun je nu al maken en invriezen. Hou er rekening mee dat deze wel een tijdje nodig heeft om te ontdooien en dat je misschien nog wel even moet opkloppen in verband met schiften.
In de koelkast blijft taart zo'n 2 – 3 dagen goed. Zorg er wel voor dat je hem goed afdekt onder een taartstolp of in een taartdoos, zodat de geurtjes van ander eten in je koelkast niet in de taart trekken. Ook invriezen kan heel goed bij taart. Doe de taart in de taartdoos en verpak die in een plastic zak.
Gelukkig is het heel goed op te lossen! Plaats de kom met crème boven een pan met kokend water (zorg dat de kom het water niet raakt) en verwarm de crème al kloppende gedurende ongeveer een minuut. Haal de kom van de bain-marie af en klop het mengsel vervolgens verder. Indien nodig kan dit herhaald worden.
Cupcakes zonder topping van fondant of botercrème, kun je normaliter 3 dagen bewaren, maar dan niet in de koelkast. Heb je een topping op het kleien taartje gedaan, dan wordt de maximale bewaarperiode korter. Met verse slagrom als topping maximaal een dag, want slagroom zal vrij snel of uitdragen of waterig worden.
Botercrème kan schiften door een temperatuurverschil van de ingrediënten. Als je crème op kamertemperatuur is, maar je voegt koude boter toe, dan kan hij schiften. Om dit te voorkomen, is het dus belangrijk dat je ingrediënten allemaal op dezelfde temperatuur zijn en dat je ze beetje bij beetje toevoegt.
Wil je de chocoladeganache wat langer bewaren, bewaar hem dan afgedekt in de koelkast. Je kunt de ganache op deze manier 1 a 2 weken bewaren. Verwerkt in een taart of koekjes is de bewaartijd enkele dagen tot 1 week.
Beste keuze. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks halvarine of margarine uit een kuipje te gebruiken. Roomboter bevat namelijk veel verzadigd vet.
Zet de cupcakes met een toef in een taartdoos en bewaar deze op een koele plek, maar niet in de koelkast. In de koelkast worden de cupcakes droog en de toef keihard wat niet lekker is om te eten.
Taarten met slagroom kun je niet invriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op. Ook gedecoreerde taarten kun je prima in de koelkast bewaren. Dek deze ook goed af in verband met geuren en smaken van andere etenswaren in de koelkast.
De meeste taarten of gebakjes kan je 2 tot 3 dagen bewaren mits ze goed gekoeld zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Slagroom gebak is het lekkerst als je dit binnen 2 dagen gegeten hebt, Bij schuim gebak kan het de 3e dag nog heel goed. Bij slagroom gebak is het niet aan te raden om het in te vriezen.
Taarten bewaar je 2 tot 3 dagen in de koelkast. Je kan taart ook invriezen. Bewaar het in de taartdoos en doe er een plastic zak omheen, dan blijft het ongeveer 3 maanden goed. Cake kan je ongeveer een week bewaren (buiten de koelkast) in een trommel of verpakt in aluminiumfolie.
Verpak de cake in plasticfolie, aluminiumfolie, in een plastic zak of in een afsluitbare (cake)bak. Luchtdicht verpakt is de cake een kleine week te bewaren. Natuurlijk is ie versgebakken wel het allerlekkerst!
Kort samengevat is een biscuit heel luchtig, maar heeft dat wel vullingen en toppings nodig om er een lekker geheel van te maken. Een cake is zwaarder en compacter en heeft van zichzelf al veel meer smaak. Bovendien is deze als basis ook makkelijker op smaak te brengen, iets wat bij een biscuit lastiger is.
Stevige botercrème. (
Kijk hoeveel je biscuit weegt en neem 80% van dat gewicht in botercrème. Dus voor elke 100 gram biscuit, neem je 80 gram botercrème. Verkruimel het biscuit en meng het met de botercrème met je mixer tot een mooi deeg. Zet dit een half uurtje in de koelkast, zodat het weer wat steviger wordt.
Biscuit gebak
Je hebt te lang gemixt, dan wordt het biscuit te luchtig. Als je hem dan uit zijn vorm haalt zakt hij in het midden in. En bij een langwerpige cakevorm krijg je een wip-wap effect. Biscuit is nog niet gaar in het midden.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Een gel kleurstof, of nog liever een pasta, is de beste optie wanneer je een felle kleur wilt geven aan je botercrème. What is this? Doordat je maar weinig nodig hebt van een gel of pasta kleurstof, is het extra belangrijk dat je het in kleine hoeveelheden door de crème mixt.
Deze makkelijke taart kun je tot wel een week in de koelkast bewaren, ze zal alleen maar lekkerder worden.