Als je regenwater drinkt, zul je niet meteen dood neervallen, maar echt schoon is het niet. Er kan op verschillende manieren viezigheid in terechtkomen, legt Van der Hoek uit. Om te beginnen via de lucht. Fijnstof en andere luchtvervuiling, zoals de uitstoot van fabrieken, worden in de lucht door het water opgepikt.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
KUN JE UIT DE REGENTON DRINKEN? Nee, 'hemelwater' bevat vuildeeltjes.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren.Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
In regenwater zitten minder mineralen, zoals kalk en magnesium dan in kraanwater. Deze mineralen zijn zeker niet onmisbaar voor planten, maar ze hebben er niet veel van nodig. Een te veel aan kalk en magnesium blijft deels achter in de potgrond, waardoor de zuurgraad van de grond kan veranderen.
Regenwater kun je niet zomaar drinken. Hoewel het schoon is als het uit de lucht valt (je wordt immers niet ziek als je in de regen loopt), kan opgevangen regenwater verontreinigd zijn door de vervuiling die er op je dak of in de dakgoot ligt.
Voor privé gebruik kan je regenwater perfect gebruiken binnen sanitaire toepassingen zoals douche, bad, lavabo en spoelbak mits er een bacteriële voorfilter geplaatst wordt. In de praktijk gebeurt deze filtering meestal via een UV-filter.
Stinkend water
Bacteriën die van nature in regenwater aanwezig zijn kunnen zich sterk vermeerderen bij stagnerend water en/of hoge temperaturen en zorgen dan voor omzetting van de organische verontreiniging. Daarbij kan een geur van rotte eieren ontstaan, veroorzaakt door waterstofsulfide (H₂S).
In tegenstelling tot wat je wellicht zult vermoeden is neerslagwater vanuit de wolken beter voor de planten dan leidingwater uit de kraan. Dat water komt namelijk uit de grond, waardoor er meer mineralen en kalk in zit. Bij regenwater zullen er veel minder opgeloste stoffen aanwezig zijn.
De chemische verbindingen die het meest bijdragen aan de zuurgraad van regenwater zijn zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOx). Via de vorming van opgelost sulfaat en opgelost nitraat maken ze het regenwater zuur. Daarentegen vermindert de uitstoot van ammoniak (NH3) de zuurgraad van het regenwater.
Regenwater komt schoon uit de lucht vallen. Als regen op daken, straten en stoepen valt, dan wordt het vies door zand, stof, (vogel)poep en ander vuil. Het regenwater is dan nog wel schoon genoeg om in de grond te laten zakken of om in oppervlaktewater te stromen.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Zit de regenton vol? Dan kunt u met een overloop set het overtollige water afvoeren in uw tuin. In de meeste gevallen is de regenpijp rechtstreeks aangesloten op de ton en is er geen overstort naar het riool. Combineren met een vulautomaat die afgesloten kan worden (zomer / winter stand) is ook mogelijk.
Regenwater noemen we zoetwater, maar het smaakt eigenlijk nergens naar. Zoutwater in de zee, smaakt wel zout. Water neemt de smaak over van wat erin opgelost zit.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
Ons bloed bestaat voor 94 procent uit water. Dat is tenminste zo als je voldoende water drinkt. Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid.
In regenwater kan veel viezigheid zitten
Fijnstof en andere luchtvervuiling, zoals de uitstoot van fabrieken, worden in de lucht door het water opgepikt. Ook bestrijdingsmiddelen kunnen al via de lucht in het water terechtkomen.
De term 'grijs water' wordt ook wel gebruikt voor water van andere kwaliteit (minder zuiver) dan drinkwater, zoals bijvoorbeeld regenwater, dat je kunt gebruiken voor het toilet en de was. Dit noemen we ook wel 'huishoudwater'.
Een eigen waterwinning gaat over grondwater, oppervlaktewater, regenwater … dus alle vormen van waterverbruik behalve leidingwater.
Door af en toe in periodes waarin je het vat niet gebruikt het water wat te laten doorstromen (in geval van een ton met kraantje) kun je het water een beetje in beweging brengen en een deel van de rottende delen 'afromen'. In een ton waaruit je schept probeer je best de bodem niet te verstoren.
Hoe moet ik een regenton schoonmaken? Maak hem minstens eenmaal per jaar schoon. Via het dak en de regenpijp stroomt er namelijk vaak bladafval, vogelpoep of uitgebloeide bloesem in de ton. Dit organische materiaal gaat rotten in het stilstaande water, waardoor een onprettige geur ontstaat.
Vuile regenput = vuil regenwater
Dat kan je herkennen aan een vreemde geur en bruine kleur of gele kleur van het hemelwater. De was uit de wasmachine stinkt en in de wc-pot zetten zich bruine randen af. Vuil regenwater wegpompen is dus de boodschap.
Regenwater is gewoon goed voor je haar. Regenwater is minder 'hard' dan leidingwater, dat komt omdat er minder kalk in zit. Je haar wordt er iets zachter van en na een regenbui kan je haar ook ineens natuurlijk golven.
Regenwater is van voldoende kwaliteit en bovendien zachter dan leidingwater waardoor het geschikt is voor de wasmachine.
Als je regenwater gebruikt voor de wasmachine, heb je minder wasproduct nodig. Voor andere toepassingen zoals drinken, persoonlijke hygiëne en de vaat moet het water van drinkwaterkwaliteit zijn. Daarvoor gebruik je regenwater dus niet.