Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Koffiedrab, koffiefilters, koffiepads & theezakjes
Koffiedrab en koffiefilters horen bij het GFT+E. Dit is namelijk composteerbaar. Spoel koffiedrab nooit door de gootsteen of het toilet, dit kan namelijk verstoppingen veroorzaken. Koffiepads en theezakjes mogen vanaf 1 januari ook bij het GFT+E afval.
Tip. Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Dat maakt de weg vrij om het algemene advies nu aan te passen: theezakje en koffiepad mogen bij het gft. Dat geldt uiteraard niet voor koffiecups, die meestal van aluminium zijn gemaakt. Volgens het reguliere inzamelsysteem moeten die bij het restafval; de koffiedrab maakt ze ongeschikt voor de pmd-zak of -bak.
Vlees- en visafval kun je het beste bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) gooien en niet op je eigen composthoop omdat het ongedierte aantrekt. Om eventuele stank in je groene bak te voorkomen, kun je er krantenpapier omheen wikkelen voor je het in je groene bak doet.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Houd je container droog
Bij een GFT-bak gaat dat wellicht wat lastiger door bijvoorbeeld fruitsappen of natte bladeren. Daarom kun je het beste een krant of stro onderin de containers leggen om te voorkomen dat afvalresten aankoeken op de bodem. Vliegen komen op etensresten af en leggen daar hun eitjes op.
Sinds 1 januari 2019 mag bijna alle organisch keukenafval in de groene GFT-container. Dat betekent dat niet alleen groenten en fruit, maar ook dierlijke bijproducten zoals vlees- en visresten, vaste zuivelproducten, bereide etenswaren en eierschalen toegelaten zijn in het GFT.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
Samen met de overheid, afvalverwerkers en andere theebedrijven in Nederland hebben wij ons ingezet voor industrieel composteerbare theezakjes. Vanaf heden mogen alle Pickwick theezakjes bij het GFT-afval. Goed nieuws, want de theezakjes zorgen uiteindelijk voor schonere compost.
Dit valt onder de categorie: Restafval
Om eventueel stankoverlast te voorkomen kun je de mosselschelpen in een dichtgebonden plastic zak in het restafval doen.
Gebruik afbreekbare plastic of papieren gft-inzamelzakken.Leg er geen knoop in.Gooi geen vochtig afval in de container: dit voorkomt broei en extra stank. Laat gemaaid gras bijvoorbeeld een dagje drogen en zorg dat vochtige etensresten eerst in het gootsteenbakje uitlekken (voorkomt ook vastvriezen in de winter).
'We zien ze helaas veel bij het oud papier', laat DAR weten. Dit zorgt volgens de afvalinzamelaar voor extra risico's in de verspreiding van het coronavirus. De gebruikte papieren zakdoekjes moeten daarom bij restafval.
Steekschuim is een soort plastic en hoort dus niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi steekschuim weg bij het restafval. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand. Dit levert energie op die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken of voor stadsverwarming.
Papiervezels kunnen tot 7 à 8 keer hergebruikt worden! 87% van het papier dat we in Nederland maken komt van gerecycled papier. Vuil papier, zoals zakdoekjes of pizzadozen met vetvlekken, hoort bij het restafval.
Kies dan voor poepzakjes die gemaakt zijn van een hernieuwbare grondstof én die bio-afbreekbaar zijn. Gooi ze thuis in je GFT-bak, zodat de hondendrol-met-zakje op een veilige en grondige manier verwerkt kan worden tot compost.
Tips kattenbakkorrels en milieu
Kattenbakvulling (ook van hernieuwbare grondstoffen!) moet na gebruik bij het restafval. Gooi het dus niet bij het gft. Gooi kattenbakvulling nooit op je eigen composthoop of in de tuin, want kattenuitwerpselen kunnen ziekteverwekkers bevatten zoals toxoplasmose.
Houtskool Niet in de gft-bak.
Gelukkig kan veruit het grootste gedeelte van het papierafval wel gewoon bij het oud papier. Denk aan schone dozen, eierdozen, enveloppen (ook met venster), kranten, reclamefolders, brochures en tijdschriften, wc-rolletjes, schone servetten of keukenrol, print- en kopieerpapier en cadeau- en inpakpapier.
Koffiecups mogen NIET in de zak of container voor plastic, blik en drinkpakken, omdat de cups bestaan uit een mix van materialen en er nog koffiedrab in de cups zit. De aluminium koffiecup krijgt aan de binnenkant een plastic laagje. Koffiecups moeten bij het restafval, net zoals koffiepads.
Thee zetten
Bij het zetten van je thee moeten de theeblaadjes voldoende de tijd krijgen om het water op te nemen en hun smaak te verspreiden. Laat ze dus zolang zitten als op de verpakking beschreven staat. Is de trektijd verstreken, dan mag je wél even soppen om de kleur goed te verspreiden.