In tegenstelling tot gebarentaal, is lichaamstaal een taal dóór het lichaam. Misschien herken je het wel, je hebt een inhoudelijk goed gesprek gehad met iemand, maar iets in je zegt: 'er klopt iets niet'. Precies dát is de kracht van lichaamstaal. Lichaamstaal 'vertelt' hoe iemand zich voelt, wat er van binnen gebeurt.
Als we bij lichaamstaal over gebaren spreken, denken sommige mensen dat lichaamstaal ook hetzelfde is als gebarentaal. Gebarentaal is echter iets anders dan lichaamstaal. Gebarentaal is een erkende en volledige taal van gebaren, veelal met de handen en armen, die de spraak vervangt.
Lichaamstaal (of non-verbale communicatie) is de taal die we spreken met ons lichaam. Mensen communiceren onbewust en bewust via dat wat ze zonder woorden met hun lijf doen. Aan lichaamstaal kun je vaak zien wat mensen voelen of denken zonder dat ze het zeggen.
Lichaamstaal is een vorm van communicatie. Het zegt vaak meer dan de woorden die je uitspreekt en het kan veel over jou als persoon zeggen. Met lichaamstaal kun je duidelijk maken hoe je je voelt, dit kan bewust, maar ook onbewust. Het is natuurlijk niet zo dat elke vorm van lichaamstaal meteen iets zegt.
Geen taal is universeler dan lichaamstaal
De Amerikaanse psycholoog Paul Ekman deed wereldwijd onderzoek naar gezichtsuitdrukkingen van mensen in verschillende culturen. Daaruit bleek dat de basisemoties woede, vreugde, verdriet, angst, walging, verrassing en minachting overal worden begrepen en dus universeel zijn.
"Oogcontact is belangrijk bij aantrekking. Wanneer iemand op dezelfde manier naar jou kijkt maak je oxytocine aan, wat je een warm gevoel geeft." Wanneer het de goede kant opgaat kan een zwoele blik gepaard gaan met een aanraking op de arm of op het been.
Kijk of hij zijn lippen van elkaar doet terwijl hij naar je kijkt. Het kan zijn dat hij zijn lippen een beetje van elkaar doet terwijl hij naar je kijkt. Dit is een open gebaar waarmee je seksuele aantrekkingskracht uitdrukt. Als je merkt dat hij dit doet, is dat een goed teken.
Lichaamstaal is: lichaamshouding, beweeglijkheid, mimiek, gebaren, oogcontact, blikrichting, de hoek ten opzichte van elkaar, intonatie, gebruik van ruimte, enzovoorts.
Mensen die met hun handen praten worden gezien als energievol, warm en aangenaam. En die energie komt vooral tot uiting in je enthousiasme die je overbrengt als je een verhaal vertelt. Als jij namelijk enthousiast bent over iets, dan wil graag dat anderen nét zo enthousiast zijn.
Flirtsignaal 10: Ze kijkt naar beneden.
Als een vrouw het oogcontact verbreekt door naar beneden te kijken… …of als een verlegen meisje haar blik naar beneden richt… … dan is het een indicatie dat je op de goede weg zit.
Iedereen maakt immers gebruik van lichaamstaal en je kunt veel daarvan leren door lichaamstaal bewust te observeren, zowel bij anderen als bij jezelf. Ook leer je lichaamstaal beter te herkennen door met anderen daarover te praten. Eigenlijk is dit dan communiceren over de communicatie (op betrekkingsniveau).
Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt. Dat vindt niet iedereen prettig, want aan ogen is veel af te lezen. Ze drukken onze innerlijke beleving uit.
Neus aanraken
Iemand die tijdens het spreken kort de neus aanraakt of er over wrijft heeft waarschijnlijk iets te verbergen. Als iemand oneerlijk is wordt de doorbloeding sterker en gaan zenuwuiteinden tintelen (het Pinokkio-effect), die jeuk wordt weg gewreven. Let op: oordeel niet al te snel.
Gevoelens uitdrukken door middel van lichaamstaal.
Lichaamstaal is een veel eenvoudigere manier om gevoelens uit te drukken, dan door middel van gesproken taal. Je zegt bijvoorbeeld tegen iemand niet zo makkelijk dat je hem of haar niet mag, maar door middel van lichaamstaal kun je dat goed laten merken.
Ze Breekt Oogcontact Naar Beneden – Ze Is Onder De Indruk Of Verliefd. Dit wil je het liefst zien. Als vrouwen oogcontact naar beneden breken dan wil ze je. Wel grappig, sommige vrouwen lijken met hun ogen constant af te wisselen tussen je kruis en je ogen.
Een gebaar is een beweging van handen, hoofd en/of andere lichaamsdelen vanuit de intentie om te communiceren of om de gesproken communicatie te ondersteunen. Gebaren zijn bij met name doven een onderdeel van een uitgebreide gebarentaal. Gebaren zijn dikwijls cultureel bepaald.
De stand van de ogen
Wanneer iemand naar beneden kijkt, kan dit betekenen dat diegene zich niet helemaal gelukkig voelt. Het kan ook een teken zijn dat iemand zich niet op zijn of haar gemak voelt of zich schaamt.
In veel literatuur over lichaamstaal staat het kruisen van de armen beschreven als een houding waarmee u een negatieve indruk van uzelf neerzet. Het zou vooral een teken van geslotenheid of afstandelijkheid zijn - een houding die u dus beter maar niet kunt aannemen, zou u dan verwachten.
De houding met je armen over elkaar komt voort uit een oerinstinct om jezelf te beschermen tegen bedreiging of gevaar. Je beschermt zo immers je hart en longen. Het is een houding die we vaak zien in openbare ruimtes. Daar voelen mensen zich soms onzekerder en minder veilig.
55% visueel (lichaamstaal, zoals bv. houding en gebaren) 38% vocaal (toon, hard / zacht, intonatie) 7% verbaal (de argumentatie)
Oogcontact is het elkaar aankijken (in de ogen kijken) van twee personen tijdens een (vluchtige) ontmoeting. Het is een vorm van non-verbale communicatie.
Non-verbale communicatie is belangrijk omdat het veel meer zegt over jouw intenties, gevoelens en emoties dan dat verbale communicatie dat doet. Het zegt eigenlijk wat je echt vindt en voelt. Woorden zijn daar slechts een selectie van. Denk maar eens aan de uitspraak “Je gezicht spreekt boekdelen”.
Het eerste waar een man naar kijkt als hij een vrouw voorbij ziet komen, zijn haar ogen. Daarna wordt door mannen meestal gekeken naar haar lach en op de derde plek staan de borsten van een vrouw. Dit blijkt uit onderzoek van een webwinkel onder duizend mannen.
Signaal 2: Hij/zij wil je steeds vaker zien
Een van de manieren waarop je een relatie verder brengt, is door elkaar vaker te zien. In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken. Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen.
Op het moment dat hij zwijgt, naar je lippen staart en een glimlachje op zijn gezicht heeft, dan weet je dat het raak is. Zelfs als hij naar je lippen staart terwijl jij nog praat, denkt hij vaak aan zoenen met je. Alleen kan het zo zijn dat hij denkt dat het nog te vroeg is.