Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Tot 37.5°C is normaal. Een lichaamstemperatuur van 37.6°C of hoger betekent dat je baby ziek is, dat hij te warm gekleed of toegedekt is of dat hij in een te warme omgeving verkeert. Op warme zomerdagen kan een baby zweten ook al ligt hij te slapen, maar hij mag geen rood gestuwd hoofd hebben!
Je baby kan nog minder goed tegen warm weer. Omdat zijn kleine lichaam nog anders werkt dan het jouwe, liggen er wat problemen op de loer. Zo droogt hij sneller uit, is zijn huid gevoeliger voor zonverbranding en raakt hij gemakkelijker oververhit. Gelukkig kan je veel doen om deze gevaren te voorkomen.
Wanneer een baby het te warm krijgt, bijvoorbeeld door te warme kleding, kan hij warmte-uitslag krijgen. Warmte-uitslag kan je herkennen aan rode bultjes, of als blaasjes die gevuld zijn met vocht. In de zomer kan een baby zelfs een zonnesteek krijgen of zonnebrand, wanneer hij te lichte kleding draagt.
Voel of je baby te warm of te koud heeft
Bij je (slapende) baby kan je aan de nek voelen of hij of zij het behaaglijk heeft, maar bij twijfel geven de voeten zekerheid. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handen zijn niet ongewoon. Als je baby zweet heeft hij of zij het te warm.
Bij warmtestuwing heeft het lichaam merkbaar moeite met de hitte. De lichaamstemperatuur is meestal normaal en nooit boven de 41°C. Het slachtoffer transpireert en is bij bewustzijn. Wel is vaak sprake van uitdroging en soms van spierkrampen.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding.
Wanneer een kind koude handen en voeten heeft, betekent het dat er niet genoeg energie beschikbaar is om ook de uiteindes goed te verwarmen. Veel van onze dagelijkse energie is nodig voor het faciliteren van de spijsvertering.
Ook te koud slapen is niet goed voor je kind. Om het juiste slaapklimaat te creëren, moet je het beddengoed afstemmen op de temperatuur van je baby en op die van de kamer. Na de eerste weken is een kamertemperatuur van 16-18 °C voldoende.
Kleintjes niet te lang in de kou! De allerjongsten onder ons kunnen nog niet tegen een lange tijd kou, hoe goed ze ook ingepakt zijn. Ga daarom niet zonder reden al te lang buiten lopen. Probeer af en toe even een pitstop te maken op een warmere plaats.
Als je denkt dat je baby het misschien fris heeft en een warmere pyjama of extra laagje nodig heeft, kun je aan zijn nek of voeten voelen. Is het nekje aangenaam warm, maar heeft je baby altijd koude voeten als hij slaapt, dan kun je hem een pyjama met voetjes aandoen. Een babyslaapzak is ook een goed idee.
Dit is heel normaal en kan komen doordat de baby de ene na de andere verkoudheid heeft. Niezen is een natuurlijke reflex om stoffen en vervuiling uit je luchtwegen en neus te verwijderen. Niezen komt veel voor bij baby's en is meestal niets om je zorgen over te maken.
De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
Hoe groter de baby wordt, des te meer kunnen de handjes u iets vertellen. Armbewegingen zijn ook heel belangrijk. Heftig op en neer gaande armen bijvoorbeeld geven een bepaalde opwinding weer. Prettige opwinding is een aanwijzing dat de baby een spelletje wil beginnen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen. Als je baby begint te zweten of oververhit lijkt, is het uiteraard verstandiger de muts van zijn bolletje te halen.
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
Bij optreden van warmtestuwing: afkoelen en drinken. Maar beter is natuurlijk voorkomen. Transpireren is overigens een gezonde reactie van het lichaam om de temperatuur op peil te houden. Bij transpireren ga je na of je iets kunt doen om je baby behaaglijker te laten voelen.
Vermijd tocht
Zorg ervoor dat je kindje niet op de tocht ligt. Denk aan wind door open ramen en deuren, een ventilator of airco. Dit is niet goed voor je baby. Heb je een airco, volg de gebruiksaanwijzing en zet hem maar een paar graden kouder dan de buitentemperatuur.
Allereerst moet u één heel belangrijk ding weten: baby is banger voor de warmte dan voor de kou. Terwijl een iets te lage temperatuur de slaap van de baby niet verstoort, kan hyperthermie namelijk gevaarlijk zijn.
Zorg er wel voor dat de temperatuur in het kamertje tussen de 16°C en 18°C blijft. Wel altijd oppassen voor tocht!
Wanneer je baby acht weken of jonger is, is de temperatuur in de babykamer het beste circa 20 graden. Als hij twee maanden of ouder is, is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden ideaal. Dit klinkt misschien koud, maar je baby zal goed kunnen slapen onder deze omstandigheden.
Je baby ademt in de eerste maanden uitsluitend door de neus. De baby weet nog niet dat de oplossing is om door de mond te ademen. Dit kan er zeker voor zorgen dat de baby benauwd klinkt tijdens een neusverkoudheid. Stikken in slijm of snot komt echter zelden voor.
Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus. Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen. Hierdoor hebben ze vaak een beetje moeite met ademhalen.