Niet weg te denken uit de Israëlische keuken is humus, dat met pitabroodjes wordt geserveerd.Ook falafel, gefrituurde kikkererwtenballetjes, worden veel gegeten. Na kunt u vers fruit krijgen, een kop koffie of, wanneer u niet-koosjer eet, pudding, ijs of yoghurt. Bij het eten kunt u wijn of bier drinken.
Het Israëlische ontbijt is een zuivelmaaltijd met diverse soorten kaas. Vis wordt echter als parwe (neutraal) beschouwd en is toegestaan bij een zuivelmaaltijd. Haring, sardines en zalm zijn veelvoorkomende onderdelen van het Israëlisch ontbijt. Daarnaast zijn ook eigerechten populair.
Fruit, groenten en noten
Vooral fruit en groenten, wijn en afgewerkte producten worden in de nederzettingen geproduceerd. Zo exporteert Israël voornamelijk druiven, dadels, granaatappels, pompelmoezen, nectarines, perziken, avocado's en olijven die in nederzettingen geteeld worden, naar Europa.
Sharonfruit lijkt op een vierkante tomaat. De naam komt van het dal in Israël waar deze vruchten worden gekweekt. Sharon is een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort.
Israël is verreweg het duurste land van het Midden-Oosten, maar het leven is niet veel duurder dan in Nederland. De prijzen in toeristische gebieden liggen een stuk hoger dan in de rest van het land.
Wat joden mogen eten: koosjer
Vlees (o.a. runderen, schapen) en gevogelte (o.a. kip, eend, gans, kalkoen) uit ritueel geslachte dieren is koosjer. Joden mogen geen vis en vlees samen eten. Het moet gescheiden zijn door tussen beide gerechten een snede brood te eten of iets te drinken.
Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert.Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen. Al het bloed wordt verwijderd en de gebruikte messen moeten vlijmscherp en kaarsrecht zijn.
Orthodoxe Joden drinken uitsluitend kosjere wijn. De wijn moet Kasjroet (“competent”) zijn. De achtergrond hiervan staat in de Thora. Als voedsel in overeenstemming is met de regels van kasjroet, dan noemt men het kosjer.
Alle soorten pure chocolade zijn koosjer. Daarnaast zijn alle merken chocolade met K stempel erop ook koosjer. Dat zijn de meeste bekende merken gewoon. Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.
Kaas is altijd een melkproduct. Alleen kaas met een kosher certificering symbool mag worden gegeten, om er zo zeker van te zijn, dat er kosher gecertificeerd stremsel is gebruikt bij de productie. Fruit, groenten en granen. Alle fruit, groenten en granen zijn voor consumptie toegestaan.
Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht.Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden. Het dier moet dan in theorie nog uit zijn verdoving kunnen ontwaken. Bij sommige slachterijen wordt er daarom gekozen voor helemaal geen verdoving, dus onverdoofde slacht.
Het is niet zoals in de Islam dat alcohol uit den boze is . Er mag prima een biertje of een lekkere cocktail met vrienden gedronken worden. Eén uitzondering is wel wijn: die is wel toegestaan, maar alleen als ze koosjer bereid is; door een jood en volgens de religieuze voorschriften.
Feitelijk is het predicaat een lege huls want bijna elk bier dat volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen kan koosjer genoemd worden, omdat het slechts water, hop en graan en gist bevat, meldt de Telegraaf.
Koosjere maaltijden worden alleen gemaakt van gecertificeerde, hoogwaardige producten die ritueel puur zijn (volgens de Kasjroet-wetten in de Thora).
Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt.
Een van de bekendste is de gemberbolus, waarvan het recept hieronder. Maar ook kunnen we denken aan de Zeeuwse bolus, boterkoek, latkes (aardappelkoekjes), bagel, charoset, gefilte fisj, hamansoren, maror, pom, challe (gevlochten brood), ossenworst, matzes (tijdens de Pesach) en knishes.
Kasjroet (Hebreeuws: כשרות betekent 'geschiktheid') is het geheel van spijswetten dat in het jodendom bepaalt of voedsel wel of niet door joden gegeten mag worden. Voedsel dat aan deze spijswetten voldoet, beschouwt men als rein en wordt in het Nederlands traditioneel koosjer genoemd.
Vissen: Serveer geen vissen die geen schubben hebben (denk aan zwaardvis en paling) en geen schaal- en schelpdieren (dus geen garnalen, kreeft, mosselen, coquilles of krab). Wat wel? Alle vissen met vinnen schubben, zoals zalm, tonijn, tong, makreel, enzovoorts. Zoogdieren die in het water leven zijn niet kosjer.
Veganisme sluit ook aan bij het geloof om door middel van eten, je ziel en je lichaam goed te voeden, en je met God te verbinden. De manier waarop productiedieren tegenwoordig worden gehouden en geslacht is niet koosjer.
In principe zijn alle producten kosjer, zolang de ingredi- enten dat ook zijn. Maar voor brood, wijn en kaas geldt een aanvullende eis: ze moeten zijn gefabriceerd door Joden.
In het Jodendom maakt drinken van koshere wijn (jajin) deel uit van verschillende rituelen tijdens de sabbat en het inwijden en uitluiden van feestdagen. Hierbij zijn alleen koshere wijnen, die onder het toezicht van een rabbinaat zijn gemaakt, toegestaan.
Het woord koosjer betekent 'toegestaan'. Volgens de joodse spijswetten mag bijvoorbeeld alleen vlees gegeten worden van dieren met gespleten hoeven die herkauwen: vlees van koeien en schapen mag dus wel, maar dat van varkens niet, want die herkauwen niet.
Koshere wijn wordt gezien als het 'geschenk van God' en is bedoeld voor het Joodse volk tijdens bijzondere en heilige momenten. Wijn is alleen kosher wanneer er geen niet- orthodoxe Joodse mensen in aanraking zijn gekomen met de wijn; van de productie tot aan het uitschenken.
Dierenbeschermers wijzen slachten zonder verdoving af. Maar als het goed gebeurt, hoeft het dier niet meer te lijden dan mét een verdoving. In de wet staat dat dieren voor de slacht bedwelmd moeten worden.
Moslims mogen wel vlees eten van runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee. Deze dieren zijn als ze goed worden geslacht Halal. Bij de rituele slachting worden de slokdarm, luchtpijp en twee halsslagaders van het dier in één keer en snel doorgesneden.