De ziekte van Kahler, ook bekend als multiple myeloma is een woekering van
De ziekte van Waldenström is een van de lymfeklierkankers. Het is een kanker van zowel B-lymfocyten als plasmacellen. Dit zijn beide afweercellen van ons lichaam. Bij de ziekte van Waldenström groeien en delen de kwaadaardige kankercellen zich meestal op meerdere plekken in het beenmerg.
Chronische myeloïde leukemie is een vorm van beenmergkanker, net zoals de vormen acute myeloïde leukemie, acute lymfatische leukemie, chronische lymfatische leukemie, multipel myeloom (ziekte van Kahler) en myelodysplasie, een zeldzame vorm.
Multipel myeloom is kanker van het beenmerg. Beenmerg zit binnen in je botten, waar je bloedcellen gemaakt worden. Multipel myeloom heet ook wel de ziekte van Kahler.
Het Multipel Myeloom is een kanker van plasmacellen. Plasmacellen zijn een van de soorten afweercellen van ons lichaam. Bij het Multipel Myeloom groeien en delen de kwaadaardige kankercellen zich op meerdere plekken in het beenmerg. De plasmacellen blijven zich steeds maar delen (ongeremde celdeling).
De ziekte van Waldenström is kanker van de witte bloedcellen. Meestal zit de ziekte in het beenmerg. De ziekte ontwikkelt zich langzaam. Met medicijnen kun je soms jarenlang leven met Waldenström.
Behandeling. De ziekte van Kahler is niet te genezen, maar doorgaans uitstekend te behandelen met (nieuwe) geneesmiddelen. Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in de ziekte van Kahler en behandelt veel patiënten met een Multipel Myeloom met de nieuwste geneesmiddelen.
Multipel Myeloom is niet te genezen. Het is meestal wel mogelijk om de ziekte langere tijd tot rust te brengen. U heeft dan minder klachten. Na een korte of langere tijd komen de klachten wel terug.
Beenmerg zit in het binnenste van onze botten. Het is een sponsachtig, rood weefsel. Het bloedvaten- en lymfestelsel zijn transportsystemen in ons lichaam. Daardoor kunnen de kwaadaardige cellen zich makkelijk naar andere plaatsen in het lichaam verspreiden.
Bij multipel myeloom (de ziekte van Kahler) breiden kwaadaardige cellen zich ongeremd uit in het beenmerg, wat uiteindelijk leidt tot een tekort aan bloedcellen en botafbraak. De aandoening is momenteel niet te genezen en patiënten hebben een gemiddelde overleving van 4-7 jaar.
De ziekte van Kahler wordt veroorzaakt door plasmacellen die ongecontroleerd beginnen te groeien in het beenmerg. Hoe het komt dat deze plasmacellen kwaadaardig worden, is vooralsnog onduidelijk. Blootstelling aan straling en oplossingsmiddelen worden als mogelijke oorzaak gezien.
Schade door de ziekte van Kahler
Ook worden sommige plekken in het bot extra broos en ontstaan er 'gaten' in het bot. Dit wordt 'lytische lesies' genoemd. Deze botschade kan pijnlijk zijn, maar ook zorgen voor een botbreuk. Zelfs zonder dat je hard valt.
Dexamethason heeft invloed op de kankercellen, maar ook op het onderdrukken van de bijwerkingen van de behandeling. Bijvoorbeeld het voorkomen van misselijkheidsklachten en verminderde eetlust.
Hoewel de ziekte van Waldenström niet te genezen is, is het wel goed te behandelen. In het begin is behandeling vaak nog niet nodig. Snel behandelen verbetert de overleving niet, maar stelt u wel direct bloot aan bijwerkingen van medicijnen.
Deze auto-immuunreactie kan gericht zijn tegen verschillende celtypes.
De mutatie is dus niet erfelijk.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Leukemie is de naam voor meerdere soorten beenmergkanker.
Gemiddeld zo'n 5 tot 7 jaar, met uitschieters ver naar boven. Er zijn patiënten die hier al 20 jaar op controle zijn. Maar als we die nieuwe geneesmiddelen voor zoveel mogelijk patiënten effectief in willen zetten, moet wel per patiënt duidelijk zijn wat de ziekteactiviteit is.
Het nestelt zich vaak in bloedvormende organen en kan leiden tot botaantasting, nierfalen en infecties. Patiënten hebben last van vermoeidheid en ernstige pijn. Ook is er soms sprake van spontane botbreuken wanneer de kanker ingenesteld zit in de botten die daardoor kwetsbaar zijn.
Kanker zelf is nooit erfelijk. Je kunt dus geen borstkanker van je moeder erven.
Artsen zeggen vaak dat Kahler-patiënten 'een band in het bloed hebben', waarmee ze bedoelen dat er een M-proteïne aantoonbaar is (dia 9, 10 en 11). Behalve dat het monoclonale eiwit in het bloed te zien is, worden er soms delen van (alleen de lichte ketens) in de urine aangetroffen.
In overleg met uw arts is er gekozen voor de behandeling van uw ziekte, multipel myeloom (ziekte van Kahler) met een combinatie van chemotherapie en doelgerichte behandeling. De behandeling bestaat uit vier verschillende medicijnen; daratumumab, bortezomib (Velcade®), melfalan en prednisolon.
Hoe vaak komt multipel myeloom voor? Multipel myeloom komt redelijk vaak voor. In 2022 kregen 1.561 mensen de diagnose multipel myeloom. Een andere naam voor deze aandoening is: de ziekte van Kahler.