De zeeduivel is een straalvinnige vis uit de familie van zeeduivels. Deze vis wordt ook wel hozemond, staartvis of lotte genoemd. Samen met de zeewolf is deze vis een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten.
Zeeduivel is bijvoorbeeld prima te vervangen door zeewolf.
In plaats van zeeduivel kun je ook een andere witvis gebruiken, zoals zeewolf, zeebaars of kabeljauw. Check bij je visboer welke vis er het mooiste uitziet en neem die.
Doordat alleen het achterste staartdeel van de vis geschikt is voor consumptie, wordt de zeeduivel in de visserij staartvis of hamvis genoemd. De zeewolf(Anarhichas lupus) is net als de zeeduivel een straalvinnige vis, maar dan uit de familie van de zeewolven.
Verder bezit zeeduivel geen graten, alleen een dik bot in het midden. Je kan deze vis o.a. marineren, stoven, bakken en pocheren. Eén tot twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid. Zeeduivel is een magere vis die veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.
Dagprijs ± € 7,50-8,25 per 100 gram, ook als staartstuk te bestellen, met graat en zonder vel/kop ± € 4,50 per 100 gram, hele zeeduivel ± € 25,00 per kilo.
Smaak en bereiding
Zeeduivel is de ideale vis voor wie niet van vis houdt. Je hebt bij deze soort geen last van graten. Op een dikke ruggengraat die door de hele 'ham' loopt na, is zeeduivel namelijk graatloos! De vis heeft stevig vlees, met een zacht zoete smaak die meer aan kreeft doet denken dan aan vis.
Per persoon kun je uitgaan van 200 tot 250 gram als je een hele vis hebt, of een staart. Bij een visfilet kun je uitgaan van ongeveer 150 tot 200 gram per persoon.
Hoeveel vis heb ik nodig per persoon? Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon. Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
loup de mer → zeebonk, zeewolf.
De dieren zijn zelf beter voorbereid op de duisternis: de vrouwelijke zeeduivels (ook wel hengelvissen genoemd) hebben een hengel met een 'lampje' op hun hoofd, dat door bioluminescentie schijnt. Het lampje maakt de jacht op prooidieren gemakkelijk: de prooi komt op het licht af en eindigt in de maag van de zeeduivel.
December: griet, heek, leng, makreel, pijlinktvis (calamar), poon, rog, roodbaars, schar, scharretong, schelvis, tarbot, zeebaars, zeeduivel.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
Smaak van de Dorade
De Dorade is een smaakvolle vis met relatief weinig vet. Hij is vergelijkbaar met de zeebaars, alleen is de zeebaars iets vetter. Deze prachtige vis is stevig, heeft een volle smaak en bevat weinig graten.
In Nederland eten we vrij weinig vis. Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 450 milligram omega-3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Dit kun je doen door per week twee porties vis te eten, waarvan ten minste een keer vette vis.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om een tot twee keer per week vis of schaal- en schelpdieren te eten, waarvan een keer vette vis. Wissel af qua soort en oorsprong. Een portie van 100 g bereide vis komt overeen met ongeveer 120 tot 130 g rauw gewogen vis.
Hoeveel zalm per dag? Wij adviseren om 1 keer per week 100 gram vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Vis eten is goed voor de gezondheid.
Hoeveel vis heb ik nodig per persoon? Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon. Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit macrofauna en vis, die hij door zijn open kaken naar binnen zuigt. Doordat hij op de bodem ligt is hij met zijn gemarmerde tekening bijna niet te onderscheiden van zijn ondergrond en dus nagenoeg onzichtbaar voor zijn prooien.