Om 1 liter olijfolie te verkrijgen is ongeveer 5 kilo olijven nodig. Gemiddeld geeft een boom 30 tot 40 kilo olijven.
Olijven oogsten doe je zo
Bij de traditionele teelt met een opbrengst tot 3.000 kilogram olijven per hectare bedraagt de kost voor de olijfboeren maximaal 0,25 euro per kilogram olijven.
De eerste persing geeft een opbrengst van ongeveer 10-20% olie bij ongeveer 15 °C, dat wil zeggen voor 1 liter olijfolie is 5-10 kilo olijven nodig.
1 olijfboom geeft ons ongeveer 20 kilo aan olijven en een olijf bevat ongeveer 16-20% vet. Dit vet zit grotendeels in het vruchtvlees maar ook voor een deel in de pit. Dit resulteert in 3 tot 5 liter top kwaliteit olijfolie per boom.
Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro.Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
Het aanbod is beperkt
Voor de productie van andere houtsoorten worden vaak speciaal bossen aangelegd, waarbij er met bepaalde middelen voor wordt gezorgd dat deze bomen zo snel mogelijk groeien. Dit wordt niet gedaan voor de productie van olijfhout en het aabod is daarom beperkt en het product blijft uniek.
Om eetbare olijven te krijgen zijn 2 verschillende rassen nodig, of een zelfbestuivend exemplaar. Het kan 5 jaar of langer duren voordat de bomen vrucht dragen. Olijfbomen groeien langzaam, en maken lange wortels.
Op zich is het niet nodig om een olijfboom te snoeien, maar vormsnoei kan worden toegepast. Zo kan men eventueel de toppen van de langste takken ( 3-4 jarige twijgen) van de olijfboom snoeien om de groei vanuit de kroon te bevorderen, zodat men een volle boom krijgt. Laat takken van de olijfboom minstens 20 cm lang.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
De groene olijf is direct na de zomer (september/oktober) rijp. Laat u de olijven hangen dan worden ze zwart.
Het is lastig aan te geven wanneer olijven rijp zijn voor de pluk. De onrijpe vruchten zijn vaak nog groen. De rijpe olijven zijn juist al wat meer doorgekleurd naar diepbruin, paars of zelfs zwart.
Het antwoord op de vraag: hoeveel olijven per dag..? Je kan zoveel olijven eten als je wilt. Je zal misschien iets vaker naar het toilet moeten, want bij sommige mensen bevordert het de stoelgang, maar verdere negatieve uitwerkingen heeft het niet. Ook maakt het weinig uit of je groene of zwarte olijven eet.
Als de olijven zijn geoogst worden ze direct naar de frantoio, de perserij, gebracht. Daar worden ze machinaal gewassen en van de blaadjes en steeltjes ontdaan en vervolgens gemalen en gekneed tussen twee molenstenen. Hier ontstaat de specifieke smaak van de olijfolie.
Olijven zijn oneetbaar als je ze rechtstreeks van de boom plukt. Daarom wordt er olijfolie van gemaakt ofwel vind je olijven altijd onder water (zout water) of gedroogd.Het zout trekt de bittere vloeistof uit de olijven en maakt ze eetbaar.
Je kan olijven 1 à 2 weken in de koelkast bewaren: dit doe je best in een koelkastdoos of een propere confituurpot.
Er is geen land waar er zoveel olijfolie wordt geconsumeerd per persoon als in Griekenland. Het land produceert dan ook de op twee na grootste hoeveelheid olijfolie ter wereld. In een goed jaar is dat zo'n 300.000 liter extra vierge olijfolie per jaar.
Een olijfboom verdraagt absoluut geen natte wortels. Een hoge watertafel of een slecht afwaterende grond zijn dus absoluut verboden bij olijfbomen. Hier is gelukkig wel iets aan te doen door het gebruik van drainage, lava-gesteente, … Meer informatie over het planten van een olijfboom.
Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen. Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel.
Een olijfboom heeft zon nodig! Deze bomen komen namelijk van nature uit het zonnige zuiden. Zet je olijfboom dan ook op een zonnige standplaats, zoals op het westen of op het zuiden. Hoe meer zon je boom krijgt, hoe sterker je boom wordt en hoe mooier je boom eruitziet.
Olijfboom snoeien
Zo blijft de kruin van de boom compact met frisse jonge, groeikrachtige takken. Zonder snoei blijven de takken ijl doorgroeien aan de uiteinden en worden ze kaal van onder, dit is geen mooi zicht. Je moet niet bang zijn om te snoeien, in dit geval telt snoei=groei.
De olijfboom (Olea europaea) is een winterharde boom die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. Afhankelijk van de standplaats kan de boom tot circa -10 graden Celcius vorst verdragen.
“Snoeien doet groeien” is zeker voor deze soort van toepassing want je kan er niet veel aan verkeerd doen. Zelfs als je de boom volledig kaal zou knippen dan zal deze gewoon weer opnieuw uitlopers maken na enige tijd. Zeker oudere bomen overleven een grondige snoeibeurt dus probleemloos.
De olijven moeten helemaal onder de olie staan, anders drogen ze uit. Na openen kun je de geconserveerde olijven nog 30 dagen bewaren in de koelkast en de verse olijven ruim tien dagen. Zonder olie kun je de olijven maximaal drie maanden in de vriezer bewaren.
In conclusie hebben olijfbomen de potentie om enkele honderden jaren oud te worden en sommige kunnen zelfs duizend jaar of langer leven.
De olijf behoort tot de steenvruchten en is dus geen groente. Olijfbomen groeien vooral rond het Middellands Zeegebied. Olijven zijn aanvankelijk groen van kleur, maar worden donkerder naarmate ze langer in de zon hangen. Olijven eet je niet vers van de boom.