Ten eerste kan het zijn dat er restjes urine buiten de pot terecht zijn gekomen of onder de bril of spoelrand waar je ze niet goed hebt kunnen wegpoetsen. Ten tweede kan het water in de stortbak zijn vervuild, bijvoorbeeld door algen. Ten derde kan het zijn dat je de lucht uit het ondergelegen riool ruikt.
Maak een sopje van heet water en schoonmaakazijn of biotex en ga met een schuursponsje over de voegen heen. Goed afspoelen met heet water. Op deze manier zul je de urinelucht in het toilet verwijderen.
In veel stortbakken is sprake van enige algengroei en dat is meestal geen probleem. Als het toilet echter lange tijd niet is doorgespoeld, of als de stortbak al heel lang niet is schoongemaakt of gedesinfecteerd, kan de stortbak een muffe geur afgeven.
De meest voorkomende oorzaak van een putlucht in huis is een stankslot dat kapot is of helemaal droog staat. Een stankslot is op veel verschillende plaatsen in de woning aanwezig. Denk hierbij aan de zwanenhals onder de afwasbak in de keuken of de sifon onder de wastafel.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Dit gebeurt via een systeem waarbij een ontluchtingspijp op de riolering is aangesloten. Deze loopt vervolgens naar het dak van de woning waar de lucht wordt vrijgelaten. De reden dat de uitlaatpijp voor een riolering ontluchten op het dak zit, is dat een vies ruikende lucht uit het systeem gelaten moet worden.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Kalkaanslag in de WC
Het zuur wat in cola zit is een effectieve verwijderaar van (kalk)aanslag. Giet een blikje leeg in de wc, laat het minimaal een uurtje intrekken, borstel je wc even flink na en spoel vervolgens de wc door. De kalkaanslag dankzij de cola als sneeuw voor de zon verdwenen.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Rioollucht in wc, badkamer of keuken
Vaak heeft het te maken met de riolering of gebrek aan ontluchting. Hoewel het bij ernstige problemen verstandig is om professionele hulp in te schakelen, zijn er ook gevallen waarin je rioollucht uit de wc of badkamer zelf kunt oplossen.
Geur wordt veroorzaakt door de inwerking op het reukorgaan in de neus door aerosolen of gassen, kleine moleculaire deeltjes die verdampen uit een stof.
Een stankafsluiter zorgt er namelijk voor dat er geen rioollucht uit het toilet opstijgt. Dit slot is in het toilet geïntegreerd. Meestal lijkt de stankafsluiter van het riool op een zogenaamde zwanenhals, een 's' op zijn kant. Het slot sluit de doorgang van het water af, zodat de lucht in het riool niet ontsnapt.
Gangbare reinigingsmiddelen zoals zeep en water zullen zich niet binden met de urinezuur, dus ongeacht hoe vaak je de plek schoonmaakt, die kristallen zullen blijven zitten. Een enzymatische reiniger zal de urinezuur afbreken en het uiteindelijk losmaken van het beton.
Witte Reus Geur Switch Appelbloesem Waterlelie biedt een superieure geurkwaliteit en -intensiteit, vanaf het moment dat je het toiletblok voor het eerst in het toilet plaatst. Wanneer het toiletblok droog is, wordt de appelbloesem geur verspreid. Deze geur ruik je wanneer je het toilet binnenkomt.
Afvalwater is vies. Het is een mengsel met daarin onder andere waswater, afwaswater en doorspoelingen van de wc. Er zitten poepbacteriën en andere ziekmakers in afvalwater. Het is logisch dat we dit vieze afvalwater niet aanraken of erin gaan zwemmen.
Reacties. Een kopje in het toilet doen en een nachtje laten staan, dan kun je morgen de toiletborstel door je toilet halen en is je toilet schoon. Gebruik hiervoor beter schoonmaakazijn.
Giet ongeveer zo'n 450 milliliter cola over de urinesteen. Hoe langer u het laat intrekken, hoe beter. Na minimaal een uur kunt u de plekken wegpoetsen met de toiletborstel en het toilet doorspoelen om het resultaat te bekijken.
Misschien grijp je normaal gesproken gelijk naar de fles met chloor, toch kun je de binnenkant van de wc ook schoonmaken zonder chloor te gebruiken. Kristalsoda is hier zeer geschikt voor. Maak een sopje van soda en water en laat het even oplossen.
Azijn lost de kalkaanslag in het toilet op, maar doodt niet alle bacteriën. Vergeet dus niet een vieze wc ook aan te pakken met een commerciële wc-reiniger, maar doe dit niet tegelijkertijd! Het mengen van azijn en andere schoonmaakproducten kan namelijk schadelijke gassen voortbrengen.
Gebruik dus geen chloor in een toiletpot waarin een wc-blokje hangt. Als chloorbleekmiddel wordt gemengd met ammonia ontstaan chlooramines, die irriterend zijn voor ogen en luchtwegen. Chlooramines kunnen ook ontstaan als chloorbleekmiddel in contact komt met urine. Laat dus geen chloor in de toiletpot staan.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Een afvoer die borrelt kan een voorbode zijn van een verstopte afvoer. De afvoer zit op dit moment nog niet volledig verstopt, maar er is wel sprake van vernauwde afvoer. U hoort dan dat de afvoer borrelt, en dit komt doordat er zich lucht in de leidingen bevind.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.