Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Het kan tot wel 20 minuten duren voordat je baby in een diepe slaap belandt. Als je baby dus maar korte slaapjes doet van 20-30 minuten, bereikt hij de de diepe slaap niet of weinig.
Bij deze methode werden moeders geadviseerd om in intervallen te reageren op het huilen van hun baby, namelijk om de 2, 4, 6, 8 en 10 minuten, zodat de baby kon leren zelf in slaap te vallen. Voor deze methode kozen 53 van de 100 moeders die hadden gekozen voor extra hulp van de verpleegkundige.
Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap. Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes.
een co-sleeper. Ritmische bewegingen kalmeren het zenuwstelsel van een gevoelige baby. Daarom werkt wiegen vaak erg goed om je baby te troosten en laten ontspannen. Houd je baby bij het wiegen in een gebogen en geborgen houding, liefst op zijn zij en leg je baby in bed voor hij in slaapt valt.
Dit betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Sommige baby's moeten dus echt actief gestimuleerd worden om te gaan slapen. Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld even met ze te gaan wandelen, door even naar een rustige ruimte te gaan en/of door de kamer donker te maken.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.
Leg je baby wakker in bed, zodat hij zelf in slaap kan vallen. Lukt het slapen in bed niet en in de wandelwagen of draagzak of op een andere plek wel, dan is dat beter dan niet slapen. Het is niet nodig om overdag muisstil te zijn. Laat je baby wennen aan verschillende geluiden tijdens het slapen.
Gaat je baby toch huilen als het in bed ligt? Dit betekent meestal dat je baby moe is, maar dat het niet lukt om meteen in slaap te vallen. Het heeft geen zin om je baby langer op houden. Baby's kunnen dan oververmoeid raken en vallen dan nog moeilijker in slaap.
Stille slaap: Ongeveer halverwege de slaapcyclus gaat de actieve slaap over in de stille slaap. De ademhaling is rustiger en ritmischer, hij beweegt minder en er is minder kans dat hij wakker wordt. Tijdens deze fase maakt je baby ook groeihormonen aan. Heel belangrijk dus!
Probeer je baby, af en toe, in z'n bedje te leggen wanneer 'ie moe is maar nog niet slaapt. Op deze manier kan hij aan het idee wennen dat hij ook zonder wiegen kan gaan slapen. Na de eerste drie maanden wil ik ouders aanraden om de baby wakker te houden tijdens het voeden.
Hoeveel uur per dag knuffelen met je baby
Het advies is: je moet zoveel mogelijk knuffelen met je baby. Een onderzoek wees uit dat baby's die 10 uur per dag lichamelijk contact hadden, 50% minder huilden dan baby's die 8,5 uur per dag lichaamscontact hadden.
Gevolgen voor het kind
Voor baby's is het de eerste 18 á 24 maanden sterk af te raden om bij de ouders in bed te slapen vanwege het risico op wiegendood. Een co-sleeperbedje biedt uitkomst. Met name ideaal als je 's nachts borstvoeding geeft!
Als je baby veel huilt, is dit voor jou ook niet leuk.Maar onderzoek heeft inmiddels wel uitgewezen dat je kind troosten de voorkeur geniet boven hem te laten huilen. Je baby voelt zich sneller geborgen. Op de langere termijn werkt knuffelen en troosten dus voor hem - en jou - beter.
Sommige baby's zijn al op jonge leeftijd erg onrustig. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door lichamelijke ongemakken, zoals darmkrampen, reflux of een vastzittend boertje.De meest voorkomende oorzaak is een onregelmatig slaap- en drinkpatroon.
Methode 2: Regelmaat en inbakeren
Jeugdverpleegkundige Ria Blom stelt: 'hoe meer rust en voorspelbaarheid overdag (regelmaat) hoe rustiger je baby slaapt'. Haar bestseller 'Regelmaat en inbakeren' gaat over het invoeren van een duidelijk ritme én de inbakerdoek.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten. Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Rare geluiden tijdens het slapen door lichte slaap
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
Een oververmoeide baby ziet vaak bleek. In tegenstelling tot een baby die moe wordt en dromerig uit zijn ogen kijkt, zijn de ogen van een oververmoeide baby juist groot. Je baby heeft rust en slaap nodig.
Baby's tot 6 maanden
Kun je die wel te veel verwennen? Nee, gelukkig niet. Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren.
Je pasgeboren baby slaapt vaak nog lang overdag. Vaak begint je baby kortere slaapjes te maken wanneer hij of zij 8-10 weken oud is. De hazenslaapjes zijn in de eerste 6 maanden normaal.Alle baby's slapen vaker kortere slaapjes, dit komt veel voor met name rondom de zogenaamde slaapregressies.