Je inschrijven, maar een verhoogd studiegeld vragen voor de studiepunten waarvoor je geen leerkrediet hebt. Dat studiegeld bedraagt ten hoogste 11 euro per opgenomen studiepunt. Het bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. Je inschrijving weigeren voor de studiepunten waarvoor je geen leerkrediet hebt.
Ter illustratie: als je je inschrijft voor een volledig jaar (60 studiepunten) van een graduaats-, bachelor-, of masteropleiding betaal je voor academiejaar 2023-2024: Niet-beursstudent: € 1.092,10. Bijna-beursstudent: € 576,10.
Een tweede studie? Die is in veel gevallen onbetaalbaar geworden. Afgelopen vijf jaar nam het aantal studenten met een derde af naar 22.000. Gemiddeld zijn zij 9000 euro per jaar kwijt aan collegegeld, schrijft de Volkskrant.
Studievertraging. Haalt een student de hoeveelheid ECTS die nodig zijn voor zijn bindend studieadvies, maar niet alle 60 punten die horen bij het eerste jaar, dan mag hij die studiepunten later halen. De ontbrekende punten kunnen bijvoorbeeld ook in het tweede of derde studiejaar gehaald worden.
Bindend Studieadvies (BSA)
Heb je te weinig studiepunten gehaald? Dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Je moet dan met de opleiding stoppen. Je mag het eerste jaar dan ook niet nog eens opnieuw doen.
Wat als je je propedeuse op het hbo niet haalt? Als het je niet lukt om in je eerste jaar voldoende studiepunten te halen of je propedeuse niet binnen twee jaar, moet je dus in de meeste gevallen stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool.
Per academiejaar krijg je 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt. Je behaalde een diploma in het hoger beroepsonderwijs (HBO5), hebt een leerkrediet lager dan 60 en wil je opnieuw inschrijven. Je leerkrediet wordt dan bij inschrijving aangevuld tot 60 studiepunten.
Algemene richtlijn UAntwerpen: Het algemeen uitgangspunt is dat je elk jaar minstens 60% van je ingeschreven studiepunten moet behalen. Als je de eerste keer geen 60% haalt, dan moet je bij een nieuwe inschrijving voor dezelfde opleiding minstens 60% van je studiepunten van die opleiding behalen.
Dit ongeacht of de student in het academiejaar 2022-2023 of later nog leerkrediet verliest. Ook studenten die het hoger onderwijs verlaten en minder dan 60 studiepunten leerkrediet hebben, hebben recht op die eenmalige opbouw tot 60 studiepunten met maximaal 10 studiepunten per jaar.
Net als bij hbo-studenten is het percentage wo-studenten dat een bachelordiploma behaald heeft significant lager voor het eerste tertiel. De kans om binnen drie jaar het bachelordiploma te halen is 1,2 procentpunt hoger voor studenten uit het derde tertiel.
De duurste studies volgens EW zijn geneeskunde in Maastricht (32 duizend euro) en Leiden (23.700 euro).
Wettelijk collegegeld voor 2e studie
Voor een 2e studie betaalt u het wettelijk collegegeld als u: een associate degree-, bachelor- of masteropleiding heeft afgerond, maar voor de 1e keer een opleiding volgt op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg.
Bonus van 60 studiepunten
De eerste 60 studiepunten die je verwerft (= waarvoor je slaagt) als je ingeschreven bent met een diplomacontract, krijg je eenmalig dubbel terug. Deze regel geldt niet als je ingeschreven bent met een creditcontract.
Als je voor te weinig vakken slaagt, en dus niet voldoende studierendement behaalt, kan een studievoortgangsmaatregel (bindende voorwaarde of weigering, zie verder) worden opgelegd bij jouw volgende inschrijving. Het is dus belangrijk dat je zelf ook je studierendement in het oog houdt: Bereken je studierendement.
Een kotstudent kost nu 14.103 euro, wie pendelt heeft 9.331 euro nodig voor een academiejaar. Van waar komt dan de stijging? "De energieprijs ligt in 2021 hoger, omdat de prijzen van energieproducten in 2020 heel laag stonden door de coronacrisis", zegt onderzoeker Ilse Cornelis.
Een studiepunt staat dan voor 28 studiebelastinguren. De studielast voor een studiejaar bedraagt 60 studiepunten en de jaarlijkse studielast voor deeltijdopleidingen wordt bepaald door het instellingsbestuur (WHW artikel 7.4, lid 1 en 3).
Behaal je een 8 of een 9 voor een opleidingsonderdeel, dan heb je de credits voor dat opleidingsonderdeel niet verworven.Dit onvoldoende resultaat kan wel worden getolereerd. Dat wil zeggen dat je – onder bepaalde voorwaarden– niet verplicht wordt om dat opleidingsonderdeel te hernemen.
Vaak zijn dat er 45 maar dit kan per opleiding verschillen. Soms moet je ook bepaalde tentamens halen. Haal je niet genoeg studiepunten in het 1e jaar of haal je die bepaalde tentamens niet, dan krijg je een bindend negatief studieadvies (BNSA). Dat betekent dat je moet stoppen met de opleiding.
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
als je onvoldoende studietoelagekrediet hebt, wordt je jokerkrediet aangesproken. Dat jokerkrediet is een reserve van 60 studiepunten voor je volledige studieloopbaan.
In principe ben je vrij om in een academiejaar het aantal studiepunten op te nemen dat je wil tot maximaal 72. Als je inschrijft in de eerste bachelor, raden we je aan om de 60 studiepunten van het modeltraject op te nemen. Dat is dan tussen de 24 en de 36 studiepunten per semester.
Hoeveel studie-uren is 1 studiepunt? In Nederland staat 1 ECTS of studiepunt voor 28 uur studeren. Een vak waarvoor je na het tentamen of eindverslag 6 studiepunten kan krijgen staat dus voor 6 x 28 = 168 uur studeren.
25-37% van de ho en wo-studenten stopt met de studie
In de jaren 2017-2018 en 2018-2019 lag het percentage studenten dat stopte met de studie in het eerste jaar rond de 32%. In absolute cijfers stoppen zo'n 42.500 studenten tijdens of na het eerste jaar van hun studie.
Als je dit niet haalt, dan krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA) en dan mag je niet verder met je studie. Bij mijn studie waren vakken meestal 2 of 3 punten, dus dan mag je ongeveer 4 vakken missen om over te gaan naar het volgende jaar.