Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Hoe moet je ingevroren pasta ontdooien? Je kunt pasta rustig in de koelkast laten ontdooien en vervolgens opwarmen. Wij adviseren om het proces van ontdooien achterwegen te laten en het direct in de magnetron of pan op te warmen.
Als je haast hebt, kun je de bevroren pasta in een pan met kokend water doen en meteen koken. Het belangrijkste is dat je de pasta niet langer dan 1-2 uur op kamertemperatuur laat staan. Bacteriën gedijen goed bij kamertemperatuur, en die maken je eten snel onveilig.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Te beginnen met de saus: die is zeer geschikt om in de vriezer te bewaren en later nog eens lekker op te warmen. Tomatensaus, een romige saus als carbonara, pesto; het kan allemaal. Pastasaus invriezen geeft je de makkelijkste en lekkerste kant-en-klaar-maaltijden – zelf gemaakt en gezond – die er maar zijn.
Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen. Temperatuurschommeling (meestal bij transport) kunnen ook nog wel eens tot vriesbrand leiden.
Macaroni invriezen of in koelkast bewaren
Weggooien is immers zonde, zeker omdat macaroni prima bewaard kan worden. Hoewel vers gekookte macaroni de beste smaak en textuur heeft, kun je de overgebleven macaroni invriezen voor een later moment. Ook van ingevroren macaroni is nog heerlijke maaltijd te maken!
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Pasta ontdooien en bereiden
Pasta kun je het beste in de koelkast laten ontdooien, of direct langzaam verwarmen. Direct vanuit de vriezer duurt dit wel langer.
Pasta zonder saus is tot 3 maanden houdbaar, maar na het ontdooien zal de pasta veelal wat slap en kleverig zijn. Heb je de pasta (nog net niet) al dente ingevroren? Dan kan de pasta nog best goed smaken na enkele weken tot maanden in de vriezer doorgebracht te hebben.
Smakelijk is vriesbrand niet, maar u kunt de producten nog gewoon eten. Een kleine kanttekening, want de producten verliezen door de uitdroging wel hun smaak en structuur. Zeker vlees is hier gevoelig voor. Maar gooi ze niet weg, laat de producten rustig ontdooien en bereid ze zoals u gewend bent.
Rijst invriezen ...
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
De pastasaus uit de vriezer halen. Bij diepvriesbakken gewoon de bak op het aanrecht laten ontdooien. Bij zakken kun je deze beter eerst op een diep bord leggen om te laten ontdooien. Bij het ontdooien kan de saus namelijk wat vochtiger worden.
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Wanneer je dingen invriest, gaan de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor bederf in een soort slaapstand. Tijdens het ontdooien worden ze weer actief, waardoor je op je hoede moet zijn voor voedselvergiftiging. Meteen ook de reden waarom iets wat ontdooid is, niet opnieuw mag ingevroren worden.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Als je pasta niet goed koel bewaart, is hij na twee dagen al giftig. Het kan een dodelijke voedingsbodem voor bacteriën zijn. Maar zelfs als je de pasta volgens de regels van de kunst hebt bereid en koel genoeg bewaart, dan is het beste er na twee dagen wel af.
Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten. Maar bijvoorbeeld ook restjes gerookte zalm, boerenkool, paprika, zelfgemaakte kruidenboter of gehakt kun je invriezen.
Pastasaus bewaren
Niet iedere saus kun je even lang in de vriezer bewaren. Klassieke Italiaanse sauzen zoals de (zelfgemaakte) bolognesesaus kun je doorgaans 3 maanden invriezen, mits je na bereiding de saus direct en volgens het stappenplan invriest.
Als je de verpakking niet geopend hebt, dan gaan de pasta's makkelijk tot één tot twee jaar na THT-datum mee. Verse pasta is dat meestal slechts vier tot vijf dagen. Vries je de verse pasta in, dan is deze zes tot acht maanden houdbaar. Afbeelding: Verse pasta is vier tot vijf dagen goed te houden in de koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans! Folie en zakjes moeten na gebruik meteen worden weggegooid.