Leer om vanuit uw buik te ademen. Meestal ademen we bij stress, angst of paniek hoog in de borst. Dit brengt ons lichaam in een staat van paraatheid, ook wel de 'vecht of vlucht' modus genoemd. Om uw lichaam en geest tot rust te brengen, is het belangrijk dat uw lichaam in de 'rust en verteer' modus komt.
Ze voelen zich gedwongen om bepaalde handelingen steeds opnieuw uit te voeren. Deze dwanghandelingen worden vaak vooraf gegaan door dwanggedachten. Je hebt last van steeds terugkerende, niet gewilde en storende gedachten die zich opdringen en lang aanhouden.Deze gedachten veroorzaken veel angst en spanning.
Angst wordt over het algemeen beschouwd als een reactie op iets onmiddellijks dat jouw veiligheid bedreigt. De emotie van angst wordt gevoeld als een gevoel van onbehagen, dat je waarschuwt voor de mogelijkheid dat je fysiek kan worden geschaad, dit motiveert om jezelf te beschermen.
Bij angst gaat een signaal van de hypofyse naar de bijnieren waar stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt worden. Bij de groep mensen die verstart en vlucht wordt er meer cortisol aangemaakt.
Angststoornissen verdwijnen meestal niet vanzelf, maar je kunt je er goed voor laten behandelen.
Een bekende manier om je gedachtes los te laten is het opschrijven van je slechte gevoel. Doe dit op papier, zodat je je gedachtes letterlijk een pak rammel kunt geven. Wanneer je uitgeschreven bent, kun je het papiertje lekker opfrommelen of verscheuren voor het de prullenbak ingaat.
Je maakt een mindmap, een soort diagram, van begrippen, teksten en andere hersenspinsels.Vervolgens geef je aan wat de relatie tussen die zaken is. Zo creëer je een boomstructuur rond een hoofdthema. Een mindmap helpt je om structuur aan te brengen in je gedachten en om dingen te leren en te onthouden.
Dwanggedachten zijn gedachten die je niet wilt hebben en die steeds weer in je hoofd opkomen. Ze kunnen beangstigend of verontrustend zijn en gaan vaak over dingen zoals geweld, vuilheid of religieuze regels die je niet wilt breken. Ze kunnen heel hinderlijk zijn en moeilijk te stoppen.
Angst voel je bij dreigend gevaar. Dat is nuttig: een hormoon dat we adrenaline noemen, komt vrij als je angst voelt. Daardoor kun je vechten of vluchten. Maar sommige mensen zijn angstig zonder dat ze in echt gevaar zijn.
Meestal ontstaan de angstklachten langzamerhand, zonder duidelijke aanleiding. Soms ontstaan de eerste angsten na een heftige gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een bevalling, een lichamelijke ziekte of stress op het werk. De klachten van deze angststoornis zijn meestal langdurig aanwezig.
Voor een groot percentage mensen heeft een angststoornis een chronisch beloop. Dit betekent dat hulpverleners alert moeten zijn op signalen van een angststoornis en snel moeten interveniëren.
Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.
Een piekerstoornis, ook wel dwangmatig piekeren of gegeneraliseerde angststoornis, is een stoornis waarbij je ongecontroleerde angst hebt voor normale dingen in het leven. Het piekeren begint geleidelijk, maar neemt uiteindelijk je hele dag over.
Een psycholoog is een expert in het behandelen van angst en paniekaanvallen en een vertrouwenspersoon. Therapie zal je helpen om beter te leren omgaan met de angst. O.a. zal de psycholoog samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw angst en je technieken aanleren.
Neem voldoende rust en zorg voor lichaamsbeweging. Probeer minder cafeïnehoudende dranken, alcohol en tabak te gebruiken. Vermijd te veel prikkeling van de zintuigen en probeer te ontspannen. Zorg voor een structuur die rust geeft.
Angst is dus een nuttige emotie die signalen herkent, zodat we snel kunnen reageren. Toch overkomt het sommige mensen dat hun angst een eigen leven gaat leiden. Als iemands leven door angst wordt beheerst en de naaste omgeving er ook onder lijdt, dan spreken we van een angststoornis.
In de categorie van 18 tot 24 jaar ligt het percentage angststoornissen op 11,7 procent over het afgelopen jaar. De meest voorkomende angststoornissen binnen beide leeftijdsgroepen zijn de sociale fobie en de specifieke fobie. Deze stoornissen komen meer voor bij meisjes dan bij jongens.
De specifieke fobie komt het vaakst voor, gevolgd door sociale fobie, de gegeneraliseerde angststoornis en de paniekstoornis. Angststoornissen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Angststoornissen komen het meest voor tussen 25 en 44 jaar en in deze periode ontstaan ook de meeste angststoornissen.