Wasadvies: viscose. Viscose-materiaal kun je het beste wassen op een temperatuur van maximaal 30 graden. Of kies voor een speciaal zijde of handwasprogramma. Ook kun je viscose natuurlijk prima zelf met de hand wassen.
Viscose in de wasmachine wassen
Viscose wassen op 30 graden is dus prima. Maar was het materiaal nooit op een hogere temperatuur. Wassen op 40 graden is dus af te raden. Je kunt je viscose kleding het best op een fijnwasprogramma wassen, zoals een wol- of zijde wasprogramma.
Machinewas: Bij de machine was moet je viscose niet warmer als 40 graden wassen, anders gaat de stof krimpen en slijt de stof ook sneller. Het beste is om de viscose producten op een wol of zijdewas programma te wassen met een neutraal of wol wasmiddel.
Let op. Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%.
Nadelen van viscose
Beperkte duurzaamheid: Viscose kan minder duurzaam zijn dan sommige andere stoffen, omdat het niet slijtvast is bij veelvuldig dragen en wassen. Vochtgevoeligheid: Viscose heeft de eigenschap om vocht op te nemen, wat kan resulteren in een klam gevoel bij overmatig zweten.
Omdat viscose de neiging heeft om te krimpen, tolereert het alleen lage temperaturen tot maximaal 40°C. Dit geldt voor het wassen van een viscose overhemd, maar ook voor andere kledingstukken. Als je elk risico wilt uitsluiten, ga je voor een lagere temperatuur en was je viscose op 30°C.
Viscose heeft namelijk de neiging om snel te krimpen en is niet zo sterk als katoen. Ook kreukt het vrij snel.
Door het wassen gaan de vezels dichter op elkaar zitten en door het strijken zet het weer uit. Belangrijk is weer de temperatuur niet te hoog in te stellen. Viscose kleding kun je gemakkelijk op een lagere stand glad strijken.
Viscose combineert de positieve eigenschappen van katoen en zijde. Aan de ene kant is viscose net zo zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, waardoor viscose ook wel kunstzijde wordt genoemd. Aan de andere kant is het net zo slijtvast, ademend en absorberend als katoen.
Het materiaal lijkt qua uiterlijk op zijde. Was kledingstukken zoveel mogelijk binnenstebuiten en was delicate stoffen in een waszak. Gebruik voor gekleurde kledingstukken een wasmiddel voor gekleurde was. Een wit wasmiddel kan bleekmiddel bevatten en kan alleen gebruikt worden voor pure witte was.
Azijn, geen venijn voor kledingvezels
Vul een emmer of gootsteen met lauw water.Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe.Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit.
Halfsynthetische vezels
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
Viscose-materiaal kun je het beste wassen op een temperatuur van maximaal 30 graden. Of kies voor een speciaal zijde of handwasprogramma. Ook kun je viscose natuurlijk prima zelf met de hand wassen.
Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.
Viscose/Rayon
Vaak worden bloesjes en andere lichte kleding gemaakt van viscose. Je zou denken dat het de stof daarom luchtig maakt, maar niks is minder waar. Net als de andere synthetische stoffen, laat viscose geen lucht door en wordt het zweet opgehoopt in het textiel.
Tips voor het onderhouden van viscose
Vermijd hoge temperaturen bij het wassen, strijken en drogen. Viscose kan over het algemeen gewassen worden op 30°. Zo houd je de stof zacht en aangenaam. Let bij het kopen van een viscose stof altijd op de behandelvoorschriften.
Voor je gelijk de strijkbout in standje hittegolf op je kleding zet is het verstandig even goed naar het waslabel te kijken. Voor kleding van linnen, katoen en viscose is het strijken niet zo ingewikkeld, want deze stoffen kan je gewoon strijken op de hoogste stand (maximaal 200°).
Hang je kleding in de badkamer als je een warme douche neemt. De stoom die ontstaat, laat de kreuken in je kleding verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maak je kleding een beetje vochtig en blaas met een föhn (op een gemiddelde temperatuur) de kreukels eruit. Gebruik een stijltang om kreuken uit je kleding te strijken.
100% katoen heeft namelijk meer de neiging om te krimpen dan gemixte katoenen stoffen. Doe dit bij voorkeur in combinatie met een wasmiddel dat ook op lagere temperaturen goed werkt. Voor de eerste wasbeurt kun je overigens prima de wasmachine gebruiken.
Een kledingstuk van pure viscose is niet elastisch.
Wat is polyester viscose? Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose.
Viscose is een vezel van cellulose en kan gemakkelijk uit vorm raken als het nat wordt. Om het kledingstuk in zijn oorspronkelijke vorm te herstellen en de glans te behouden, strijk je het met een stoomstrijkijzer.
Viscose wassen
Het materiaal is zeer kwetsbaar, dus adviseren we om bij elke wasbeurt een wasnet te gebruiken om de stof te beschermen.
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.