Kan huisarts doorverwijzen naar academisch ziekenhuis?

Verwijsbrief. In de meeste situaties krijgt u een verwijsbrief van de huisarts. Maar een andere zorgverlener of medisch specialist kan u ook verwijzen. Soms wordt de brief direct naar het ziekenhuis gestuurd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erasmusmc.nl

Wat is het verschil tussen een academisch en universitair ziekenhuis?

Een academisch ziekenhuis wordt ook wel een Universitair Medisch Centrum (UMC) genoemd. Een UMC verleent dezelfde zorg als een algemeen ziekenhuis maar voert ook de meer zeldzame en ingewikkelde behandelingen uit. Daarnaast wordt er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan en nieuwe medische behandelingen ontwikkeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op independer.nl

Wat te doen als huisarts niet wil doorverwijzen?

De huisarts geeft alleen een verwijzing als dit medisch nodig is. De huisarts weigert een verwijzing als hij ervan overtuigd is dat deze voor u niet zinvol is. Uw huisarts moet dan duidelijk aan u uitleggen waarom hij geen verwijsbrief wil geven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe krijg je een verwijzing van de huisarts?

Je hebt recht op een verwijzing naar een specialist als dat medisch noodzakelijk is. Jouw huisarts beoordeelt of die noodzaak er is. De huisarts zal een verwijzing weigeren als hij ervan overtuigd is dat deze voor jou niet zinvol is. Jouw huisarts moet dan duidelijk aan je uitleggen waarom hij geen verwijzing geeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kennisbank.patientenfederatie.nl

Kan ik zonder verwijsbrief naar specialist?

Is het mogelijk om zonder verwijzing van een (huis)arts naar een specialist te gaan? Je kunt zonder verwijzing naar een specialist gaan. De kosten van dit bezoek moet je dan zelf betalen. Voor vergoeding van de kosten is altijd een verwijzing van een arts of huisarts nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kennisbank.patientenfederatie.nl

Huisartsen blijven doorverwijzen naar MC Zuiderzee

21 gerelateerde vragen gevonden

Wie mag verwijzen naar het ziekenhuis?

Verwijzing van arts is nodig

Een verzekerde heeft geen vrije toegang tot de medisch-specialist. Hij heeft altijd een verwijzing nodig van een andere arts. Dat kan de huisarts zijn. Ook andere artsen dan de huisarts kunnen verwijzen naar een medisch specialist.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorginstituutnederland.nl

Waarom verwijzing huisarts?

Verwijsbrief - Huisarts.nl. Voor specialistische zorg heeft u altijd een verwijsbrief nodig van de huisarts. Zonder verwijsbrief kunt u bijvoorbeeld geen afspraak maken bij een specialist in een ziekenhuis. Want zonder verwijzing worden de zorgkosten niet vergoed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huisarts.nl

Heb je recht op een doorverwijzing?

Je hebt recht op een verwijzing wanneer deze medisch noodzakelijk is. De huisarts beoordeelt dit. Hij zal een verwijzing weigeren, wanneer hij vindt dat deze niet zinvol is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op patientenfederatie.nl

Hoe werkt een doorverwijzing?

Een specialist kan de patiënt altijd terugverwijzen naar de huisarts en in de brief huisarts advies geven over een nieuwe verwijzing. Verschijnt de patiënt op de dag van het eerste consult in het ziekenhuis zonder verwijsbrief, dan wordt de patiënt beschouwd als zelfverwijzer en moet hij/zij de zorg zelf betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op olvg.nl

Heb je doorverwijzing nodig voor neuroloog?

Moet ik altijd door een huisarts, bedrijfsarts of andere specialist naar de neuroloog verwezen worden? Ja, sinds 1 januari 2012 heeft u voor een afspraak met een medisch specialist altijd een verwijzing nodig, anders krijgt u de kosten niet vergoed van de zorgverzekeraar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mscentrum-adrz.nl

Hoe ver mag je huisarts zijn?

U moet wel een huisarts vinden die plaats heeft in zijn of haar praktijk en die niet te ver van u vandaan woont. De huisarts moet namelijk ook in acute situaties snel bij u kunnen zijn, dus de afstand tot uw huis mag niet te groot zijn. Als vuistregel geldt hiervoor een reistijd van hooguit 15 minuten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weblog.independer.nl

Is een huisarts verplicht je te helpen?

Als patiënt heeft u rechten in de zorg. Uw huisarts moet u helpen bij uw gezondheid en u informatie geven over uw gezondheid. U heeft bijvoorbeeld recht op informatie, recht om uw medisch dossier in te zien, recht op privacy en recht om zelf een hulpverlener te kiezen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Kan huisarts second opinion weigeren?

Als uw patiënt om een verwijzing vraagt voor een second opinion, dan moet u daaraan meewerken. U kunt dit alleen weigeren als u daar zwaarwegende redenen voor hebt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knmg.nl

Is een academisch ziekenhuis beter?

Voordelen academisch ziekenhuis

Een academisch ziekenhuis verleent dezelfde zorg als een algemeen ziekenhuis, maar voert ook de meer zeldzame en ingewikkelde behandelingen uit. Het voordeel van een UMC is dus dat je er terecht kunt voor complexere zorg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ziekenhuischeck.nl

Is UMC hetzelfde als AMC?

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) en VU medisch centrum (VUmc) zijn 7 juni 2018 bestuurlijk gefuseerd. De voorzitters van de beide Raden van Bestuur zetten daarvoor hun handtekening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op amsterdamumc.org

Kun je zelf je ziekenhuis kiezen?

Je hebt het recht om zelf een arts of ziekenhuis te kiezen. Maar jouw zorgverzekeraar heeft een contract met bepaalde ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. Zo kan het voorkomen dat een ziekenhuis van jouw keuze geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op patientenfederatie.nl

Hoe lang is een verwijzing van de huisarts geldig?

Een verwijzing is beperkt geldig: tussen de datum op de verwijsbrief en het 1e consult van de patiënt bij de medisch specialist mag maximaal 1 jaar zitten, tenzij de verwijzing een einddatum heeft die eerder verloopt. De verwijzing blijft geldig zolang de patiënt onder behandeling of controle is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op antoniusziekenhuis.nl

Kan een huisarts een MRI scan aanvragen?

De huisarts kan soms een MRI-scan aanvragen, om zelf een diagnose te stellen. Dat kan alleen bij bepaalde klachten aan knie, onderrug of schouder. U gaat voor de MRI-scan naar het ziekenhuis. U ziet daar geen medisch specialist, maar krijgt alleen de scan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pnozorg.nl

Waar moet een verwijzing aan voldoen?

Wat moet op de verwijzing staan: naam, adres, AGB-code en functie verwijzer. voorzien van (elektronische) handtekening en/of een praktijkstempel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op in-depraktijk.nl

Wat mag een huisarts?

De huisarts kan u informeren, onderzoeken en eventueel behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen. De huisarts kan u ook doorverwijzen naar een specialist als dat nodig is. Eerste hulp en kleine ingrepen kan de huisarts zelf uitvoeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ikwoonleefzorg.nl

Kan een ziekenhuis een patiënt weigeren?

Toestemming weigeren voor een onderzoek of behandeling

In de wet staat dat behandeling normaal gesproken alleen is toegestaan met toestemming van de patiënt. Uiteindelijk beslist de patiënt dus zelf of hij/zij wel of niet behandeld wilt worden. De hulpverlener is verplicht om deze beslissing te respecteren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgwijzer.nl

Kan een dokter een patiënt weigeren?

Een huisarts mag in bepaalde gevallen weigeren om een nieuwe patiënt aan te nemen. Huisartsen moeten deze keuze zelf maken. Ze mogen dus niet onderling afspreken om geen patiënten van elkaar over te nemen. Ook mogen huisartsen geen patiënten of gebieden onderling verdelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consuwijzer.nl

Hoe krijg je een verwijsbrief?

Soms heeft u voor zorg een verwijsbrief (verwijzing) nodig. Vaak kunt u die vragen aan uw huisarts. Dat wil zeggen dat u deze zorg alleen vergoed krijgt als u eerst naar uw huisarts bent geweest. En uw huisarts u voor deze zorg heeft doorverwezen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vgz.nl

Is een verwijsbrief digitaal?

De verwijsbrief naar een zorgverlener krijgt u dan niet meer fysiek in handen, maar haalt u zelf digitaal op. Geeft uw arts aan dat hij een digitale verwijsbrief stuurt, ga dan na of het juiste e-mailadres en mobiele telefoonnummer bekend is bij de praktijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op seniorweb.nl

Wat staat er in een verwijzing?

naam en bsn van de patiënt; type behandelaar waarnaar wordt verwezen; naam, functie en agb-code van de verwijzer; datum afgifte verwijsbrief.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lvvp.info

Populaire vragen

  Vorige artikel
Is een fistel ernstig?
Volgende artikel  
Wat is een trein in de club?