Houd de vis aan de kop vast met je linkerhand met de rug naar je toe. Maak langs de kieuw een insnede naar de kop toe en draai je mes een kwartslag, houd het mes bijna horizontaal en goed met de zijkant op de graat. Snijd in één beweging de filet eraf.
Het verschil tussen een zalmforel en een gewone forel is niet de soort maar het vlees en het formaat. Gewone forel heeft grijs visvlees en zalmforel heeft roze visvlees. De zalmforel wordt ook vaak in een groter formaat verkocht dan gewone forel. De naam zalmforel is een fantasienaam.
Forel heeft een fijne structuur en een lekkere, vrij neutrale smaak. Het is een wat vettere vis, die daardoor ook heel geschikt is om te roken. Forel kan worden gekookt, gestoofd, gepocheerd, gebakken of gegrild en in de oven worden bereid.
Gerookte forel heeft een lekkere zachte en fijne smaak en is ook een minder vette vis dan bijvoorbeeld gerookte makreel. Ideaal als lunch maar misstaat ook zeker niet bij de paasbrunch of bij de high-tea.
De schalen van forel zijn kleiner dan die van zalm. Dit komt grotendeels door de grootte van de vissen. Zalm heeft een meer langwerpig hoofd, het voorste deel van de schedel (rostrum) is prominenter geavanceerd. In forel is het minder uitgesproken, in staat tot iets afgeknotte vorm.
Natuurlijk kun je ze ook een voor een los trekken met een pincet. Dit is vaak prima te doen, aangezien een forel meestal niet overmatig veel graten heeft. Je kunt de forel ook bakken zonder de graten te verwijderen.
De voor “grondsmaak” verantwoordelijke organische stoffen zijn Geosmine (GSM) en Methylisoborneol (MIB). Ze worden door micro-organismen (vooral algen) geproduceerd. Dit zowel in de natuur als in je systeem. De vis slaat deze smaak op in het vet.
Forel is één van de gezondste vissen die je aan je dieet kunt toevoegen. Van de forelsoorten is de regenboogforel de bekendste. Deze vis zit boordevol omega 3 en proteïne. Net als bij zalm bestaat het dieet van wilde forel vooral uit garnaaltjes en kreeftjes, wat de roze kleur geeft aan de vis.
De zalmforel (ook wel regenboogforel genoemd) is een van de Pacifische zalmen. Oorspronkelijk is het een vissoort die vanuit de zee de rivieren optrekt om te paaien net zoals de zalmen. De vissen zoals wij die kennen wordt echter wereldwijd speciaal voor de consumptie gekweekt.
Kan je zalmforel rauw eten? Zowel rauw, ceviche als gebakken smaakt deze vis voortreffelijk. Ceviche is de benaming voor rauwe vis die wordt gemarineerd in citrussap. Snijd de forel in mooie kleine stukjes en marineer in citrussap naar keuze (yuzu, limoen of citroen).
Regenboogforel (Oncorhynchus mykiss) behoort tot de familie van de zalmen (Salmonidae). De soort heeft een torpedovormig lichaam met zwarte stippen en een grote bek. De flanken zijn zilverachtig met een paarse band. Ze kunnen 90cm lang worden.
De huid van een vis klinkt niet gelijk als het lekkerste stukje, het is iets wat we snel van de vis schrapen zodra deze op je bord ligt. Maar zo'n stukje huid kan juist heel lekker zijn, zolang het op de juiste manier gebakken is.
Hoe gerookte forel opwarmen? Gerookte forel in aluminiumfolie verpakken en in een oven op 200 °C 5 minuten verwarmen.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
De makreel is vooral gekookt een veelgegeten vissoort. De makreel is een echte lekkernij en heerlijk om af en toe eens te eten. Een van de gezondste vissen om te eten is de forel. De regenboogforel zit vol met omega 3 en eiwitten en voornamelijk de wilde forel is gezond dankzij haar 'gezonde' dieet.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
De gevangen forellen moet je mee naar huis nemen. Terugzetten mag niet, legt Bremer uit: ? Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
Forellen eten veel verschillende soorten voedsel, variërend van insecten en wormen tot kleine vissen, zoogdieren en schaaldieren.
Bak de forel gedurende 5 minuten aan beide kanten. Je kunt heel makkelijk zien als de forel gaar is, want dan valt het vlees makkelijk van de vis.
Wanneer je hem in de koelkast bewaart, kun je hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. Je kunt de vis ook invriezen op de dag van aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.
Het lemmet van een fileermes moet altijd heel dun, smal en uiterst scherp zijn, zodat heel dunne filets gesneden kunnen worden. Om grote stukken vlees te kunnen snijden zonder dat het mes bezwijkt, moet je rekening houden met een lemmetlengte van ongeveer 20 cm.