Planten in de vrije natuur worden nooit gesnoeid maar kunnen uitgroeien, bloeien, vrucht zetten en uiteindelijk sterft de plant weer af.
Je zou jezelf de vraag kunnen stellen, wat er gebeurt als je niet snoeit? Eigenlijk helemaal niet zoveel, is dan het antwoord. Er gebeurt natuurlijk wel wat. Immers een boom wordt veel te hoog, een haag wordt veel te breed, een struik vervormt, draagt geen vruchten of bloemen meer, maar verder gebeurt er niet veel.
Met snoeien kun je planten en bomen klein houden. Soms gebeurt het ook dat juist door de snoei de plant harder gaat groeien. Om oud hout te verwijderen en de plant, boom, haag te verjongen. Om de haag of plant de juiste vorm te geven.
Door planten regelmatig te snoeien, zullen ze goed groeien en bloeien.Door het snoeien maken ze nieuwe uitlopers (takjes) waardoor ze voller worden. Er zijn verschillende momenten om te snoeien, dat is afhankelijk van de soort plant. Snoei niet wanneer het vriest.
Platanen groeien goed de wat steviger en goed doorlatende gronden, en houden van kalk. Zonder snoei worden het flinke bomen (tot 30 m hoog) met een brede, dicht bebladerde kroon. Ze verdragen flinke snoei, en kunnen geleid worden.
De Bolplataan is de plataan voor de kleinere tuin. Deze boom gaat namelijk niet groter worden dan 2,5/3 meter en is dus perfect voor de kleinere tuin.
Bij het snoeien van vaste planten is vooral het juiste tijdstip belangrijk. Laat in het najaar juist het blad zitten, dat beschermt de plant tegen slecht weer in de winter. Vanaf begin maart is de beste periode. Wees er zeker van dat het niet gaat vriezen.
Vorstgevoelige struiken, zoals Abutilon, Phlomis, lampenpoetser, zonneroosje en lavendel. Groenblijvende planten zoals Hebe, Escallonia, Pieris, Pittosporum en Rhododendron.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Een struik of boom herstelt zich wel. Soms is het beter te snoeien, dan niets te doen. Door het snoeien verjongt de plant of struik en houdt u de groei- en bloeikracht erin. Takken die dood zijn, elkaar kruisen of in de weg zitten, mag u altijd het hele jaar door snoeien.
Voorwaarde is wel dat eerst de eigenaar van de boom zelf de gelegenheid moet krijgen om de boom te snoeien. Als dat dan niet gebeurt, mag je als grondeigenaar de takken snoeien. Ja, takken die tegen gevels groeien, worden verwijderd en indien noodzakelijk wordt de boom (voortijdig) gekapt.
Onderstaand zie je een aantal voordelen van snoeien in de zomer: De planten en bomen krijgen de kans om goed te herstellen en weer nieuwe scheuten aan te maken, hierdoor gaan de planten sterker en gezonder de winter in. De planten zijn volledig in hun kracht waardoor de snoeiwond sneller herstelt.
Wist jij dat je je planten en bomen niet moet snoeien in de volle zon? Het snoeien kan op dat moment zogenaamde snoeiwonden veroorzaken. Een snoeiwond ontstaat door het verkeerd knippen van een tak. Er komt dan vocht vrij op de plek van de wond.
Zomaar gaan snoeien kan schade veroorzaken, en in het ergste geval is dit zelfs onherstelbaar. Is de snoei verkeerd uitgevoerd, dan kan het bovendien veel tijd kosten voor het hersteld is. Het is daarom belangrijk om altijd een duidelijk doel te hebben voordat je aan deze tuinklus begint.
Midden en einde winter: januari/februari
Snoei nooit als het vriest. Nu is het moment om bomen, struiken en heesters te snoeien die hun bladeren verliezen. We denken daarbij aan haagbeuk, fruitbomen, blauwe regen, … Leilinde en andere plataansoorten kun je nu fors terug in snoeien.
Het snoeien van een hortensia kan gewoon met een knip schaar. Knip / snoei niet meer dan één derde van de plant. Snoei de dode takken van de hortensia eruit, net boven de dubbelle knop. Het snoeien van een hortensia is niet noodzakelijk.
In de meeste tuinen gaat lavendel er na een paar jaar als een wat houterige struik uitzien. Om te voorkomen dat de plant houterig wordt, compact blijft en om er dus jarenlang plezier aan te beleven, is het belangrijk om lavendel regelmatig en op de juiste manier te snoeien.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
Deze bomen snoeien in de zomer.
Tijdens de zomermaanden (juni, juli en augustus) is het voldoende om kleine heesters (bijv.lavendel) na de bloei bij te knippen. De zogenaamde ABC-bomen (Acer, betula, carpinus), zoals de esdoorn, berk, haagbeuk, walnoot en kastanje, snoeien we vanaf eind juli tot in september.
De maand maart is vaak ideaal voor het snoeien van de vlinderstruik. Knip de vlinderstruik terug tot op ongeveer dertig cm boven de grond. Let op: gebruik bij een oudere struik een kleine snoeizaag.
Doorgaans is dit in april en je mag nog niet snoeien als er nog kans is op vorst. Check dus altijd de actuele weersverwachting. Bijsnoeien (wegknippen uitgebloeide bloemen en het mooi maken van de vorm van de plant) doe je in augustus of september.
Hoewel het je misschien een goed idee lijkt om tijdens de hitte te gaan snoeien, is dit niet aan te raden. Dit heeft te maken met het feit dat de onderste bladeren van een plant niet zijn gewend om volop in de zon te staan.
Ze overwinteren en openen zich in de lente. Nooit in het vroege voorjaar snoeien dus, want dan haalt u de bloemknoppen weg. Als u na de bloei snoeit, heeft de struik de hele zomer nog de tijd om de bloemknoppen voor volgend jaar te vormen.