Sieraden kunnen van edelmetalen zoals goud en zilver zijn gemaakt maar er zijn ook juwelen van glas, tin of plastic gemaakt. Een voorwerp hoeft dus geen edelstenen en/of edelmetaal te bevatten om een juweel te zijn. De maker van juwelen heet edelsmid of goudsmid.
Waarschijnlijk waren de Egyptenaren het eerste volk dat goud verwerkte in hun sieraden. De ornamenten gingen zelfs bij het overlijden van de farao mee in de gramtombe. Ook boeren, mannen, vrouwen en kinderen droegen sieraden om hun identiteit aan te duiden. Naast goud waren ook sieraden van glas populair.
De edelsmid begint met een staaf edelmetaal (in dit geval witgoud) dunner te walsen tot de gewenste dikte. Dit goud wordt in allerlei gehaltes en kleuren geleverd door de groothandel. Voor elk ontwerp kiest de edelsmid een op dat werkstuk toegesneden materiaalbewerking.
Wat zijn kostuumjuwelen? De term kostuumjuwelen deed zijn intrede tijdens de jaren 20 van de vorige eeuw, maar het concept op zich is eigenlijk tijdloos. De oude Egyptenaren stonden er al om bekend een deel van hun juwelen te vervaardigen uit minder dure of waardevolle materialen.
Beleggingen in luxe sieraden
Dat diamant zeer kostbaar is, is bij veel mensen bekend. Daarnaast zijn beleggingen in juwelen met het groene smaragd, het rode robijn, zilverwitte parels of helderblauwe saffier een goede, waardevaste keuze.
Prijs bepalen sieraden
Tel al het materiaal bij elkaar op, en vergeet de basismaterialen zoals rijgdraad en nietstiften niet. Hou ook rekening met indirecte kosten zoals bijvoorbeeld het verwarmen van je hobbykamer, brandstofkosten die je maakt om materialen te kopen en al die verborgen kosten.
Het bedrag waar je aan moet denken varieert dan ook van 100 euro (voor kleine “ingrepen” ) tot 4.000 euro (en soms meer) voor een volledig nieuw ontwerp met diamant(en).
Kan je witgoud omsmelten? Witgoud kan je omsmelten net als geelgoud. Maar door de legering met palladium krijg je bij het omsmelten een brosser materiaal.
Goedkope sieraden worden vaak van goedkope, overdreven glimmende metalen gemaakt, soms zelfs van plastic, waarna er een laagje overheen wordt geverfd die het 'metaalachtig' moet laten lijken. Echt goud, zilver en brons glimmen ook, maar nooit zo erg als nepwaar dat doet.
Sharon Hilgers richtte My Jewellery op in de zomer van 2011. Met een passie voor sieraden gaf ze leven aan haar website en een paar jaar later opende ze haar eerste boutique in haar geliefde Den Bosch. My Jewellery groeide online en creëerde een grote community die dagelijks geïnspireerd en geprikkeld wordt.
Een sieraad kan van allerhande materialen zijn gemaakt, bijvoorbeeld van onedele metalen, kunststof of hout. Een juweel daarentegen, is altijd gemaakt van edelmetaal: goud, platina, zilver of een combinatie hiervan. Ook kunnen juwelen bezet zijn met één of meerdere edelstenen.
Voorbeelden van een edelmetaal zijn goud en platina. Deze blijven er altijd even mooi uitzien. Iets minder edel is bijvoorbeeld zilver, dat na verloop van tijd zwart wordt, maar met even poetsen weer mooi te krijgen is. Nog wat onedeler is koper, dat slaat op den duur groen uit.
Die groene vingers ontstaan wanneer een (onedel) metaal reageert op de natuurlijke zuren en vetten in je huid. Hierdoor kan het metaal verkleuren en een groene aanslag achterlaten op je huid.
Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd. Dit laagje is zilversulfide en kunt u het beste vergelijken met een zeer dun laagje roest op normaal ijzer. Voorkom dus contact tussen zilveren sieraden en materialen waar veel zwavel in voor komt.
U kunt uw trouwring of ander sieraad blijven dragen tot u overlijd om er vervolgens een erfstuk van te maken na uw overlijden. Steeds vaker komt het voor dat mensen kiezen om bij leven een bijzondere herinneringssieraad te laten maken van hun trouwring die als erfstuk wordt weggegeven na het overlijden.
Trouwring ouders omsmelten, samenvoegen of splitsen
Denk hierbij aan het behouden van een edelsteen en het omsmelten van de ringband tot een nieuw ontwerp. Naast trouwringen kunt u uiteraard ook andere bestaande sieraden van uw ouders samenvoegen en laten transformeren. De opties zijn werkelijk eindeloos.
Je kan jullie trouwringen door een goudsmid laten transformeren tot een gedenksieraad voor jezelf. Dit kan een HerinnerRing zijn waarin jullie verhaal terug komt in de vormgeving van de ring. Met een HerinneRing of een ander gedenksieraad (hanger, armband) blijven de herinneringen tastbaar en draag je ze dicht bij je.
Als uw sieraden van geelgoud zijn en dat is niet uw favoriete goudkleur dan is het mogelijk om daar witgoud of roségoud van te maken. Door het goud met hoog gehalte palladium-witgoud of met roodgoud door te legeren kunnen we het van kleur veranderen en ook dat filmen we!
Een Goudsmid factureert ongeveer € 50 per uur ex BTW.
Voor bijvoorbeeld een ring heb je wel minimaal 5 tot 10 gram goud nodig, als je niet genoeg hebt kunnen we altijd nog wat goud bijbestellen.
Hierbij wordt in de branche winkels in juweliersartikelen en uurwerken gemiddeld een bruto marge van 42.6% behaald.
Vintage sieraden zijn vele malen goedkoper dan nieuwe sieraden, want er zijn minder partijen betrokken bij de totstandkoming van het eindproduct. Het goud is immers al gedolven en de grondstoffen zijn getransporteerd. Verder heeft de edelsmid het sieraad al gesmeden.