Een goede nachtrust en een gezond en gevarieerd dieet kunnen wallen helpen voorkomen en deels verminderen. Indien je wallen hebt die zijn ontstaan door huidveroudering of genetische aanleg kun je ze helaas niet laten verdwijnen.
Kies voor foundation en een dekkende concealer
Gebruik bij voorkeur een concealer met een rozige tint. Deze tint neutraliseert de blauwtinten van de kringen en wallen onder de ogen. Let op; je brengt eerst foundation aan en gaat pas daarna met concealer aan de slag.
Die kunnen door een teveel aan huid ontstaan, door vochtophoping of door uitzakkende vetkussentjes. Bij de oogkas zitten een soort stootkussentjes van vet om je oogbol te beschermen. Als die verzakken, kunnen ze zich ophopen onder je oog. Hetzelfde gebeurt met vocht, dat zich kan verzamelen bij je oog.
Voldoende water drinken is belangrijk: het zorgt voor een mooie en gezonde huid. Je zou elke dag ongeveer 1,5 liter water moeten drinken om gehydrateerd te blijven. Dehydratie zorgt ervoor dat de bloedvaten onder je ogen vergroten waardoor je wallen en donkere kringen krijgt. Drinken dus!
De bekendste remedie tegen wallen en kringen zijn theezakjes (het liefst van kamillethee). Leg je gebruikte theezakjes in de koelkast en leg de gekoelde zakjes minimaal 10 minuten onder je ogen. Ook koude komkommerschijfjes, koele lepels en ijsblokjes helpen tegen de wallen en kringen.
Vaak worden aambeienzalf en vaseline genoemd als middel om wallen tegen te gaan. Aambeienzalf kan de zwelling verminderen en vaseline zou hydraterend werken. Met dit soort middelen loopt u echter het risico dat uw oog en de huid eromheen geïrriteerd raken.
Het gaat vooral om de vitaminen B6, B12, C, en K en het mineraal ijzer. Je huid wordt bleker door een vitamintekort, waardoor je wallen en kringen ook extra zullen opvallen. Teveel zout kan ook zorgen voor een vochtophoping. TIP: Eet voedingsmiddelen die vitaminen B6,B12,C, en K bevatten, alsook veel kalium en ijzer.
Wat zeker ook helpt is hydrateren, in de kern niets anders dan voldoende water drinken. Zorg dat je echt de anderhalve liter water per dag tot je neemt. Doe je dat niet, dan worden de bloedvaten onder de ogen groter en dat geeft vaak de donkere kringen onder de ogen. Ook een washandje kan soms al wonderen doen.
Er zijn ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen wallen. Zoals gezegd helpt kou tegen zwellingen, dus leg 's ochtends een washandje met ijsklontjes of koude komkommerschijven op je ogen. Dit helpt, al is het slechts tijdelijk. Een bekend oma weet raad-middel is ook aambeienzalf, dat zwellingen doet afnemen.
Naast dat het stoppen met roken sowieso goed is, kan het werken tegen het krijgen van wallen. Net als roken, droogt uv-straling van de zon de huid ook uit en zorgt het voor verslapping. Een zonnebril of het smeren van een goede zonnebrandcrème kunnen ook de kans op wallen verminderen.
Leg het watje daarna op je gesloten ogen voor ongeveer tien minuten. Als je dit regelmatig doet en daarna goed afspoelt met water, is de kans groot dat je snel resultaat ziet.
Beige tinten kun je gebruiken voor het camoufleren van wallen, littekens, vlekken en andere imperfecties zoals puistjes en acne.
Er zijn diverse pigmentlasers bekend die het overmatige pigment bij donkere kringen kunnen verminderen. Iedere laser heeft haar voor- en nadelen. Zowel Q-switched nanoseconde lasers als de ultrasnelle picoseconde lasers zijn ingezet om dit probleem aan te pakken.
Oorzaak wallen en donkere kringen
Wallen/ zakjes onder de ogen worden zichtbaar doordat het jukbeen net achter het onderooglid ligt. Vaak is dit volumetekort al van jongs af aan aanwezig, doordat het jukbeen in aanleg wat platter is. Dat is ook de reden dat jonge kinderen al veel last van wallen kunnen hebben.
Donkere kringen onder de ogen zijn eigenlijk het zichtbare effect van bloedvaatjes die donkerder worden wanneer je lichaam niet genoeg zuurstof of vocht krijgt. Het is niet verwonderlijk dat de ogen als eerste worden aangetast: de huid onder de ogen is erg dun, omdat ze geen vetweefsel bevat.
De huid rond de oogleden, ook wel de "periorbitale huid", is de dunste huid in het lichaam. Net als spataderen, zijn donkere kringen onder de ogen over het algemeen een erfelijke 'aandoening'. Als het bloed door de grote aderen langs het huidoppervlak gaat, produceren ze een blauwachtige tint.
Te weinig gedronken
Heeft jouw lichaam te weinig vocht, dan zullen afvalstoffen zich ophopen in plaats van dat ze afgevoerd worden. Alcohol drinken is hier een veel voorkomende boosdoener.
Smeren, smeren, smeren !
Heb je erg vaak last van kringen? Dan is een speciale oogserum voor jou werkelijk een must. Speciale oogserums verzorgen de huid van de ogen heel goed. Het maakt de huid strakker, sterker en daardoor wordt de huid ook wat minder doorschijnend.
Helpt tegen acne
Heb je regelmatig last van acne of puistjes ? Dan kan uierzalf zeker een verlichting zijn voor u. De zalf kan acne bestrijden, omdat het licht ontsmettend en verzorgend werkt. Natuurlijk als je last hebt van ernstige acne kun je beter een dermatoloog of schoonheidsspecialist raadplegen.
Purol Vaseline is een zuurloze en geurloze, transparante, vette zalf voor gezicht en lichaam. Het is geschikt voor elk huidtype, ook de gevoelige huid. Petrolatum. Als bescherming van de huid bij extreme invloeden: guur en koud weer, extreme droogte en bij huidirritaties als gesprongen lippen en luieruitslag.