Let op: de eerste steek van de naald altijd goed strak breien zodat de steken niet gaan wijken! Als er staat afhalen kun je aan de steken erna zien of je recht of averecht moet afhalen. Ga nu verder met de eerste naald boordsteek en blijf nog 5 rondes in boordsteek breien zodat je 6 toeren boordsteek hebt.
Een Fijn Lesje Sokken Breien Op Een Rondbreinaald
Sokken breien is iets waar veel mensen zich niet aan durven te wagen, terwijl het eigenlijk heel simpel is, zeker wanneer je een rondbreinaald gebruikt.
20 cm: dit is bedoeld voor sokken, mouwen van een trui of vest kan ook natuurlijk. 40 cm: een muts of babytruitje. 60 cm: kinderkleding, kleine maat trui of vest. 80 cm: grotere maat trui of vest, magic loop.
HEEN EN WEER BREIEN MET EEN RONDBREINAALD
Je pakt de naald met steken erop vast in je linkerhand. In plaats van dat je nu een tweede breinaald oppakt met je rechterhand, pak je gewoon de bungelende naald vast. Je kan nu beginnen met breien.
Sokken worden gebreid met 5 korte breinaalden, ook wel sokkennaalden genoemd. Zet het gewenste aantal steken op 1 naald, en brei 1 naald averecht. Brei met een boordsteek de steken van de 1e naald (verdeeld) over op 4 naalden.
Het aantal steken hangt af van je schoenmaat en van de diameter van je onderbeen. Een kous voor een man met maat 41/42 heeft meestal 60 steken nodig. Ikzelf heb maat 40 en zet altijd 56 steken op, babykousjes 32 steken en natuurlijk kan je alle maten ertussen breien. Dit is altijd even passen wat je zelf prettig vindt.
Het hangt ervan af of je los of strak breit. Als je geen idee hebt welke breinaald geschikt is voor jou, begin dan met 2,5 mm, dit is voor de meesten prima. Je kan natuurlijk altijd een klein proeflapje in het rond breien als je het zeker wil weten. Een standaard stekenverhouding voor sokken is 32 steken per 10 cm.
Rondbreinaalden zorgen voor een gezondere houding en meer ontspannen armen omdat de naalden korter zijn. Het gewicht van de gebreide kleding wordt verdeeld over de verbindingskabel, waardoor de polsen worden ontlast. Dankzij de grootte en flexibiliteit van de kabel zijn ze gemakkelijk op te bergen.
Voor een colsjaal is een gewone rondbreinaald met een kabellengte van 60 cm meestal prima. Voor het breien van sokken op deze manier zijn zelfs speciale rondbreinaaldjes met extra korte naaldjes en een kabeltje van slechts 10 cm.
Als je met de rechte steken naar je toe breit en dus op de voorkant van de naald, is de buitenkant de goede kant. Maar je kunt het werk ook omkeren, met de averechte steken naar je toe. Je breit dan aan de achterkant van de naalden, en de binnenkant is dan de goede kant.
Rondbreien met de magic loop methode is niet moeilijk. Op deze manier kan je rondjes van elke gewenste omvang breien, met 1 lange rondbreinaald. Handig bij het breien van mouwen, sokken, mutsen en meer.
Een averecht gebreide steek kun je herkennen aan het 'bobbeltje' dat je kunt zien direct onder het lusje dat op je naald staat. Als je goed kijkt, kun je zien dat zo'n bobbeltje ontstaat doordat het lusje op je naald van-voor-naar-achter door de voorgaande steek is getrokken.
Het vasthouden van de breinaald doe je met je duim en je middelvinger. Het omslaan doe je dan met een kleine soepele beweging van de wijsvinger. Je houd de draad op spanning met je pink en ringvinger door te wikkelen of te klemmen.
Bij continentaal breien houd je de draad om je linker wijsvinger en de naalden los in je handen. Voordeel is dat het sneller gaat omdat je de draad niet meer om de naald hoeft te leggen, het is daardoor ook minder belastend voor je schouders en het breiwerk kan bij grotere projecten op je schoot liggen.
De hoeveelheid wol die je nodig hebt, hangt af van hoe lang je de sok wil gaan maken. Maar voor een gemiddeld paar is 80 - 100 gram voldoende. Voor dit patroon wordt wol gebruikt die geschikt is voor naalden 2,5 mm. Maar je kunt het patroon makkelijk zelf aanpassen voor dikkere of dunnere wol.
De juiste lengte van de rondbreinaald
De meest gangbare lengtes zijn : 40,60 en 80 cm; daarnaast zijn er van sommige merken ook tussenmaten ( 50 en 70 cm) en naalden van 100cm, 120cm, 150cm en zelfs langer. Het is heel lastig breien met een in verhouding te lange naald.
DE MAGIC LOOP METHODE
Met magic loop breien is een magische manier van breien waarbij je een lange rondbreinaald gebruikt om iets in het rond te breien met een kleine diameter. Denk bijvoorbeeld aan sokken, mutsen of mouwen. Je kan het altijd gebruiken en je hebt helemaal geen sokkennaalden meer nodig!
Een breiring heeft dezelfde werkwijze als het punnikklosje. Je draait pin voor pin de draad eromheen en haalt de onderste lus op de pin over de bovenste. Onder de ring ontstaat als vanzelf een gebreide ronde lap, die je dus niet meer dicht hoeft te naaien. dat scheelt weer wat werk.
Tricotsteek breien
Je breit tricot door rechte steken heen en averechte steken terug breien. Dus de ene naald brei je helemaal met rechte steken, dan keer je je breiwerk om en breit de hele naald averechte steken. Bij de averechte steek houd je de draad tussen het brei werk en jezelf.
Een toer is 1 breinaald leeg breien of 1 keer rondbreien op je rondbreinaald/sokkennaald.
De korte breinaalden zonder knop worden ook wel sokkennaalden genoemd. Een set korte breinaalden bestaat meestal uit 4 of 5 naalden waarmee je sokken breit. Daarnaast zijn deze korte breinaalden handig voor het breien van boordjes.
Voordeel van een breinaald zonder knop
Zoals u heeft kunnen lezen zijn breinaalden zonder knop vaak gemaakt van materiaal dat licht in gewicht is. Dit zorgt ervoor dat het breien met dit soort naalden erg comfortabel is. Daarnaast beschikt de naald over twee dezelfde uiteindes, namelijk: twee punten.