Houdt filters schoon en maak de bodem schoon met een aquarium stofzuiger. Als u ziet dat algen beginnen te groeien op het glas, bodem, stenen of ornamenten in het aquarium, verwijder deze dan. Schraap het glas met bijvoorbeeld een algenmagneet, verwijder de stenen en boen ze. Gebruik een aquarium filter.
Zorg voor een goede watercirculatie, dat er geen 'dode' punten in het aquarium zijn; Zorg voor genoeg aquariumplanten en zorg dat ze goed groeien met de juiste voedingsstoffen; Zorg dat u de vissen niet te veel voer geeft en dat u plantenresten uit het aquarium weghaalt.
Antwoord: onvoldoende voedingsstoffen, te laag CO2- gehalte, te veel verlichting, slechte watercirculatie, te weinig planten, toedienen van te veel vissen voedsel, rottende planten en dieren.
Groene algen doden met chloor. Gebruik chloor om algen te doden. Als je zwembadwater groen is of zichtbaar algen bevat, zit er niet genoeg chloor in het water. De meest effectieve manier om bestaande algen te doden en je zwembad schoon te maken is het water een schokbehandeling geven met een hoge dosis chloor.
Natuurazijn is niet schadelijk voor aquariumplanten of vissen, mits je er niet teveel van gebruikt.
In warme zomers kunnen de hoeveelheid blauwalgen in een sloot of meer enorm toenemen. Vervelend bij deze 'algenbloei' is dat sommige soorten gifstoffen afscheiden, die voor mens en dier gevaarlijk zijn. Je kunt ziek worden als je het water binnenkrijgt.
Met behulp van een UV-filter zijn de zweefalgen, ziektekiem en schimmels namelijk snel en effectief te doden. De vijverpomp pompt het water naar het filter en laat het daarbij ook langs het UV-filter stromen. De algen gaan dood en worden afgevangen door het filter.
Waarom wordt mijn aquarium water groen? Groen water in je aquarium is vaak het gevolg van een algenexplosie. Zweefalgen ontstaan door een overschot aan licht en voedingsstoffen zoals ammoniak, nitriet, nitraat en fosfaat. Ook kan een tekort aan aquariumplanten of CO2 het gevolg zijn van een algenexplosie.
De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend.
Het lege aquarium uitsoppen met azijnwater, de aanslag wegboenen met groen sponsje. Nadien goed naspoelen met (warm) water. Geen allesreiniger of antikal producten gebruiken!
Begin eerst eens met een algenmagneet. Deze haalt vaak binnen korte tijd de meeste algen van de ruiten af. Er zijn zelfs magneten met scrapers om de hardnekkige alg aan te pakken, maar hier zijn ook speciale algenstekers voor gemaakt. Met deze stekers kun je de laatste hardnekkige algen van de aquariumruit halen.
Ze zijn autotroof, wat wil zeggen dat ze hun biomassa opbouwen uit anorganische componenten: water (H2O), koolstofdioxide (CO2), stikstof (N), fosfor (P) en nog een aantal sporenelementen. De toevoer van voldoende zonlicht en koolstofdioxide is daarom van het allergrootste belang voor een snelle groei van de algen.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
Groene aanslag is altijd het resultaat van een goeie mix. De ideale voedingsbodem voor het ontstaan van groenaanslag bestaat uit “organisch vuil”. Zand, aarde, pollen en andere zaken worden meegenomen door de wind, je schoenen, diertjes, … en dat komt terecht op bijvoorbeeld je terras.
Bij langdurige aanwezigheid van zweefalgen, zullen uw zuurstofplanten verslijmen en dood gaan, hetgeen het probleem alleen maar erger zal maken. Ook is door zweefalgen groen en troebel water een indicatie dat de waterkwaliteit niet in orde is. Dit laatste is wel iets waar uw vissen slecht tegen kunnen.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Bij de ene duurt het enkele dagen en bij de ander een week of 2. Het belangrijkst is om geduld te hebben. Met de toevoeging van aquariumplanten die veel zuurstof produceren kunt u de witte waas uit het aquarium verdrijven en weer genieten van een mooi zicht op uw vissen en planten. Laat de natuur zijn gang gaan.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Populaire moerasplanten
Kalmoes: een sterke en makkelijke plant met smalle bladeren. Kalmoes kan veel fosfaat uit het water opnemen en is daarmee een goede voedselconcurrent van algen. Gele lis: een bloeiende moerasplant die het in de meeste vijvers goed doet.
Twee behandelingen zijn noodzakelijk voor het verkrijgen van het gewenste resultaat, na 14 dagen behandeling herhalen. De benodigde hoeveelheid afpassen en in een gieter of emmer met water voormengen. Dan gelijkmatig over de vijver verdelen. Het kan tot 14 dagen duren totdat een effect kan worden waargenomen.
Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien. Dit helpt om het chloor beter in het water te vermengen. Laat het afdekzeil van het bad, het is goed voor het groen zwembadwater als het kan luchten. Zet na 24 uur de pomp uit, je zou nu het groen zwembadwater helder moeten zien worden.
Een eenmalige dosering is geen optie. Vlokmiddel moet eerst goed mengen en daarna met de minuscule deeltjes in het zwemwater een vlok vormen en dat heeft tijd nodig: minimaal 10 seconden vóórdat het gefilterd wordt.
Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen. Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden.