De levensomstandigheden in de poolgebieden zijn erg hard: zeer lage temperaturen, hevige wind, een bodem die meestal bevroren is, afwisselend een lange periode van duisternis in de winter en een lange periode van daglicht in de zomer, het gebied is moeilijk toegankelijk.
Sommigen woonden in een iglo. Nu wonen de meeste mensen in een stenen huis. Ze werken in een fabriek. Of bijvoorbeeld in een ijshotel dat helemaal is gemaakt van ijs en sneeuw.
Leven op de Noordpool gaat er iets anders aan toe dan bij ons. Het is er een stuk kouder en ze hebben er hele andere vervoersmiddelen dan wij. Als je een beetje een koukleum bent, dan is de Noordpool echt niks voor jou. Het is hier nu -30 graden en je komt hier helemaal niemand tegen.
Er leven geen mensen op Antarctica. Er verblijven alleen wetenschappers in speciale onderzoekstations. Bijna alle dieren leven aan de kust van Antarctica. In de rest kunnen alleen speciale bacteriën leven.
Op de Noordpool wonen wél mensen. De oorspronkelijke bewoners heten Inuït (een mooier woord voor eskimo's). Hun voorouders gingen hier duizenden jaren geleden heen om te jagen. Nu jagen de Inuït nog steeds, maar ze werken ook in de bosbouw of de oliewinning.
Krill is voor veel dieren een belangrijke voedselbron, maar zeker niet de enige. De dieren die in de Zuidelijke IJszee leven, eten elkaar ook weer op. Zo eten inktvissen graag vis, krabben en kreeften.
Het klimaat van het noordpoolgebied wordt gekarakteriseerd door lange, koude winters en korte, koele zomers. Er is grote variatie in het klimaat van het gebied. Sommige delen zijn bedekt door permafrost en bijna alle delen hebben te kampen met lange periodes van sneeuwval en ijs.
Maar omdat ze zover uit elkaar liggen, komen er toch heel andere dieren voor. IJsberen, poolvossen, muskusossen, rendieren, sneeuwhazen en lemmingen leven alleen op en rond de Noordpool. Terwijl pinguïns en reuzenalbatrossen uitsluitend bij de Zuidpool voorkomen. De zeezoogdieren van beide polen lijken meer op elkaar.
Extreme temperaturen
De laagste temperatuur ooit gemeten in het noordpoolgebied is -67,7 graden Celsius. Deze temperatuur is gemeten in Ojmjakon. Ojmjakon is de koudste plaats van de bewoonde wereld.
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en 's zomers tussen -5 en +5 graden.
Bedreigingen voor de noordpool
Door de opwarming van de aarde smelt het zee-ijs. Dat heeft grote gevolgen voor de mensen en dieren die er leven. Zo is de ijsbeer afhankelijk van zee-ijs om te kunnen jagen.
Er zijn diverse manieren om naar de geografische Noordpool op 90° NB te reizen. Goedkoop zijn Noordpool reizen niet. Heb je minder budget, dan kan je beter kijken naar bijvoorbeeld Lapland reizen.
Het noordpoolgebied is een oceaan (de Arctische Oceaan) omringd door continenten, terwijl Antarctica juist een continent is omringd door een oceaan (de Antarctische Oceaan). De Arctische Oceaan is een echte oceaan, met een diepte tot wel vier kilometer. De Antarctische Oceaan bestaat uit al het water rond Antarctica.
Allerlei soorten bloemplanten groeien er ook. Aangezien de zomers kort zijn op de Noordpool, moeten de planten een snel leven leiden. Zo maken poolwilgen vast katjes. Die gaan open zodra de temperatuur stijgt.
Maar wat er in het Noordpoolgebied gebeurt, heeft wereldwijd effect. Zo'n 70 procent van alle zoetwater ter wereld ligt opgeslagen als ijs en sneeuw, grotendeels in onze poolkappen. De Groenlandse ijskap is wel 3 km dik; als die helemaal smelt, dan stijgt de zeespiegel wereldwijd met 2 meter.
Seizoenen worden veroorzaakt, doordat de as van de aarde (lijn door noord- en zuidpool) in een hoek van ongeveer 23 graden staat ten opzichte van de cirkel die de aarde om de zon maakt. Door de kanteling van de aarde is het dus ten noorden van de poolcirkel 24 uur licht in de zomer en 24 uur donker in de winter.
IJsberen leven op de Noordpool en pinguïns op de Zuidpool. Ze komen elkaar in het wild dus nooit tegen! Er zijn ook nog andere dieren bekend die in de poolstreken leven, zoals: poolvos, rendier, muskusos, bultrug, walrus, orka, albatros, zeeolifant en Noordse stern.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten.
Leefgebied Poolvossen leven op de taiga, langs de Poolzee en op het poolijs. Hun leefgebieden kun je op deze kaart zien. Ze leven in paren. Mannetjes en vrouwtjes blijven hun hele leven bij elkaar.
IJsberen wonen alleen op de Noordpool
Een poolklimaat hebben we op twee plekken op aarde. Op de Zuidpool is het ook goed fris. Sterker nog, daar is het kouder dan op de Noordpool. En aan voedsel is eveneens geen gebrek: zeehonden zat.
Taal. Het Engels is de meest gebruikte voertaal bij internationale expedities.
In het poolklimaat groeien alleen kleine struikjes grassen en mossen. Er groeien geen bloemen en bomen. Hoe komt het dat het in de Polen zo koud is? Omdat als de zon schijnt, die bij de evenaar recht staat.
Poolgebied is de gebruikelijke aanduiding voor het gebied ten noorden van de noordpoolcirkel (de Arctis) en het gebied ten zuiden van de zuidpoolcirkel. In het poolgebied bevindt zich op het noordelijk halfrond de Noordelijke IJszee en op het zuidelijk halfrond het werelddeel Antarctica.
De Noordpool, en een groot gebied eromheen, is bedekt met ijs. Dit is echter geen landijs zoals op Antarctica en Groenland, maar zee-ijs. Dit zee-ijs is gemiddeld tussen de 1 en 4 meter dik en bestaat uit bevroren oceaanwater.