Wat zijn de gevolgen van mijn uitschrijving? Uw uitschrijving bij de gemeente kan gevolgen hebben voor uw regelingen met de overheid.Denk bijvoorbeeld aan uitkeringen, toeslagen en de opbouw van uw AOW. Neem contact op met de organisaties waar u mee te maken heeft voor informatie over de gevolgen van uw uitschrijving.
Als je je uitschrijft, blijf je in principe gewoon Nederlander.Je behoudt je paspoort en BSN-nummer.Na uitschrijving zul je in de Registratie Niet ingezetenen (RNI) worden opgenomen. Op die manier blijf je toch bekend in de registratie van de Rijksoverheid.
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn.
U kunt geen paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. U hebt geen recht op financiële ondersteuning van de overheid, zoals huurtoeslag, studiefinanciering of een uitkering. U kunt geen parkeervergunning krijgen. U mag niet stemmen.
Gaat u langer dan acht maanden naar het buitenland, dan moet u zich uitschrijven bij de gemeente. U kunt uw vertrek op verschillende manieren doorgeven: online of schriftelijk.
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
Kun je jezelf uitschrijven zonder nieuw adres? Ja, je kunt je zonder nieuw adres ook gewoon uitschrijven bij de gemeente.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Wanneer er geen woonadres is en er geen briefadresgever beschikbaar is, dan is de gemeente per 1 januari 2022 wettelijk verplicht iemand 'ambtshalve' in te schrijven op een briefadres . Dat kan het adres van een gemeentehuis zijn óf een adres van een instelling waar de gemeente mee samenwerkt.
Een referentieadres is bedoeld voor een persoon die geen vaste woonplaats heeft. Een referentieadres is een officieel adres, omdat alle officiële instanties je er kunnen bereiken. Een referentieadres heeft dezelfde voordelen als een gewoon adres, behalve je mag er niet wonen.
Met een vergunning voor onbepaalde tijd mag u niet meer dan zes maanden aaneengesloten buiten Nederland zijn. Met een EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen mag u maximaal zes jaar in een ander EU-land zijn. Buiten de EU mag u maximaal twaalf maanden verblijven.
Inschrijven op een briefadres doet u bij de afdeling Burgerzaken/Publiekszaken in de gemeente van de briefadresgever.
U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
Kan die persoon uitgeschreven worden? Dat kan niet zomaar.Hiervoor moet u eerst een melding onjuiste inschrijving doen. Naar aanleiding van uw melding start de gemeente een adresonderzoek.
Wat te doen met lopende verplichtingen en schulden in Nederland als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt? als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt dan moet je mogelijk persoonlijke leningen, studieschulden, autoleningen, schulden aan derden of aan de Belastingdienst aflossen.
Als u buiten Nederland woont en werkt, bent u meestal niet meer verplicht verzekerd voor AOW.U bouwt dan dus geen AOW op. In plaats van AOW bouwt u mogelijk pensioen op in het land waar u woont en werkt.
Alleen met adres een bijstandsuitkering
Alleen met een tijdelijk briefadres kunt u zonder woonadres toch recht op bijstand hebben. Als u geen briefadres krijgt, moet u zich eerst inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Pas daarna kunt u een uitkering aanvragen.
Bij ontbreken van het fiscaal woonadres bent u als werkgever wettelijk verplicht belasting in te houden op het loon van uw werknemer tegen het anoniementarief van 52%. Voor de premies werknemersverzekeringen mag geen rekening worden gehouden met het maximumpremieloon.
Je kan een referentieadres mondeling of schriftelijk aanvragen bij het OCMW. Je vraagt een referentieadres aan bij het OCMW van de gemeente waar je gewoonlijk verblijft. Als je al maatschappelijke dienstverlening krijgt van een OCMW, dan is datzelfde OCMW bevoegd voor je aanvraag 'inschrijving als referentieadres'.
Dan kunt u zich laten inschrijven als niet-ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit doet u bij een gemeente met een loket voor niet-ingezetenen (RNI-gemeente). U krijgt na inschrijving een burgerservicenummer (BSN).
U moet toestemming geven voordat iemand zich kan inschrijven op uw adres. Lees verder bij Verhuizing doorgeven. U hebt geen woonadres en wilt toch post ontvangen. De bewoner van het adres dat u als briefadres wilt gebruiken, moet toestemming geven.
Uitkeringen en toeslagen blijven hetzelfde voor de bewoner die jou het briefadres geeft. Let op!
Als je je vergeet in te schrijven of je niet uitschrijft, riskeer je een boete. Als je dit namelijk niet doet draag je (on)bewust bij aan onjuiste informatie in de BRP. Je bent dit dan ook wettelijk verplicht. Zeker als je een uitkering krijgt is het belangrijk om te zorgen dat je goed ingeschreven staat.
Je kunt jezelf laten uitschrijven uit Nederland bij de Basisregistratie Personen (BRP), voorheen de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) in het stadhuis van jouw gemeente. Je krijgt een bewijs van uitschrijving dat in meerdere talen is opgesteld. Daarmee kun je aantonen dat je uit Nederland bent uitgeschreven.
Nee, dat is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om de gemeente te verzoeken om een adresonderzoek te starten. De gemeente kan controleren waar de persoon daadwerkelijk woont of ingeschreven is. Wanneer dat niet het geval is zal de gemeente de gegevens wijzigen of uit uitschrijven uit de Basisregistratie Personen.