In Duitsland zijn de meeste coronamaatregelen op 20 maart 2022 komen te vervallen. In het openbaar vervoer en tot 1 oktober ook in vliegtuigen is het dragen van een medisch mondkapje, zoals een FFP2-masker, verplicht. Ook bij de dokter en in het ziekenhuis of verzorgingshuis is een FFP2-mondkapje verplicht.
De landelijke mondkapjesplicht blijft nog wel gelden in het openbaar vervoer en in het vliegtuig. Ook kunnen de Duitse deelstaten het dragen van een mondkapje nog steeds verplicht stellen voor onder meer ziekenhuizen, zorginstellingen en het regionale openbaar vervoer.
In Duitsland zijn bijna alle coronamaatregelen vervallen. U moet nog wel in het regionaal vervoer en in het stadsvervoer een FFP-mond- en neusbedekkend masker dragen. In andere plekken zoals winkels, horecagelegenheden of hotels kunt u ook verzocht worden om een mondmasker te dragen.
Je moet je rijbewijs en het kentekenbewijs van je auto bij je hebben. Verder is het belangrijk om een Europees schadeformulier mee te nemen, omdat je dan direct na een aanrijding het schadeformulier kunt invullen. Een visum is niet nodig in bij onze oosterburen.
De meest recente inenting moet minstens 14 dagen oud zijn, maar mag niet ouder dan 270 dagen zijn. Na 270 dagen is een boostervaccinatie nodig voor een geldig vaccinatiebewijs. Vanaf 1 oktober 2022 geldt iemand pas na drie vaccinaties als volledig gevaccineerd.
QR-code zonder booster: testen of herstelbewijs
Haalt u geen boosterprik? Dan moet u zich laten testen op corona om een QR-code te krijgen. Die is dan 24 uur geldig.
De 3G-regel zal in Duitsland uiterlijk vanaf 23 augustus van toepassing zijn. Dit is wat de federale regering op haar website schrijft. Volgens deze regel mogen gevaccineerde, herstelde of geteste personen op bezoek in ziekenhuizen, bejaarden- en verzorgingstehuizen en inrichtingen voor gehandicapten.
In Duitsland en Oostenrijk is het bij u hebben van een reservewiel niet verplicht, maar wel aan te raden. De regels verschillen per land. In Spanje is bijvoorbeeld wel regelgeving over het verplicht bij je hebben van een reservewiel of bandenreparatieset.
Veiligheidshesjes: als je met de auto in Duitsland rijdt, moet je veiligheidshesjes bij je hebben voor iedereen in de auto. Deze moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm, dus fluorescerend rood, oranje of geel en ze moeten voorzien zijn van retro-reflecterende banen.
In Nederland hoeft u geen veiligheidsvest in uw auto te hebben. Het gebruik van een veiligheidsvest is ook niet verplicht.
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
Alle auto's, campers, bussen, vrachtwagens, op alle brandstofsoorten (zelfs elektrische), moeten binnen de milieuzones een sticker hebben. Dit geldt ook voor auto's met een buitenlands kenteken. Er bestaan drie kleuren stickers: groen, geel en rood.
FFP2 masker kopen doet u bij de Boer Dental. FFp2 mondkapjes beschermen u tegen besmettelijke ziektes. De medische mondkapjes FFP2 worden veelal gebruik in medische wereld en bieden een betere bescherming dan bijvoorbeeld een type II chirurgisch mondkapje.
De FFP-mondneusmaskers (FFP1, FFP2 en FFP3) zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze maskers beschermen de gebruiker tegen het inademen van allerlei schadelijke stoffen (ook virussen) die via de lucht verspreid kunnen worden. Deze mondneusmaskers moeten volledig op het gezicht aansluiten.
Volgens de Nederlandse wet is het rijbewijs en kentekenbewijs verplicht in de auto. De politie mag er altijd om vragen en neemt geen genoegen met een kopietje. Als je deze documenten niet bij je hebt, riskeer je een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf.
Neem dan vier hesjes mee. Deze hesjes moeten voldoen aan de EN471-norm. Dit houdt in dat het moet gaan om fluorescerende hesjes in de kleur geel, oranje of rood en dat de hesjes voorzien moeten zijn van retro-reflecterende banen.
Veiligheidsvest. In de meeste Europese landen ben je verplicht om op z'n minst één veiligheidsvest in de auto te hebben. En dan vaak ook nog binnen handbereik.
Verplicht bij winterse omstandigheden - Als winterse omstandigheden dat vereisen, is het gebruik van winterbanden verplicht (situative Winterreifenpflicht). Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's en campers. Voor motoren geldt de winterbandenplicht niet.
Er wordt wel geadviseerd om voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen. Een verbanddoos en brandblusser zijn verplicht om mee te nemen in de auto. Mocht je met de motor op vakantie gaan, dan is het niet verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos mee te nemen.
Als je de Duitse wetgeving niet naleeft en wordt aangehouden dan bedraagt de boete €60,- en krijg je 1 strafpunt die geregistreerd wordt in het rijbewijsregister in Flensburg. Als je het verkeer belemmert, omdat je niet met winterbanden rijdt dan bedraagt de boete €80,- en krijg je ook 1 strafpunt.
In de Duitse deelstaat Nedersaksen geldt vanaf vandaag de 2G-plus-regel, wat inhoudt dat gevaccineerde en van corona genezen mensen alleen met een negatief testbewijs toegang krijgen.
In Nederland werd in 2021 een 3G beleid toegepast: bezoekers van bepaalde locaties moesten middels het coronatoegangsbewijs (CTB) aantonen dat ze recent negatief getest, genezen of gevaccineerd waren. Andere Europese landen kozen voor een 2G beleid, waarbij alleen mensen die genezen of gevaccineerd zijn toegang kregen.
Mensen die om medische redenen geen boosterprik met een mRNA-vaccin mogen of geen booster met mRNA-vaccin willen, kunnen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst een afspraak maken voor een boostervaccinatie met Janssen.