In de genitaalstreek zie je bij schurft vaak kleine rood/paarse bultjes en streepjes. Je kunt schurft oplopen door seksueel contact, maar ook door het delen van kleren, of het slapen in iemand anders bed. De huisarts kan je een middel voorschrijven om de schurft te behandelen.
Je kunt overal op je lichaam jeuk krijgen, vooral als het warm is en 's nachts. De jeuk is een allergische reactie op de mijt, de eitjes en de poep van de mijt. Blaasjes, rode bultjes of schilfers op de handpalm, tussen de vingers, op de polsen, ellebogen, voeten en de geslachtsdelen.
De huidafwijkingen bij schurft zijn vooral aanwezig tussen de vingers, op de onderzijde van de polsen, in de oksels, in de flanken, op de voeten en de enkels. Bij mannen zijn de penis en de balzak (het scrotum) vaak aangedaan en bij vrouwen de huid rond de tepels.
Kenmerkend voor schurft is dat het voornamelijk tussen de tenen en vingers zit. Verder kan het op de polsen, voeten, enkels, tepels, geslachtsdelen en in de oksels en liezen voorkomen. Veel mensen die schurft krijgen, schamen zich ervoor. Aangezien het vaak in verband wordt gebracht met een onhygiënische leefstijl.
Hoe ziet schurft eruit? Een huidafwijking die we veel zien bij een besmetting van de schurftmijt, is de aanwezigheid van een soort gangetjes met eventueel aan het eind een bultje/blaasje.Verder zijn kleine en/of grote, rode pukkeltjes ook niet vreemd. Soms kan de huidaandoening een beetje lijken op eczeem.
Wanneer je schurft heb krijg je na ongeveer twee tot zes weken last van klachten. Je herkent de ziekte aan hevige jeuk. Vooral 's nachts wanneer het warm is, kan je hier flink last van krijgen. Deze jeuk ontstaat door de afweer van je lichaam tegen de uitwerpselen van de mijt en kan over het hele lichaam voorkomen.
Schurft is te behandelen met pillen of door zalf te smeren. Ga hiervoor naar je huisarts of apotheek. Om schurftmijt te doden was je alles van stof op zestig graden of bewaar je het drie dagen in een goed afgesloten vuilniszak op kamertemperatuur. Stofzuig ook je bank en tapijt en herhaal dit alles na een week.
Bij een groepsbehandeling binnen instellingen volstaat een eenmalige behandeling voor de mensen zonder klachten 5. Bij gewone scabies is de patiënt vanaf 12 uur na het starten van een (adequate) behandeling niet meer besmettelijk. Klachten kunnen na de behandeling nog enkele weken aanhouden.
Die handdoek moet gewassen zijn op 60ºC of moet 3 dagen in een afgesloten vuilniszak hebben gezeten. Trek wegwerphandschoenen aan en verzamel de kleding, handdoeken en beddengoed van de laatste 3 dagen. Denk ook aan mutsen, sjaals, hoofddoeken, stoffen schoenen en knuffels.
Ja, je kunt schurft makkelijk krijgen.Als je langer dan 15 minuten dichtbij iemand bent. Bijvoorbeeld door seks of knuffelen. Maar je kunt het ook krijgen als je een handdoek, kleding of een bed met iemand deelt.
Schurft is te behandelen met crème of met pillen. Ook moet u hygiëne maatregelen nemen, zoals beddengoed en kleding wassen op 60ºC. Het is heel belangrijk dat huisgenoten en mensen met wie u lichamelijk contact heeft gehad, zich tegelijk met u laten behandelen. Ook als zij (nog) geen klachten hebben.
De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. Schurft komt vaker voor onder groepen mensen die dicht op elkaar leven. Je kunt besmet raken door contact met de huid van iemand die schurft heeft. Dat contact moet langer dan 15 minuten zijn.
Met elkaar in één bed slapen – al dan niet met seksueel contact – kan besmetting tot gevolg hebben. Daarnaast kan schurft opgelopen worden door het slapen in een bed met besmet beddengoed en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.
Alle mensen die een nauw contact gehad hebben met een persoon met schurft moeten gelijktijdig een preventieve behandeling krijgen. Op de volgende pagina staat stap voor stap beschreven hoe je schurft preventief kan behandelen indien niemand in het gezin letsels heeft.
Incubatietijd: 2-6 weken. Besmettelijke periode: vanaf moment dat er mijten op de huid zitten (ca. 1-2 weken na besmetting) tot 12 uur na start eerste behandeling inclusief hygiënevoorschriften, mits deze behandeling volledig wordt afgerond.
Schurft geneest niet vanzelf, maar is goed te behandelen. De behandeling bestaat meestal uit een zalf op basis van permethrine, maar soms worden tabletten op basis van ivermectine voorgeschreven.Deze zijn alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen.
Totdat iedereen behandeld is, heb je geen huid-op-huidcontact met anderen. Anders kun je schurft weer terug krijgen via je huisgenoot. Let op! 1 behandeling is 2 keer smeren met crème, met een week ertussen.
Schurft gaat niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk om schurft te behandelen. Dit kan je zelf thuis doen met permetrine-crème. Permetrine-crème is onder andere verkrijgbaar onder de merknaam Loxazol.
Was na aanbrengen uw handen of breng aan met plastic handschoenen. Laat de crème 8 tot 12 uur laten inwerken. Was of douche daarna met lauwwarm water en zeep. Ga niet in bad, want dan kan uw lichaam dit medicijn te veel opnemen.
Als je schurft hebt opgelopen krijg je soms pas na 6 weken klachten. Maar voor die tijd kun je het al doorgeven aan anderen. Daarom moet iedereen die misschien schurft van jou heeft gekregen zich tegelijk met jou behandelen.
Schurft jeukt, voornamelijk 's avonds en 's nachts. De jeuk is het ergst op de billen, polsen en in de plooien tussen de vingers.
Nee, de GGD kan niet testen op schurft. Heb je contact gehad met iemand met schurft of denk je dat je zelf schurft hebt? Bel dan met je huisarts. Schurft is namelijk goed te behandelen.
Beginnende schurft herkennen: dit zijn de symptomen
schilferende gangetjes die op je huid te zien zijn. De schurftmijten zelf kun je niet zien; blaasjes of pukkeltjes op de huid.