Wat is een Y-tuig Wanneer je naar de hond kijkt vanaf de voorkant dan heeft een Y-tuig de vorm van een letter Y op de borstkas, vandaar de naam Y-tuig. Aan de voorkant van de borstkas zit een botje die een beetje uitsteekt, dit botje wordt het borstbeen genoemd.
Een goed Y-tuig is aan de voorkant te verstellen, zodat er minstens een vuist tussen de voorste banden past en er geen druk komt op de luchtpijp. Een goed Y-tuig laat de schouders vrij en zit niet in de oksels. Een Y-tuig is voor honden het fijnste tuig om vrij en zonder belemmeringen mee te wandelen.
Het beste hondentuig is een Y-tuigje of tuigje met Y-vorm. Veel mensen weten niet dat een anti-trektuigje helemaal niet zo goed is. Een tuigje met ring aan de voorkant kan zorgen voor blokkades in de rug, schouders die vastzitten en wervels die scheef gaan staan.
Het beste tuigje voor een puppy is een Y-tuigje of een tuigje met een Y-vorm. Kies voor een puppy absoluut géén tuigje met horizontale borstband (ook wel borsttuig genoemd, klik voor het uitgebreide blog).
Het is best lastig om een formeel antwoord te geven op de vraag of een halsband, dan wel een tuigje beter is voor je hond. In de meeste gevallen is het comfortabeler voor je hond als je een tuigje gebruikt. Maar soms vinden het honden het niet leuk om een tuigje te laten aandoen of lopen ze er wat verkrampt door.
Veel mensen vragen zich af of een halsband of tuigje een betere keuze is voor de hond. Een goed passend Y-tuigje is altijd beter dan een halsband. En met een goed passend tuigje bedoelen we een Y-tuigje, geen tuigje met een horizontale borstband. Al luistert jouw hond nog zo goed, een hond is geen robot.
5 redenen om te kiezen voor tuigje met Y-vorm
Het tuig zit niet in de oksels; Het tuig is zacht en snijdt het niet; De druk wordt voorop op het borstbeen goed verdeeld; De riem zit niet voorop maar op de rug (kies dan ook absoluut géén anti-trektuig).
Lijn en tuigje: We adviseren dus een 3 (of 5m) meter nylon riem. Deze lijnen zijn licht en heel prettig in gebruik. Ze geven de hond voldoende bewegingsvrijheid zodat deze goed zijn neus kan en mag gebruiken.
Wij geven de voorkeur aan een Y tuig vanwege de schoudervrijheid en de mogelijkheid om af te kunnen stellen. Veel mensen gebruiken echter ook bijvoorbeeld een K9 tuig. Deze tuigen kan je voorzien van labels waardoor het soms voor andere mensen duidelijker is dat het fijner is om de hond bijvoorbeeld niet te aaien.
Wanneer een tuig niet juist past, zal dit oncomfortabel zijn voor de hond. Er kunnen irritaties, schuurplekken of zelfs wondjes ontstaan wanneer het tuigje niet is gekozen op de bouw van jouw hond. Daarnaast kan een onjuiste maat effect hebben op de bewegingsvrijheid en de schouderbladen.
Er zijn zogenoemde 'anti-trektuigen' voor de hond op de markt: dit is een hondentuig met een horizontale borstband met een ring aan de voorkant. Aan deze ring maak je de riem vast en de hond trekt daardoor minder. De hond wordt namelijk wanneer hij trekt opzij getrokken waardoor trekken niet fijn is voor de hond.
De beste hondenriem tegen trekken is een hangende hondenriem. Wanneer je de lijn altijd strak houdt, raakt je hond hieraan gewend. Daardoor zal hij geen onderscheid kunnen maken tussen goed en fout gedrag. Zorg ervoor dat de lijn ontspannen hangt zodra je ergens stil staat en zodra je hond zijn behoefte doet.
Halti Harnas is een tuigje wat om de borst van uw hond zit. Op deze manier heeft u betere controle over uw hond. Het Halti Harnas is een alternatief voor de Halti OptiFit Hoofdhalster en geschikt voor trainingen en gedragstherapie. Het hondentuigje is voorzien van een ring op de rug en een musketonhaak bij de borst.
Het lijkt zo mooi, een anti-trektuig wat het trekken direct stopt. Een anti-trektuig is vergelijkbaar met hoe een prikband of sliplijn werkt; door middel van pijn en ongemak. Een anti-trektuig geeft druk op de gevoelige delen van de hond of snijdt bijvoorbeeld in de oksels.
Labradoodles hebben zeker behoefte aan fysieke, maar ook aan geestelijke uitdaging. Ze nemen geen genoegen met een rondje om het huis, maar houden ervan om met hun baas op pad te gaan voor een flinke wandeling. Per dag hebben ze toch al snel 1,5 tot 2 uur beweging nodig. Veel Labradoodles zijn ook dol op zwemmen.
Niet elke hond kan dezelfde afstand en tijd aan. Zo moet een Duitse herder twee keer per dag minimaal een half uur uit, plus een goede speelsessie. Een labradoodle moet een keer per dag een half uur tot een uur uit. De kleine Pomeriaan moet een keer per dag een half uurtje uit.
Bij alle honden, maar vooral bij een Teckel, is een tuigje een goede keuze en beter dan een halsband. Wat hierbij het allerbelangrijkste is, is dat je het juiste hondentuigje kiest. Heb je een verkeerde hondentuig of harnas dan kan de hond alsnog schade oplopen omdat het tuig op verkeerde drukpunten drukt.
In de meeste gevallen is het dragen van een tuig beter voor de hond. Een tuig drukt namelijk niet op de nek van een hond.In de nek zitten veel kwetsbare organen en spieren. Zeker voor honden die heel erg in de lijn hangen is een tuig aan te raden.
Het is belangrijk om bij het kiezen van een harnasje of hondentuigje op de maat te letten. Je hebt bij een Chihuahua al gauw een S of XS nodig. Op Bol.com zijn er speciale tuigjes voor kleine honden zoals een Chihuahua of een Pomeriaan te koop.
Borstmaat is de enige juiste maat
Voor het kiezen van de juiste maat hondenharnas of hondentuig kan je het beste de borstomvang van je hond meten. Dit is de omvang direct achter de voorpoten en om de nek. Heeft je hond een zeer brede borstkast dan is het beter om een maatje groter te nemen.
Sprenger CUROGAN schakelketting met grote schakel. De Sprenger CUROGAN schakelketting met grote schakels voor de hond. Daardoor is deze geschikt voor middelgrote en grote rassen. Ook is het Ideaal voor langharige honden, met langwerpige schakels die zijn ontworpen om het vangen en trekken van vacht te voorkomen.
De hond kan in de auto vastgezet worden met zijn tuig aan een autogordel, of achter in de kofferbak. Een autogordel vastzetten aan de halsband van een hond kan gevaarlijk zijn. Daarom raden wij een tuig aan bij het vastzetten van de hond in de auto.