Laat ze na het koken schrikken door ze met koud water af te spoelen. Anders gaat het kookproces nog enkele minuten door. Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen.
Als je eieren te lang laat koken, dan ontstaat er rond de eidooier een blauwgroene ring. Dit komt door een reactie van ijzer uit de eidooier en zwavel uit het eiwit. Dit is niet schadelijk. Je kunt het ei dus gewoon eten.
Na 17 of 20 minuten (afhankelijk van de grootte van je eieren), verwijder je het deksel en giet je het water uit de eieren. Let goed op de tijd als je de eieren kookt. Te lang koken zorgt ervoor dat er een groene laag rond de dooier ontstaat . Deze laag ontstaat door een reactie tussen het ijzer in de dooier en de zwavel in het eiwit.
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten.Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Te lang koken op een hoge temperatuur veroorzaakt een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit en het ijzer in de eidooier, waardoor er groen ijzersulfide ontstaat . De andere grote indicator dat je eieren te lang gekookt zijn, is als ze naar zwavel ruiken nadat je ze hebt gepeld.
Hardgekookte eieren kunnen tot zeven dagen in de koelkast worden bewaard, in hun schil of gepeld. Zorg ervoor dat eieren binnen twee uur na het koken in de koelkast worden gezet en laat gekoelde gekookte eieren niet langer dan twee uur op kamertemperatuur staan.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Anders gaat het kookproces nog enkele minuten door. Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk.
Schrik niet
Het schrikken van eieren heeft weinig invloed op de pelbaarheid. Het koude water zou ervoor zorgen dat het eiwit afkoelt en krimpt. Daardoor zou het makkelijker te scheiden zijn van de schil. Hoewel dit proces scheikundig juist is, is de krimping verwaarloosbaar.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Te lang gekookte eieren zullen resulteren in een erg harde dooier en soms een groene ring rond de dooier. Ze zullen ook een licht onaangename zwavelgeur hebben nadat ze in de koelkast hebben gestaan. Ik raad aan om ze niet langer dan 12 minuten te koken en ze over te brengen in een grote kom met ijswater zodra ze klaar zijn met koken.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Heb je het sterke vermoeden dat je je gekookte eieren niet gaar hebt gekookt, of gaf een scheurtje aan dat de batch nog niet helemaal gaar was? Zolang de schaal van een ei niet gebarsten is, is het prima om het terug in heet water te leggen en verder te koken.
"Wanneer een ei te lang en/of op een te hoge temperatuur wordt gekookt, combineert de zwavel in het eiwit met het ijzer in de dooier en ontstaat er ijzersulfide, dat een groene tint heeft ," legt ze uit. Helaas is deze chemische reactie, die wetenschappers denaturatie noemen, niet beperkt tot hardgekookte eieren.
Zorg er wel voor dat een zachtgekookt eitje niet meer helemaal rauw is: het eiwit moet gestold zijn. Het is dan beter verteerbaar dan rauw eiwit, én je vermindert het risico op salmonella. Kook je ei dus minstens 3 à 4 minuten.
De dooier of het eigeel van een ei bestaat uit slechts één enkele cel. Met een doorsnede van drie tot vier centimeter is het, voor zover bekend, de grootste cel ter wereld.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Neem wat appelmoes of prak een banaan .
Beide vervangers voor eieren voegen, net als eieren, vocht toe aan het gebakken product, maar ze kunnen ook een beetje smaak aan het mengsel toevoegen.
Als je een ei te lang kookt, vermindert wel de kwaliteit van het eiwit, maar dit heeft geen invloed op de smaak! Als je eitje gekookt is, zorg dan altijd dat je het afkoelt ('schrikken') in koud water, dit verhindert de vorming van de groenige ring aan het oppervlak van de eierdooier.
Te lang gekookte hardgekookte eieren zijn veilig om te eten, maar ze zijn misschien niet zo lekker om te eten als perfect gekookte hardgekookte eieren. Wanneer eieren te lang worden gekookt, kunnen ze rubberachtig, droog en verkleurd worden. Te lang gekookte eieren kunnen ook de vorming van een groengrijze ring rond de dooier veroorzaken.
Als u een ei langere tijd kookt, kan de dooier steviger worden en kan er een grijsgroene ring rond de dooier ontstaan. Het eten ervan is echter niet schadelijk .
Als je te veel oude eieren eet, kunnen ze maagklachten of in sommige gevallen ook voedselvergiftiging veroorzaken. Hoewel je gekookte eieren na 1 of 2 dagen kunt eten als ze gekoeld zijn . Maar ze smaken nog steeds beter als je ze vers eet of 2 tot 3 uur na het koken.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin.Ligt het plat op de bodem?Dan is het nog helemaal vers!
Probeer eieren voor de THT-datum op te eten. Ze zijn dan verser (minder uitgedroogd) en er is minder kans op eventuele uitgroei van ziekmakende bacteriën. Eet je ze na de THT-datum? Verhit ze altijd door en door.