Laserontharing is volkomen veilig, mits het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Normale huidreacties die kunnen voorkomen na een laserbehandeling zijn: roodheid, zwelling en warmte. Deze huidreacties zijn van korte duur en vaak veel minder irriterend dan het scheren of harsen.
Het antwoord op deze vraag is simpel: Laserontharing is niet schadelijk, mits je dit in de juiste professionele kliniek laat doen.
Laserontharing kan je huid gevoeliger maken voor de zon, wat het risico op verbranding en hyperpigmentatie kan verhogen en het moeilijker kan maken om de gewenste resultaten te krijgen. Daarom raden we aan om tijdens de laserontharingsbehandelingen directe blootstelling aan de zon (of zonnebanken) te vermijden.
Volgens andere studies krijgt één op de vijf of zelfs de helft van de patiënten last van droge ogen na ooglaseren. Een recente studie in het toptijdschrift JAMA Ophthalmology zegt dat vier op de tien patiënten na het laseren van de ogen nieuwe problemen krijgen met hun zicht.
Door de laserbehandeling raken de haarzakjes permanent beschadigd en komen er dus geen haren meer terug. Wel kunnen in de loop van de tijd nieuwe haarzakjes ontstaan, waaruit weer nieuwe haren kunnen groeien. Dit is een natuurlijk proces en deze haartjes zouden ook spontaan ontstaan zijn in onbehandelde huid.
De laserbehandeling is niet pijnloos, maar wel goed te verdragen. De laser brengt warmte in de huid, wat voor een kortdurende branderige sensatie kan zorgen. We krijgen vaak terug dat de behandeling voelt als speldenprikken of kleine elastiekjes die tegen de huid aan komen.
Hoe ziet mijn huid eruit na de laserbehandeling? Na de behandeling is je huid wat rood.De behandelde bloedvaatjes kunnen wat donker of blauwig verkleurd zijn. De algehele rode verkleuring trekt binnen enkele uren tot een dag weer weg.
Tot 4 weken na de behandeling dient u sauna's, hete baden of heet douchen te vermijden. Tot 5 dagen na de behandeling raden we u aan geen grote lichamelijke inspanningen te verrichten, zoals sporten. Een week voor de behandeling tot 5 dagen erna, mag u geen bloedverdunnende medicijnen gebruiken.
Laserontharing geeft een langdurig resultaat, na gemiddeld 6 tot 8 behandelingen. Na enige tijd kunnen er nog enkele dunne haartjes terug groeien, maar over het algemeen ben je haarvrij. Enkel ingrijpende ziektes (zoals kanker) of hormonale schommelingen (zoals een zwangerschap) kunnen de haargroei weer aanwakkeren.
Gemiddeld zijn er 6 tot 15 behandelingen nodig om de haren te verwijderen. Sommige cliënten hoeven na een laserbehandeling 5 jaar niet te scheren. Andere komen het liefst ieder jaar terug om het bij te werken of wanneer ze denken dat het nodig is. Hoe en wanneer de haren terug groeien is afhankelijk van de huid.
Vanaf welke leeftijd kan ik kiezen voor laser ontharen? Vanaf je 18de kun je kiezen voor laserontharing. Onder de 18 is ook mogelijk, maar dan heb je wel toestemming nodig van een ouder of voogd.
De laser gaat heel gericht in de huid op zoek naar de haar en het haarzakje en stuurt alle energie en warmte naar die specifieke plek. De warmte van de laser maakt het haartje en het haarzakje kapot, waardoor er geen haar meer kan groeien. Dit zorgt voor een definitief resultaat.
Ongeveer 1 à 3 weken na de laserbehandeling kan de haar met de haarwortel uitvallen. Afhankelijk van het behandelgebied duurt een sessie tussen de 30 minuten en 4 uur.
Voor en na de laserbehandeling
Na 1 of 2 weken zullen de behandelde haren uitgroeien, je mag scheren (hoeft niet), de haartjes vallen er vanzelf uit. Tussen de behandelingen in mag je niet harsen of uittrekken met pincet, alleen scheren is toegestaan. Voor de eerste behandeling mag je 6 weken niet epileren of harsen.
Adviezen na een fractionele laserbehandeling
Gedurende enkele dagen na de behandeling de huid niet verwarmen (sauna,heet bad, intensief sporten). Zorg ervoor dat de huid niet beschadigt (niet scrubben, harsen).
Bij verschillende huidproblemen en cosmetische ingrepen wordt laserbehandeling ingezet. Laseren kan hele mooie resultaten opleveren, maar er is ook een risico op bijwerkingen: een beschadigde huid. Daarom is het belangrijk je huid goed te verzorgen met een crème of zalf.
Aan de andere kant is op plekken waar uw huid dikker is (zoals uw kin en bakkebaarden) de pijn beter te beheersen en meer aan de onderkant van het pijn spectrum. Dit is de meest pijnlijke omgeving op het lichaam voor het ontharen met laser.
De meeste mensen hebben vier tot zes lasertherapie sessies nodig. Een minimum van acht sessie wordt aanbevolen om 90 procent permanente haarvermindering te bereiken. Lichaamshaar moet elke zes weken worden behandeld, terwijl gezichtshaar elke vier weken moet worden behandeld.
Hoe doe je dan je schaamhaar ontharen? Laseren is dan dé perfecte optie. Dit is een vrijwel pijnloze behandeling met een permanent resultaat. Huidirritaties, bultjes en ingegroeide haren bij de schaamstreek zijn hierdoor verleden tijd.
Permanent ontharen werkt met een laser apparaat dat met behulp van lichtflitsen de haarzakjes verwarmt. Deze hitte vernietigt de haarzakjes en zorgt ervoor dat je definitief en permanent van je haargroei af bent. Een laserbehandeling is de beste definitieve ontharingsmethode die er is.
De belangrijkste redenen zijn: Laser werkt selectiever waardoor alleen het haarzakje behandeld wordt. Bij IPL wordt er minder selectief gewerkt waardoor het licht naar andere plekken verloren gaat en dus minder effectief werkt. De laser gaat dieper de huid in waardoor het haarzakje daadwerkelijk uitgeschakeld wordt.
Laser ontharen is een definitieve methode om van ongewenste haargroei af te komen, maar helaas niet permanent. Dat betekent simpelweg dat de haren die zijn behandeld middels laser ontharen niet terug zullen groeien, maar dat er wel 'nieuwe' haren kunnen opkomen.