Het lange antwoord is: een pan die niet geschikt is voor inductie bevat geen of te weinig magnetiseerbaar materiaal. Het magnetisch veld dat door de spoel in de inductiekookplaat wordt gemaakt wordt dan niet gesloten door de pan en dus zal er geen warmte opgewekt kunnen worden.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Als jouw oude pan gemaakt is van magnetiseerbaar metaal, heb ik goed nieuws: je kunt deze gewoon blijven gebruiken. Inductie werkt met magnetisme, dus de onderkant van je pan moet magnetiseerbaar zijn. Dit kun je simpelweg testen door een (koelkast)magneet tegen de onderkant van de pan te houden.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Niet alle pannen zijn namelijk geschikt voor inductiekookplaten. De pannen die voor de inductiekookplaat worden gebruikt, moeten van metaal zijn, magnetische eigenschappen bezitten en een voldoende grote bodem hebben. Pannen waarmee al eerder op een gaskookplaat is gekookt, zijn niet meer geschikt voor inductiekoken.
Aluminium, koper, messing of pannen van glas gaan niet werken op een inductie kookplaat tenzij deze een magnetische bodem hebben. Aluminium en koper hebben veel hogere frequenties nodig om warmte generen. De huidige kookplaten werken niet met deze hoge frequenties.
Kortom: Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt. Hebben jouw pannen de magneettest niet doorstaan of is de bodem erg vervormd? Kijk dan voor nieuwe pannen.
De bodem van de pan dient wel een minimum diameter (+/- 60%) te hebben in functie van de diameter van de gekozen kookzone. We raden aan om de pan goed in het midden van de kookzone te plaatsen om een optimaal rendement van uw kooktafel te verkrijgen.
Gietijzeren pan van gas naar inductie
Het is een fabel dat gietijzeren pannen die op een gasfornuis gebruikt zijn niet meer op inductiekookplaten zouden kunnen werken. Het klopt dat doordat een gasvlam niet overal even warm is de bodem van een pan lichtelijk kan vervormen.
Voor koken op inductie moet een pan een bodem hebben die magnetiseerbaar en geleidend is, het liefst een bodem die vlak is. Pannen met een dikke bodem en opgebouwd uit verschillende lagen trekken het minst krom. Daarom zijn deze pannen het beste voor inductie.
Met name pannen van gietijzer en RVS zijn zeer geschikt voor inductie, dankzij de stevige en degelijke kwaliteit. Daarnaast zorgen deze pannen voor een snelle temperatuursverhoging en wordt uw eten gelijknamig verwarmd.
Pannen voor inductie hoeven dus geen ijzeren of gietijzeren kookoppervlakte te hebben. Met een geëmailleerd laagje, tefal, keramiek en dergelijke werkt het net zo goed. Het is zelfs zo dat er vaak wat koper of aluminium in de bodem verwerkt zit zodat de warmte beter wordt verdeeld over de pan.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Het antwoord op je vraag of je pannen die je gebruikt hebt op een elektrische kookplaat daarna nog op inductie kunt gebruiken is JA – dat kan.
Antwoord. Als je met “een keramische pan” bedoelt een metalen pan met een keramische coating (zoals deze braadpan), dan is het antwoord: ja, als het metaal van de pan magnetiseerbaar is (houd er een magneetje tegenaan aan de onderkant, blijft deze plakken dan is de pan geschikt voor inductie).
Er is geen sprake van warmtegeleiding vanaf de inductiekookplaat naar de panbodem, dus een pan kan bol, hol or krom zijn: de warmte wordt bij inductie opgewekt IN de bodem van de pan en dus NIET in de kookplaat (en deze warmte hoeft dus niet vanaf de kookplaat te worden overgebracht op de pan).
Het is nu wel heel eenvoudig om een pannenkoek te bakken. Deze pan kun je op alle soorten warmtebronnen gebruiken zoals gas – elektrisch – keramisch – inductie – halogeen en inductie. Voor de meeste warmtebronnen geld dat je het beste kan bakken op medium hoog stand 4 of 5 op een schaal van 10.
De meeste inductiekookplaten zijn voorzien van 10 verschillende warmte niveaus. Als je aardappels gaat koken kun je dit niveau het beste eerst op 6 zetten. Wanneer het water aan het koken is, is het verstandig om de stand op ongeveer 3 of 4 te houden. De aardappels kook je gedurende 15 tot 20 minuten lang.
Pannen van aluminium, koper, glas en aardewerk zullen dus niet werken (niet warm worden) op de inductie kookplaat (Lees verder: welke pannen materialen werken op inductie?).
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
De kookzone linksvoor, met het 'P' symbool, is voorzien van een 'Power Boost' functie. Met deze functie kookt u gedurende een korte tijd - maximaal 5 minuten - met extra groot vermogen. De kookzone schakelt na die tijd automatisch terug naar stand 9.
Bij correct gebruik van je inductiefornuis is er echter geen gevaar. Enkele tips voor correct gebruik: Zorg ervoor dat de kookpot de plaat volledig bedekt: gebruik geen te kleine kookpotten en plaats de kookpotten steeds mooi centraal op de kookplaat. Gebruik enkel kookpotten die geschikt zijn voor inductiekoken.
Inductie werkt met een magnetisch veld. Pannen moeten daarom een ijzeren laag in de bodem hebben. Ook gietijzeren pannen zijn geschikt. Vaak wordt gedacht dat de bodem van de pan helemaal vlak moet zijn, maar dat hoeft niet.