Een krachtige rode bordeauxwijn uit Médoc of een pittige, kruidige rode wijn uit Italië bijvoorbeeld zijn passende begeleiders van de côte à l'os USA.
Kies een stevige rode wijn met met veel tannines naast jouw côte de boeuf van de BBQ. Bijvoorbeeld een merlot of een barbera. Liever een lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad? Kies dan eens voor een sangiovese, sauvignon of syrah.
Meestal worden spareribs gemarineerd in een saus waarin nogal wat zoete ingrediënten zitten (ketchup, honing, suiker). Daarom vraagt dit gerecht om een rode zuiderse wijn: uit Languedoc-Roussillon, Zuid-Italië (negroamaro, nero d'avola) of Zuid-Amerika (malbec uit Argentinië, carmenère uit Chili).
Spareribs en pulled pork zijn ook vaak favoriet op de bbq. Spareribs waarbij de marinade er van af druipt zijn het lekkers met een fruitige sappige zwoele wijn als een primitivo uit Puglia, shiraz uit Zuid-Afrika of Australië. In Australië wordt bij de BBQ vaak een shiraz bubbel gedronken.
Bij een barbecue gaat het vaak om wat sterkere smaken, rokerige aroma's, kruiden en marinades. Er mag dan ook best wel een stoere wijn naast gezet worden. Een rode Rhône wijn van Grenache, Syrah en Mourvèdre, een mooie Argentijnse rode wijn of juist een fruitige en iets frisse rode Beaujolais. Het kan allemaal.
Kies bij witte wijn voor niet teveel zuren. Sauvignon Blanc, Riesling en Chenin Blanc vallen dus af. De pittige zuren in de wijn passen bij veel ingrediënten van het barbecuebuffet niet in de smaak.
Hoeveel wijn kopen voor de bbq? Plan ongeveer twee glazen per gast per uur om een 'veilige' marge aan te houden. Een fles wijn bevat vijf glazen, dus als je tien gasten verwacht voor een barbecue van drie uur, komt dat neer op een kist, of twaalf flessen wijn.
Hoeveel per portie? 400 -500 g per persoon.
Zeker als het vlees wat gekruid is, is een IPA een prima keuze. Wat dacht je van de Jopen Mooie Nel of de Laguntias IPA. Hou je wel van een donker bier, dan is Dubbel een prima keuze. De La Trappe Dubbel, de Grolsch Volle Dubbel of de Grimbergen Dubbel zijn ook fijne partners van bijvoorbeeld goed gegaarde spareribs.
Een krachtige rosé of een rode wijn met voldoende zuren past dan weer uitstekend bij kruidige en iets pikantere bereidingen. Drink deze wijnen bv. bij ribbetjes, grillworsten (merguez en chipolata), barbecuespek, hamburgers …
In de basis kiest u in het geval van kalfsvlees het beste voor een soepele rode Cabernet Franc, Pinot Noir, Sangiovese, Valpolicella, Côtes du Rhône of Chianti Classico.
Bereiding van het vlees
Rode wijn en vlees passen goed bij elkaar. Dat heeft er ook vooral mee te maken dat de eiwitten in het vlees de tannines van een rode wijn verzachten en de wijn soepeler maken.
Denk aan wijnen van lokale druiven als negroamaro. Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
Wit: albariño uit Rias Baixas, chablis, chenin uit Zuid-Afrika, furmint, grenache blanc, grüner veltliner, müller-thurgau, muscadet, pecorino, pic-poul de pinet, pinot blanc, pinot gris/pinot grigio, roussanne, sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland, torrontes, vinho verde, viognier, riesling.
Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt. Ook een zachte rosé met rijp fruit uit Zuid-Afrika, Italië, Bandol of Tavel past er prima bij. Liever rood? Probeer een volle Pinot Noir d'Alsace, of een fruitige equivalent uit de nieuwe wereld.
“Kies dan best voor bieren met mooie zuren zoals een oude geuze of een authentiek bruin bier.
Biefstukpuntjes, ossenhaas of een ander stukje rood vlees is ook lekker bij het gourmetten. Een biertje die hier goed bij past is een goede dubbel. Meestal zijn dubbel bieren vrij zoet, maar tegelijkertijd wel zwaar. Dit past erg goed bij het rode vlees.
Smokey Goodness
Wanneer we het hebben over het beste BBQ boek van 2022, kan de naam Jord Althuizen absoluut niet ontbreken. Jord is een restaurantmanager, culinair eindredacteur en voormalig chef-kok met jarenlange ervaring in het BBQ Cateringbedrijf Smokey Goodness.
feit: spareribs zijn belachelijk duur voor wat het eigenlijk is, het vlees bot gehalte is natuurlijk helemaal scheef en ik gok dat diverse marinades bij de slagers qua ingrediënten duurder is dan de inkoop prijs van het vlees. krabben zijn dus uitermate geschikt voor stoofpotten, erwtensoep en dat soort zaken.
Sommigen gebruiken een beetje appelsap over de spareribs. Appelsap werkt een beetje als vermalser, het voegt wat appelsmaak toe en zorgt voor wat extra vocht in deze stap van de bereiding. Je kunt de appelsap opwarmen om het vlees niet teveel te laten schrikken van koelkastkoude appelsap.
Grofweg komt het op het volgende neer bij het garen van een sparerib. Uitgaande van een streng van 1-1,5 kg duurt het garen ongeveer 4 uur bij een temperatuur van 110-125 ℃. Het vlees is gaar als het zich ruim een centimeter terugtrekt van het uiteinde van het bot.
Daarnaast wordt er tijdens de barbecue natuurlijk ook gegeten van bijgerechten zoals stokbrood, fruit en salades. Als je rekening houdt met 150 gram salade, een kwart stokbrood en 75 gram fruit per persoon, zit je altijd goed! Qua drinken kun je rekening houden met ongeveer 3 glazen drank per persoon, per uur.
Met welke wijn serveert de de Pulled Pork
Barbaresco, Barolo of Nebbiolo zijn perfecte keuzes. De belangrijke tannines helpen de mond te ontdoen van overtollig vet, en de belangrijke structuur van deze wijnen is met name bedoeld als ondersteuning voor een uitgebreid gerecht dat rijk is aan aroma's zoals de Pulled Pork.