Net zoals de aubergine behoort de aardappel tot de nachtschadefamilie en bevat het de giftige solanine. Het meeste gif zit net onder de huid, reden waarom je aardappelen best schilt. Tijdens het koken verdwijnt de rest van het gif in het kookwater, dat je daarom ook niet voor andere doeleinden mag gebruiken.
De aardappel behoort net zoals overigens de aubergine en de tomaat tot de nachtschadefamilie en bevat het giftige solanine. Daarom eet u ze beter niet rauw. Het meeste gif zit net onder de huid, reden waarom u aardappelen best schilt.
Sla, komkommer en paprika kan je bijvoorbeeld prima rauw eten. Omdat paprika vooral een bron is van vitamine C, wat snel verloren gaat bij warmte, bevat rauwe paprika zelfs meer voedingsstoffen. Van andere groentesoorten kan je beter kiezen voor een gekookte variant. Zoals sperziebonen, tomaten en champignons.
Solanine en tomatine geeft een bittere smaak en een wat brandend gevoel in de mond. In grote hoeveelheden zijn solanine en tomatine giftig voor mensen. Ze kunnen misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen bewustzijnsverlies, ademhalings- of hartproblemen ontstaan.
Het remmende effect van alkaloïden uit aardappels op het enzym acetylcholine-esterase kunnen de volgende symptomen tot gevolg hebben: Zweten. Overgeven. Diarree.
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan namelijk de stof solanine voorkomen. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor de mens.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Rauwe pasta is niet giftig en niet slecht voor je. Dat rare gevoel in je buik komt waarschijnlijk omdat het moeilijk verteerbaar eten is. Als je dit gevoel in je buik wil voorkomen moet je er dus niet te veel van eten per keer.
Rauwkost levert niet méér voedingsstoffen op dan gekookte groente. Doordat koken de celwandstructuur open breekt, kan het lichaam veel groente beter verteren en de voedingsstoffen makkelijker opnemen. Lycopenen kunnen bijvoorbeeld beter worden opgenomen uit tomaten uit blik en tomatenketchup dan uit verse tomaat.
Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen, beide kun je eten. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is fijner en pittiger. Rauwe broccoli is rijk aan vitamine C en vezels.
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
Wat zijn nachtschades? De nachtschade maakt deel uit van een bepaalde plantenfamilie. Hieronder vallen de gewone aardappel (de zoete aardappel is afkomstig van een andere familie en is dus géén nachtschade), tomaat, aubergine, pepers (niet peperkorrels), goji-bes en paprika.
Voor zoete aardappels geldt dat je ze liever te rauw hebt dan te gaar. In principe kun je ze rauw namelijk gewoon eten, terwijl ze hun smaak verliezen als je ze heel lang kookt.
Chinese kool – is een groentesoort die vaak rauw gegeten wordt. Het is een goede bron van antioxidanten en vitamine C, wat het een gezonde keuze maakt voor een snack of salade. Courgette – is verwant aan de komkommer en pompoen. Deze groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen: allemaal giftig als je ze rauw eet. Ze bevatten lectine, en van teveel lectine word je misselijk, met buikpijn, koorts en diarree. Blijf je dan nog gewoon dooreten, dan kun je uiteindelijk zelfs je nieren en je darmen beschadigen. Altijd koken dus!
Veel mensen denken dat je van het eten van pasta aankomt omdat het zo veel koolhydraten bevat. Maar de koolhydraten uit pasta zijn het probleem vaak niet. Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, maakt pasta zeker niet dik.
Het beste antwoord. Nee, dit is niet gevaarlijk in de kleine hoeveelheden die jij eet. Het is wel beter om het eerst te koken, aangezien rauwe pasta niet of nauwelijks verteerd wordt.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Voor een gemiddelde volwassene is 200 mg solanine schadelijk; de dubbele hoeveelheid kan zelfs dodelijk zijn. Aardappels bevatten gemiddeld 40 mg solanine per kg. Na het eten van meer dan 5 kilo aardappels in één keer kun je dus ziekteverschijnselen verwachten. Maar ook zonder solanine heb je dan al wel buikpijn.
Bij de aardappel vindt de bescherming onder andere plaats dankzij het gif solanine in de schil. In de schil zitten geen overdaad aan stoffen die in de rest van de aardappel ontbreken. Je kunt ze dus gerust schillen. Wel zitten er vezels in de schil, maar voor de vitamines hoef je dus geen aardappelschil te eten.
'Door het droge weer van de afgelopen weken bevatten de aardappelen veel zetmeel', zegt Marc Goeminne van het 'Interprovinciaal proefcentrum aardappelteelt' uit Kruishoutem. 'Dat zorgt ervoor dat de knollen bij een duwtje of een val zeer makkelijk blauwe plekken vertonen.