Er zitten 138 kilocalorieën in 1 stukje (30 gram) baklava. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'baklava'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een portie baklava, turks gebak komt overeen met 75 gram.
Baklava is een heerlijke lekkernij die je bijvoorbeeld kunt serveren bij het Suikerfeest na het afsluiten van de ramadan. Helaas is baklava zo ongezond (met bijna 350 calorieën en 19 gram vet per portie) dat je er na het nuttigen spontaan nog een maand vasten achteraan zou plakken.
1 kilo = 7000 kilocalorieën
Bij mannen en vrouwen is de vuistregel dat 7000 kilocalorieën zorgen voor 1 kilo gewichtstoename. Dat komt neer op ruim 20 stukjes baklava.
Baklava is een zoet gerecht dat bestaat uit laagjes filodeeg met daartussen een notenvulling. Na het bakken wordt dit overgoten met een suikersiroop. Het resultaat is heerlijk plakkerige baklava, die je vaak tegenkomt als dessert in Griekse en Turkse restaurants.
Er zit 7,4 gram vet in 1 stukje (30 gram) baklava, waarvan 2,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Omdat de baklava erg zoet en vet is, is hij ook zeer machtig en calorierijk. Daarom wordt er vaak koffie bij gedronken en in de toeristische gebieden wordt de baklava met een bolletje ijs geserveerd.
Baklava is een Turks woord, maar geen Turkse lekkernij en we vinden het zoals eerder gezegd, ook in andere landen. Toch wordt baklava gezien als een Griekse lekkernij.
Baklava is een knapperige, zoete Griekse lekkernij bestaande uit glimmende laagjes filodeeg met daartussen fijngehakte noten, overgoten met een zoete honingsiroop. Het wordt in Griekenland verkocht in bakkerijen, gebakswinkels en in de supermarkt.
De naam baklava is afgeleid van het Perzische woord voor 'opstapelen'. Baklava bestaat namelijk uit laagjes filodeeg met een vulling van noten, roomboter en suiker. Dit wordt op smaak gebracht met bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel en citroenrasp en overgoten met siroop. Een heerlijk zoete opstapeling, dus.
Baklava's bewaren
Bewaar de baklava wanneer ze zijn bezorgd in het afgesloten doosje en op kamertemperatuur. Je kunt ze niet bewaren in de koelkast. Om de juiste smaak te ervaren, adviseren wij u om uw baklava uiterlijk zeven dagen na de aankoop te consumeren.
Ook ondernemer Can van de baklavabakkerij haalt zijn pistachenoten uit Turkije. De prijs ligt volgens hem op dit moment op de 41 euro voor een kilo, wat de baklava duur maakt.
Een traditioneel dessert uit het zonnige Griekenland
Griekse baklava is een heerlijk traditioneel dessert dat bekend staat om zijn lagen knapperig filodeeg en rijke, zoete vulling van gemalen noten en siroop.
Baklava (spreek uit: 'BAK-lah-vah') is zoete Turkse lekkernij bestaande uit afwisselende laagjes fijngehakte noten en knapperig filodeeg, overgoten met een zoete suikersiroop. De soorten noten verschillen, van walnoten in het koelere noorden tot amandelen en pistachenoten in het zuiden en oosten.
Aangezien het Midden-Oosten, het oostelijke Middellandse Zeegebied en de Balkan ooit het Ottomaanse geografische gebied vormden, kan worden aangenomen dat baklava als een Ottomaans dessert wordt beschouwd.
In de westerse wereld is de Turkse versie van de baklava bekend, maar in de Arabische wereld wordt de Tunesische versie vaker gegeten. Het verschil zit hem in het overgieten met honing of siroop. Bij de Turkse versie wordt dit wel gedaan, maar bij de Tunesische versie niet.
Je kunt baklava in een goed afgesloten bak ongeveer een week bewaren op kamertemperatuur. Door de suikersiroop wordt het gebak niet droog, en de suiker helpt om het langer goed te houden. In de vriezer is baklava maximaal 3 maanden houdbaar.
Het bestaat uit meerdere laagjes filodeeg. Dat is een soort bladerdeeg met daarin gemalen nootjes, meestal pistachenoot, maar soms ook wel walnoten. En het is dan allemaal doordrenkt in boter en suikersiroop. Baklava wordt in heel veel landen gegeten en iedere regio kent zijn eigen versie.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 stukje (30 gram) baklava. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'baklava'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Baklava. Steeds meer mensen hebben inmiddels kennis gemaakt met deze Arabische lekkernij. Het wordt veel als dessert gegeten, maar is ook heerlijk bij de koffie of thee. Er zijn vele soorten baklava met verschillende vullingen.