Is de boete nog steeds niet betaald? Dan kan de officier van justitie de rechter toestemming vragen om u te gijzelen.Als de rechter die toestemming geeft, moet u tijdelijk in de gevangenis zitten. Het is daarom belangrijk dat u zich bij de rechter verdedigt tegen het verzoek om u te gijzelen.
Voor iedere boete van meer dan € 350,00 (na verhoging!), kunt u dus 7 dagen in gijzeling worden genomen. Bij meerdere geldboetes kan de totale duur van de gijzeling oplopen. Wanneer de gijzeling echter langer dan 15 dagen duurt, adviseren wij u om via een kort geding opheffing van de gijzeling te laten vorderen.
Vanaf het moment dat je de onmiddellijke inning hebt ontvangen, heb je 10 dagen de tijd om je boete te betalen. Indien je na een maand nog niet betaald hebt, krijg je een herinnering toegestuurd.
Bent u het niet eens met de boete die u hebt gekregen? Dan kunt u bezwaar maken tegen uw boete. Dit heet 'in beroep gaan'.
Wanneer je een overtreding hebt begaan, krijg je door de politie een onmiddellijke inning aangeboden. Wordt die niet betaald, dan volgt een 'minnelijke schikking'. Als ook die niet wordt betaald, krijgt je een dagvaarding om voor de rechtbank te verschijnen.
U kunt bezwaar maken met een brief aan de officier van justitie. U moet dit doen binnen 6 weken na de verzenddatum van onze brief. - Het CJIB-nummer van de boete; dit staat rechtsboven in de brief.
Is staandehouding verplicht om een bekeuring te kunnen uitdelen? Normaal gesproken is het voor een agent verplicht om een overtreder staande te houden, wanneer hij een bekeuring wil uitdelen. Alleen als hier geen reële mogelijkheid voor was, mag de agent een bekeuring uitdelen zonder staandehouding.
De beslistermijn
De beroepstermijn is zes weken na de dag van ontvangst van de verkeersboete (de brief van het CJIB). Voorbeeld: Ontvang je op 12 oktober 2018 een verkeersboete, dan heb je tot 23 november 2018 om in beroep te gaan. Vervolgens heeft de officier van justitie tot 15 maart 2019 om te beslissen.
Een agent mag geen boete geven (of je kan hier in ieder geval tegen in beroep gaan als burger) als hij alleen is. Oftewel; een agent mag alleen in bijzijn van zijn of haar partner een boete uitschrijven.
Er bestaat wel een termijn voor de politiediensten (van 14 dagen) voor de politiediensten, maar deze termijn heeft geen gevolg inzake ongeldigheid van de boete. Het PV heeft enkel een informatieve waarde, die een rechter kan gebruiken om zich een opinie te vormen.
Als u een boete niet op tijd betaalt, mag het CJIB u een aanmaning met een verhoging van de boete sturen. Dat is in de wet geregeld. Dat betekent dat u daarover niet bij het CJIB kunt klagen. Ook de Nationale ombudsman mag geen klachten behandelen over wetten.
Dit kunnen politieagenten of buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) zijn. Deze ambtenaren moeten dan – volgens de wet – toezicht houden op de naleving van bijvoorbeeld verkeersregels en zo nodig handhavend optreden. Al de bevoegdheidsregels vormen tezamen een heel woud aan regels.
Een gevangenisstraf kan tijdelijk (maximaal 30 jaar), of levenslang zijn. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf.
Dit kan als er sprake is van: een samenloop van strafbare feiten. terroristische misdrijven. recidive (herhaling van strafbare feiten)
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
Een verdachte vier jaar laten wachten op de behandeling van zijn zaak is in strijd met artikel 6 van het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Daarin wordt iedere burger een eerlijk proces gegarandeerd.
straatracen, een overweg dwarsen als de slagbomen dicht zijn, het gebruik van een radardetector, rijden zonder rijbewijs.
Wanneer je het oneens bent met een boete moet je eerst administratief beroep aantekenen tegen de boete bij de officier van justitie. In de volksmond wordt vaak gesproken over 'in bezwaar gaan'. Administratief beroep aantekenen doe je bij de officier van justitie en kan tot zes weken na dagtekening van de boete.
De politie mag een persoon op verdenking van het plegen van een strafbaar feit aanhouden en verhoren op het politiebureau.
Nee, u mag in principe geen boete zonder staandehouding ontvangen. Als zich een redelijke mogelijkheid tot staandehouding voordoet, dan mag de verbalisant daarvan niet afzien. De verbalisant moet dus een staandehouding verrichten, als deze mogelijkheid zich voordoet.
Een agent kan je buiten zijn normale diensturen en als hij in burger is toch verbaliseren. Hij mag dit in gans België doen. Wil je een proces-verbaal van een politieagent betwisten, dan is dat niet zo eenvoudig. Zo'n PV heeft namelijk een bijzondere bewijswaarde als het tijdig aan jou werd bezorgd.
Geen voorrang verlenen aan bestuurders van rechts: 250 euro. Door rood licht rijden: 250 euro. Negeren rood kruis: 250 euro. Afslaan zonder richting aan te geven: 100 euro.
Hoe kun je een boete laten kwijtschelden? De conducteur in de trein heeft niet de mogelijkheid om de boete kwijt te schelden. Achteraf is het wel mogelijk om via de klantenservice van het vervoersbedrijf om kwijtschelding te vragen, maar dit hangt af van de coulance van de klantenservice.
Niet zoveel is eigenlijk nog te veel: er zijn geen wettelijke termijnen. Dit betekent dat de officier van justitie (OvJ) geen haast hoeft te maken met het uitbrengen van een dagvaarding (de uitnodiging om bij de rechter te komen om je te verantwoorden). De enige termijn die we hebben is “een redelijke termijn”.