Verdichten betekent het laag voor laag aantrillen van de ondergrond, waardoor een stabiele ondergrond wordt gevormd. Dit verdichten is nodig omdat er op sommige plaatsen meer zachtere en minder dichte grond is.
Bij lichte terrassen is aantrillen niet per se noodzakelijk, u kunt de stenen dan ook met de straatmakers hamers licht aantikken. Tegels mogen echter nooit af getrild worden met een trilapparaat hiermee wordt de deklaag beschadigd, tegels mogen alleen met een rubberen hamer worden aangeklopt.
Ga je bijvoorbeeld sierbestrating aanleggen in een tuin dan heb je genoeg aan een lichte trilplaat. Wanneer je een oprit gaat aanleggen voor een auto is een iets zwaardere trilplaat voor het grond verdichten nodig. Moet je een volledige klinkerweg aanleggen, dan heb je de zwaarste trilplaten nodig.
Wanneer u niet over een trilplaat kunt beschikken kunt u in het geval van straatzand deze laag ook inwateren. Door het zandbed "blank" te zetten verdicht het zand om een natuurlijke manier.
Je brengt het zand naar de plaats waar het moet komen en verdeelt het. Denk eraan dat het gaat nog inzakken bij het aantrillen. Loop er ook alvast overheen om het zand aan te stampen. Het is trouwens niet erg om het hierna een paar dagen te laten rusten.
Het inklinken van de grond duurt ongeveer 48 uur, maar soms is het nodig om de grond langer te laten inklinken. Wanneer het niet regent dan is het belangrijk om de grond regelmatig te besproeien met water.
Maar let op: Zand klinkt in na het aanleggen en aantrillen. Het wordt daarmee compacter, wat betekent dat u in de praktijk meer nodig heeft dan u hierboven berekend heeft. » Vermenigvuldig het aantal m3's met 1,1. Dan neemt u 10% extra om te compenseren voor het inklinken.
Het aantrillen van de bestrating doet u na het inwassen van de voegen. Dit is de laatste stap, waarmee u ervoor zorgt dat de stenen op een degelijke manier in de bedding komen te staan. Dit voorkomt onder andere dat de stenen de neiging hebben om om te vallen wanneer er sprake is van een flinke belasting.
Worteldoek onder tegels
Het leggen van een worteldoek kan ook een manier zijn om overmatig onkruid vorming tussen uw tegels te voorkomen. Breng het doek hiervoor aan onder het zandbed. Onkruid kan namelijk alleen groeien wanneer het zonlicht krijgt.
Om een vlak, egaal zandbed te krijgen, wordt vaak een trilplaat gebruikt om het zand aan te trillen. Maar in sommige gevallen wordt ook de sierbestrating getrild, nadat deze is gelegd. Dit om extra stevigheid te verkrijgen en er zeker van te zijn dat het terras mooi recht vlak ligt.
Voor de verdichting van de dikkere onder banen (45 – 75 cm) van zand, puinbanen van (10 – 40 cm) en het aftrillen van dikke betonklinkers zijn de APH modellen ontwikkeld.
Een trilplaat (ook wel verdichting machine of sleeptriller genoemd) wordt hoofdzakelijk gebruikt om een dichtere pakking van mengsels te krijgen. Men kan de trilplaat gebruiken bij de aanleg van een weg, een stoep zodat de tegels niet verzakken, een oprit, het aantrillen van bestrating of om de bodem te verdichten.
Als je een trilplaat wilt kopen is het van belang om onder andere op de capaciteit van de motor, de programma's en de veiligheid van het apparaat te letten.
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
De ondergrond moet droog en hard zijn en je zand ook droog zodat je het aan kunt trillen. Met een natte en blubberige ondergrond tril je het water naar boven. Dan verdicht het niet goed en kun je niet straten. De laag zand met puin is wat overdreven voor een looppad.
Aantrillen doe je hoofdzakelijk om de stenen vast te leggen en maar voor een klein beetje om kleine oneffenheden weg te krijgen. Dit laatste zou je eigenlijk met een goed zandbed al niet mogen hebben. De bestrating ligt nu los op het zandbed waardoor de stenen nog bewegen.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Een worteldoek staat ook wel bekend als gronddoek en antiworteldoek, maar het is dus allemaal hetzelfde product. Een worteldoek is een zwart polyester doek dat als voordeel heeft dat het wel water doorlaat maar geen licht en wortelgroei.
Geef onkruid geen kans met anti worteldoek van Vos Kunststoffen! Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
De aanbevolen cement/zand-verhouding om zelf stabilisé te maken is ongeveer 1 op 8. Je schept de bestanddelen met een schop door elkaar of gebruikt hiervoor een betonmolen. Voeg in eerste instantie nog geen water toe, maar neem eerst een handvol van het gemengde zand en cement en maak een vuist.
In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten.
Het proces begint met graven; de grond waar het terras moet komen moet zo'n 15 tot 20 cm diep worden uitgegraven. Vergeet ook het afschot (een bewust aangebrachte lichte helling waardoor het regenwater kan weglopen) niet. Het terras moet altijd aflopen naar de tuin toe. Hierbij geldt de regel “1 cm afschot per meter”.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.