Leverworst bevat een aantal vitaminen die erg gezond zijn. Een van deze vitaminen is vitamine A, een vitamine die veel voorkomt in lever en producten waar lever in is verwerkt. Vitamine A is erg goed voor je gezondheid, omdat het zorgt voor een gezonde huid en ogen en een goed afweersysteem.
Zo zit er veel eiwit in leverworst. Eiwitten heb je nodig, want dit is onder andere belangrijk voor de opbouw en aangroei van spieren. Verder zit er nauwelijks tot geen suiker in leverworst en dit maakt voor veel mensen de leverworst gezond. Leverworst is daarnaast een rijke bron van vitamine A.
Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
Smeerleverworst. Smeerleverworst bevat ijzer, vitamine D en B-vitamines, maar er zit ook veel zout en verzadigd vet in. Goed om te weten: smeerworst en andere leverproducten bevatten veel vitamine A in zit. 'Veel vitamine A is schadelijk voor je gezondheid, zeker voor kinderen.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Unox Leverpastei mager 3 blikjes is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Leverpastei mager 3 blikjes kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
Ingrediënten: Varkensvet, varkenslever 24%, water, varkenscollageen, aardappelzetmeel, zout, zuurteregelaar E270, conserveermiddel E250, gelatine, aroma, specerijenextract, antioxidant E301, specerijen.
Leverworst en paté bevatten naast veel cholesterol veel verzadigd vet. Een cholesterolrijk product hoeft echter niet altijd volledig vermeden te worden: het gebruik ervan moet hoogstens beperkt worden.
Leverworst bevat een aantal vitaminen die erg gezond zijn. Een van deze vitaminen is vitamine A, een vitamine die veel voorkomt in lever en producten waar lever in is verwerkt. Vitamine A is erg goed voor je gezondheid, omdat het zorgt voor een gezonde huid en ogen en een goed afweersysteem.
Gezond broodbeleg
Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham. Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker.
Leverworst kan zowel van rauw vlees als van gekookt vlees gemaakt worden. Ook een combinatie van beiden komt voor.
Het verschil tussen pâtés en leverworst is in feite niet zo groot. Pâtés bevat doorgaans een wat groter percentage lever; er zijn minder bindende grondstoffen (zoals zwoerd) in verwerkt en, afhankelijk van het type, meer toegevoegde en smaak verrijkende bestanddelen.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot. Koolhydraten: Ham is goed voor 2.1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten! Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet.
Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen kazen, zoals Original Philadelphia, frisse en romige smaak.
Op een boterham heb je gemiddeld honderd gram van de worst en dat bevat: 28 gram vet, waarvan 10 gram verzadigd vet. Vooral die laatste vorm wil je zo min mogelijk binnenkrijgen, want dat verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed en als dat te hoog is, brengt dat risico met zich mee voor je bloedvaten.
Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid veroorzaken. Volgens zorgprofessionals is niet met zekerheid te zeggen dat deze gezondheidsklachten ook in Nederland ontstaan door een gebrek aan vitamine A.
Paté is kan dus een goede bron van vitamine A zijn. Maar je moet er ook weer niet te veel van eten, omdat paté veel vet bevat en dus calorierijk is. Als je iedere dag 2-3 boterhammen met paté zou eten dan krijg je in theorie voldoende vitamine A binnen, maar gevarieerd eten is natuurlijk beter.
Denk aan charcuterie zoals salami of ham, en vers bewerkt vlees waaraan zout of additieven (zoals nitriet en fosfaten) zijn toegevoegd zoals spek. Ook de consumptie van bewerkt vlees is in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2.
Smeerleverworst voor de kinderen
Lever bevat namelijk heel veel vitamine A. Van deze vitamine mag je kind niet te veel binnenkrijgen, want dat kan schadelijk zijn. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 maanden mogen niet meer dan één of twee boterhammen met smeerleverworst per week eten.