Reizen naar of binnen Europa Heeft u de Nederlandse nationaliteit en reist u binnen Europa, of naar Turkije of Georgië? Dan kunt u meestal reizen met een geldige Nederlandse ID-kaart. U heeft dan geen paspoort nodig. Lees of dit ook geldt voor uw bestemming op Rijksoverheid.nl.
U heeft een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig als u naar Turkije reist waarmee u zich kunt identificeren. Voor Turkije geldt dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat u weer uit Turkije vertrekt.
Om naar Turkije te mogen reizen, moet u in het bezit zijn van een internationale reispas. Dit kan een paspoort of een identiteitskaart zijn. Dit reisdocument moet nog minimaal 8 maanden geldig zijn wanneer u uw visumaanvraag doet.
Behalve uw legitimatiebewijs, uw visum Turkije en uw betaalpas(sen) dient u in elk geval ook de volgende zaken mee te nemen tijdens uw reis naar Turkije: uw vliegtickets, uw hotelreserveringen, uw verzekeringspas van uw ziektekostenverzekering en uw verzekeringspas voor uw reiskostenverzekering.
Als bezitter van een Nederlands of Belgisch paspoort kun je uiteraard zonder visum reizen naar alle landen in Europa (met uitzondering van Rusland). Ook de meeste landen in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en in de Pacific kun je zonder visum bezoeken.
Let op: wilt u minder dan 90 dagen in Turkije verblijven voor een vakantie of zakenreis? Als u de nationaliteit heeft van Nederland, België, een ander land in de Europese Unie, of van Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk of Noorwegen, dan heeft u daarvoor sinds 2020 geen visum meer nodig.
Afghanistan blijft verankerd aan de onderkant van de Henley Passport Index, met een visumvrije toegang-score van slechts 27, gevolgd door Irak (score van 29) en Syrië (score van 30) – de drie zwakste paspoorten ter wereld.
In Turkije betaalt men met de Turkse lira, in veel badplaatsen kunt u echter ook met de euro betalen. De waarde van de lira schommelt sterk tegenover de euro; zoek daarom altijd vlak voordat u op reis gaat hoeveel lira u krijgt voor één euro. Op 29 augustus 2018 kreeg u ongeveer 7,5 lira voor één euro.
Misschien vraag je je ineens af: “Kan ik euro's pinnen in Turkije met Wise?” Ja, dat kan. Op sommige betaalautomaten in grote steden of op het vliegveld is er een optie om geld op te nemen in euro, maar bij de meeste pinautomaten is deze optie niet aanwezig.
Voor ons zeer toegankelijke medicijnen zijn in Turkije lastiger te verkrijgen. Directbookers adviseert om deze zelf mee te nemen, denk hierbij aan paracetamol, diareeremmers en ORS.
Reist u naar Turkije of Georgië? Dan is een geldige Nederlandse ID-kaart voldoende. In sommige landen moet uw paspoort of ID-kaart bij binnenkomst of vertrek ook nog een aantal maanden geldig zijn. Voor veel landen buiten Europa heeft u ook een visum nodig.
Binnen de geldigheid van 180 dagen mag u maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Deze 90 dagen mogen aaneengesloten of verdeeld zijn over meerdere reizen. Blijft u langer in Turkije dan de geldigheid van het visum dan verblijft u illegaal in het land. U loopt dan een risico op een uitzetting of een boete.
Gaat u op reis en bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijt? En is het voor de start van uw reis niet mogelijk om een nieuw reisdocument aan te vragen? Dan kunt u een noodpaspoort aanvragen. Dit is een tijdelijk reisdocument.
Ja, Turkije valt onder het dekkingsgebied van de polis. Je kan kiezen voor Europa of Werelddekking. Binnen Europa ben je verzekerd in Nederland en de overige Europese landen.
Een fooi is in Turkije niet verplicht, maar men is wel gewend aan fooien in restaurants. Ze rekenen hierdoor stiekem wel op 5 tot 10%. Bij een taxirit is dit overigens geen gewoontegoed, al ronden de meeste toeristen het bedrag netjes naar boven af.
Voor personen vanaf 18 jaar is het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar blijft een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig. Dit geldt voor documenten die zijn uitgegeven sinds 9 maart 2014.
Drinkwater: Het water uit de kraan is niet geschikt voor consumptie.
Hoe kan ik het beste betalen in Turkije? Contant geld is de beste manier om de meeste dingen te betalen. Alleen grote hotels en restaurants accepteren creditcards. In Istanbul betaal je hotels vaak net zo makkelijk met euro's.
Kosten pinnen in het buitenland
Betalen in vreemde valuta kost 1,2% over het betaalde bedrag. Een opname van contant geld met een betaalpas in vreemde valuta kost 1.2% over het opgenomen bedrag + € 3,50 per keer. Als je vreemde valuta opneemt, worden de kosten omgerekend naar euro's.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Turkije. Jouw stekkers passen. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
Afdingen is in Turkije zeker aan te raden. Probeer minstens 40% van de prijs af te krijgen, zet vooral niet te laag in! In restaurants en grote winkelcentra is afdingen minder gebruikelijk, houd hier rekening mee.
Singapore mag zich vanaf dit jaar het land met "het machtigste paspoort ter wereld" noemen. Dat blijkt uit de de Henley Passport Index, die jaarlijks de paspoorten van 199 verschillende landen tegen het licht houdt.
Houders van een Nederlands paspoort kunnen in 2021 naar 188 landen reizen zonder in het bezit te zijn van een visum. In 2021 staat Japan op nummer 1.
Maar met meest waardevolle paspoort is dat van Singapore, met toegang tot 192 landen zonder visum. Nederland staat op een gedeelde vierde plek met Ierland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.