Door de benen te bewegen verdwijnt het vervelende gevoel even. Stoppen met roken kan de klachten minder maken. Drink geen koffie voor het slapen gaan. Overdag genoeg bewegen kan ook helpen.
Onderliggende oorzaken
Een doof en tintelend gevoel kan namelijk ook wijzen op een hernia, diabetes, een vitamine B12 tekort, een trage schildklier, het fenomeen van Raynaud, restless legs of multiple sclerose. Bij twijfel doet u er dus altijd goed aan om contact op te nemen met uw huisarts.
Slaapt je voet of been, beweeg deze dan rustig en wandel eventueel voorzichtig rond. Door het verdoofde gevoel sta je namelijk wat minder stabiel op je benen, waardoor je makkelijker je evenwicht kunt verliezen. Het is overigens een fabeltje dat een slapend been gemakkelijk zou breken.
Een 'slapende' voet, wie kent het niet? Je kunt last krijgen van tintelende voeten als je te lang op je voet of met je benen over elkaar hebt gezeten, of als je verkeerd gelegen hebt. De bloedtoevoer en zenuwen raken dan tijdelijk bekneld en de tintelingen vertellen je dat je van houding moet veranderen.
Wanneer bijna alle vingers van 1 of beide handen tintelingen of een slapend gevoel vertonen, is de kans groot dat het een doorbloedingsprobleem is. Zeker wanneer de tintelingen vooral in rust voorkomen (bv tijdens de nacht).
Door afknelling van een of meerdere bloedvaten wordt de doorbloeding in het ledemaat dusdanig verstoord dat het ledemaat slap wordt. Door afknelling van zenuwen ontstaat het tintelende gevoel. Dit is een soort waarschuwing om in beweging te komen. Wanneer de afknelling stopt, herstelt het ledemaat zich meestal vanzelf.
Het hoeft niet erg te zijn als je tintelingen en gevoelloosheid ervaart nadat je op je arm hebt gelegen. Als het weer snel wegtrekt, kan het meestal weinig kwaad.
Bij een doof gevoel in uw teen heeft u last van een gevoelloosheid of een tintelend gevoel in uw teen. Het dove gevoel kan het lopen lastiger of pijnlijk maken en is dus erg vervelend. Het kan zijn dat u een hele korte tijd last heeft van een tintelende of gevoelloze teen.
De werking van zenuwbanen komt in de problemen als ze worden afgekneld. Daardoor gaan er geen (of minder) signalen naar de hersenen en vice versa. Het voelt alsof een arm of been even niet meer bij de rest van je lichaam hoort. Daarnaast worden bloedbanen afgekneld waardoor de bloedcirculatie stokt.
Ledematen kunnen gaan 'slapen' als pulsen (signalen) niet goed worden doorgegeven door de zenuwen naar de hersenen. Hierdoor verliezen de hersenen deels het contact met het lichaamsdeel. Door de minder goede bloedvoorziening wordt het arm, been of hand slap.
Tintelingen in benen kunnen worden veroorzaakt door beknelde of beschadigde gevoelszenuwen. Deze zenuwen krijgen onvoldoende zuurstofrijk bloed doordat één of meer slagaderen in het been vernauwd of zelfs afgesloten is.
Naast je blaas stuurt je ruggenmerg ook het gevoel in en de motoriek van je benen aan. Beide controlecentra zitten zo dicht bij elkaar, dat ze elkaar beïnvloeden. Als je je benen wiebelt, onderdruk je de activiteit van de zenuwcellen in het blaascontrolecentrum. En daarmee kun je de drang om te plassen verminderen.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn. Er wordt dan vaak gesproken van RSI (Repetitive Strain Injury).
Vacuümtherapie heeft een heel gunstig effect op deze verminderde doorbloeding. Doordat er met behulp van deze behandeling meer zuurstofrijk bloed naar de zenuwen stroomt, vermindert of verdwijnt in veel gevallen het vervelende dove of prikkelende gevoel of het bekende gevoel van lopen op watten.
Ondanks dat de zenuw zo nauwkeurig mogelijk is gehecht zal het gevoel nooit meer hetzelfde worden als voor de verwonding. Datzelfde geldt ook voor de aansturing van spieren. Gedurende het herstel van de zenuw kan de uitgroeiende zenuw zeer gevoelig zijn. Vaak is het gevoel dat terugkomt redelijk tot goed.
Slapende handen, voeten, armen en benen worden veroorzaakt door druk op een zenuw of zijn doorbloeding. Met osteopathie kan de druk worden weggenomen en de doorbloeding weer worden gestimuleerd. Kortom: osteopathie maakt jouw slapende ledematen weer wakker!
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen. Ze zijn eerst wit, dan paars en rood. Ze gaan tintelen en gloeien. De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen.
Een zenuw kan beschadigd raken wanneer deze wordt samengedrukt, bijvoorbeeld bij een hernia, artritis en hielspoor. Een zenuw kan ook bekneld raken door andere oorzaken, bijvoorbeeld door een ongeluk, slechte houding, overbelasting en overgewicht.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels bevatten meestal wat magnesium. Sommige soorten voedsel hebben echter de neiging om het magnesiumgehalte in jouw lichaam te verlagen. Deze boosdoeners zijn onder meer koolhydraatarm voedsel, suiker, koolzuurhoudende dranken, cafeïne en alcohol.
Bij rusteloze benen lukt het u niet om uw benen stil te houden. Het rusteloze benen syndroom (ofwel restless legs syndroom, afgekort RLS) is een neurologische bewegingsstoornis. Hierbij is sprake van een niet tegen te houden neiging om uw benen te bewegen als u in rust bent. Dit gebeurt meestal 's avonds en 's nachts.
Bij vermoeide en onrustige benen kan het wenselijk zijn de inname van magnesium te verhogen. Magnesium draagt onder andere bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren, en de vermindering van vermoeidheid.
Tintelingen of een doof gevoel
Je hebt een doof gevoel of een tintelend, branderig of juist koud gevoel. Soms voel je al pijn bij een lichte aanraking. En buig je je nek naar voren? Dan kun je een soort schok langs je rug, armen en benen voelen.
Probeer eens extra veel magnesium binnen te krijgen. Magnesium zou helpen tegen de klachten van restless legs, omdat het de functies van de spieren en het zenuwstelsel verbetert. In deze zin zou magnesium perfect moeten passen tegen rusteloze benen.