Er zijn twee soorten vrouwelijke hormonen, namelijk oestrogenen en progestagenen. Van oestrogenen is bekend dat zij de groeifase van het haar verlengen. Oestrogenen hebben in verhouding tot de mannelijke hormonen een positieve invloed op de haarconditie.
Het mannelijk hormoon testosteron stimuleert de haargroei en kan dus voor overbeharing zorgen. Zo kan er haargroei optreden bij het navelstreepje en de (achterkant van de) benen. Deze vrouwen zijn vaak ook gevoeliger voor het hormoon insuline. Insuline zorgt ook ook weer voor een verhoogde omzetting naar testosteron.
Hormonale haaruitval is niet te verwarren met erfelijke haaruitval. Erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door een gevoeligheid voor het hormoon DHT (Dihydrotestosteron), waar hormonale haaruitval ontstaat door schommelingen in de hormoonbalans en een plotselinge daling/stijging van oestrogeen in het lichaam.
Estron: is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de vrouwelijke kenmerken, zoals borsten, schaamhaar en menstruatie.
En het is dus absoluut geen kwestie van tijd of het juiste eten, maar gevalletje erfelijk bepaald. De lengte van je haar is dus genetisch bepaald. Hoe lang haarzakjes aan een haar 'werken' staat dus al vast. Een heel lang verhaal vrij kort: duur groeiproces + groeisnelheid = maximale haarlengte.
De hormonen zorgen ervoor dat op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld op het hoofd, de levensduur van het haar verkort wordt. Hierdoor valt haar uit en ontstaat kaalheid. Men spreekt dan van alopecia androgenetica, ook wel het mannelijke patroon van haaruitval genoemd.
Biotine is zo belangrijk voor de haargroei dat biotine tekort in feite zorgt voor haarverlies. Amandelen, eieren en zalm zijn allemaal uitstekende natuurlijke bronnen van biotine. IJzer helpt om rode bloedcellen aan te maken, die zuurstof en voedingsstoffen afgeven aan de haarzakjes die het haar helpen groeien.
Vrouwelijke hormonen
Van oestrogenen is bekend dat zij de groeifase van het haar verlengen. Oestrogenen hebben in verhouding tot de mannelijke hormonen een positieve invloed op de haarconditie. Van progestagenen is nog niet bekend welke invloed zij hebben op de haarconditie.
Oestrogeen is verantwoordelijk voor een heleboel processen, maar vooral bekend om haar betrokkenheid bij de vorming van je private parts, menstruatiecyclus en zwangerschap. Als je tekort oestrogeen hebt kun je bijvoorbeeld last hebben van een droge bedoening daar beneden, weinig energie, allergieën en opvliegers.
Worstel je met stemmingswisselingen, gewichtstoename, een laag libido of enorm ongemak tijdens je menstruatie? Als dat zo is, dan kun je te maken hebben met een hormonale disbalans die we 'oestrogeendominantie' noemen.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon.
Een progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst.
Er zijn veel middelen tegen haaruitval te koop, zoals lotions, crèmes en shampoos (bijvoorbeeld met cafeïne). De werking van deze middelen is niet bewezen. Er is ook geen bewijs dat een dieet of vitaminepillen helpen. Zorg wel voor een gezonde leefstijl met veel bewegen, gezonde voeding en genoeg ontspanning.
In de haren ( of beter: de haarwortel) wordt testosteron eerst omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Dit leidt tot afremmen van de celdeling, inkrimpen van de haarwortel en uiteindelijk tot een blokkade in de haargroei. Het is dus niet zo dat de hoeveelheid testosteron bepalend is voor haaruitval en kaalheid.
Je kunt de anticonceptiepil slikken om je testosterongehalte te laten zakken. De anticonceptiepil zorgt voor een regelmatigere menstruatie en verzacht de symptomen van een te hoog testosterongehalte. Zorg dat de anticonceptiepil die je slikt progesteron bevat om je te hoge testosterongehalte te laten zakken.
Bij een teveel aan het mannelijk geslachtshormoon werkt een anticonceptiepil met progesteron bij het verlagen. Zowel mannen als vrouwen kunnen baat hebben bij een medicijn met een anti-androgene werking om het testosterongehalte in het lichaam te laten zakken.
Symptomen van te weinig oestrogeen zijn o.a. vermoeidheid, gewichtstoename, haarverlies, depressie, slapeloosheid, een droge huid, terugkerende blaasinfecties en vaginale droogheid. Van al die symptomen is vaginale droogheid wel het bekendste teken dat je een oestrogeentekort hebt.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Progesteron is een belangrijke speler in het regelen van je menstruatiecyclus. Wanneer de hypofyse, een kleine klier in de hersenen, follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) aanmaakt, stimuleren deze hormonen het gele lichaam (corpus luteum) in de eierstokken om progesteron te produceren.
Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, denk aan plantaardig oestrogeen. Dit noemen we fyto-oestrogenen. Deze komen voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).
Wat is de functie van dit hormoon? Stimuleert de ontwikkeling van de baarmoeder, vagina, borsten, genitaliën, heupen en andere vrouwelijke kenmerken. Stimuleert de weefselvernieuwing in huid en slijmvliezen zoals van de baarmoeder, en de vagina. Draagt bij aan het soepel houden van de vaginawand.
Vitamine A, B, C en E, natuurlijke voeding voor je haar
Haargroei bevorderen is alleen mogelijk wanneer je haar gezond en niet futloos is. Gebruik daarom shampoo en conditioner met vitamines A, B, C en E. Het is aan te raden om haarclips en speciale haarelastiekjes te gebruiken die het haar niet strak trekken.
Vitamine C, B-vitaminen zoals biotine (vitamine B7 of vitamine H) en niacine (vitamine B3) zijn essentiële vitamines voor de haargroei. Om gezond en glanzend haar te behouden en de voedingsstoffen te leveren die je haar nodig heeft, moet je een uitgebalanceerd dieet volgen met deze topvitamines voor de haargroei.
Omdat je haardikte genetisch bepaald is, is het natuurlijk niet echt mogelijk om je haren dikker te maken. Maar door goed voor ze te zorgen en je lokken gezond te houden verleng je wel de levensduur van je haren. Hierdoor heb je meer haar en dus een dikkere bos.