Als een paard het toch wat koud heeft in de winter zullen de haren omhoog gezet worden. Dit zorgt voor een isolatielaag van lucht tussen de haren. Wanneer dit niet voor voldoende warmte zorgt en het paard het echt koud heeft dan zal hij gaan rillen.
Tussen -5°C en +25°C kunnen paarden hun warmte goed reguleren. Over het algemeen voelt een paard zich het beste bij een temperatuur tussen -10°C en +15°C. De zogenaamde “thermo-neutrale zone”.
Net als bij mensen heeft het ene paard het sneller koud dan het andere paard. Koudbloeden kunnen vaak beter tegen de kou, maar ook dat verschilt per paard. De thermoneutrale zone (de temperatuur waarbij een paard zichzelf op temperatuur kan houden) is afhankelijk van de vacht van het paard.
Wanneer het kouder wordt zet je paard zijn haren overeind en wordt er lucht gecreëerd tussen de haren en de huid wat de lichaamswarmte isoleert. Op deze manier houdt je paard zichzelf warm.
Wanneer het 15 graden of warmer is, heeft je paard geen deken nodig. Deze temperaturen, veelal in de lente en zomer, zijn prima voor je paard zonder deken. Je kan er wel voor kiezen om een vliegendeken of zomerdeken op je paard te leggen. Dit kan ter bescherming tegen vliegen en UV-straling.
Een paard dat in de regen staat, is alleen nat op de vacht en niet op zijn huid. Je kunt daarom beter je paard bij kouder weer na het wassen op stal zetten. Voor een paard is het lekker om niet met ijskoud water afgespoeld te worden. Indien mogelijk is het fijn voor je paard om lauw water te gebruiken.
Vachtconditie: Een ongeschoren paard heeft meestal geen deken nodig.Een deken is noodzakelijk voor geschoren paarden en ook voor paarden die door ziektes problemen hebben om een wintervacht te vormen.
Ook depressiviteit is bij paarden goed te herkennen: een terneergeslagen paard heeft een starre blik waarmee het in de verte lijkt te kijken, en het heeft minder interesse in de omgeving. Ook wetenschappelijk is inmiddels aangetoond dat je aan de houding, ogen en oren van een paard kunt zien of het depressief is.
Een gezond paard heeft geen last van winters weer, maar oude, geschoren of magere paarden kunnen slechter tegen kou en aanhoudende regen, ze gaan dan rillen of worden dunner. Langdurig staan op een natte ondergrond kan leiden tot pijnlijke kwalen als rotstraal en mok.
Door veel ruwvoer te voeren voorkom je verveeldheid en het zorgt voor een tevreden paard. Goede energiebronnen voor 'pittige paarden' is voer met een laag zetmeel en suikergehalte en hoog in vetten en vezels. Deze laatste ingrediënten zorgen voor een langzaam vrijkomende energie.
Gemiddeld rusten paarden zo'n 5 tot 7 uur per dag. Uiteraard brengen veulens, net als baby's en andere jonge dieren, meer tijd slapend door. Om slaapgebrek te voorkomen moet een volwassen paard minimaal 30 minuten per dag plat op de grond liggen slapen.
In de natuur bestaat de dag van een paard grofweg uit twee activiteiten: eten en rusten. Het zoeken naar en eten van voedsel neemt de meeste tijd in beslag, zo'n 14 tot 16 uur. Met rusten en slapen is het paard zo'n 8 tot 10 uur per dag bezig.
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen.
Paarden krijgen in de winter een wintervacht en zetten deze haren omhoog om zich warm te houden, is dit niet voldoende dan zal het paard trillen. Kouden benen, oren en neus kunnen geen kwaad. Je kunt jouw paard helpen met een winterdeken, maar ook voeding is erg belangrijk.
De temperatuur meet je rectaal, dus via de anus. Je hebt geen speciale paardenthermometer nodig, een gewone humane koortsthermometer is prima. Het is wel verstandig om een koortje aan de thermometer te maken en dit aan de staart te bevestigen (met een knijper) of om je pols te doen.
Ze kunnen hun warmte goed reguleren bij temperaturen tussen de 5 graden onder nul en 25 graden. Frisse stallen bevorderen het reguleren van de lichaamstemperatuur en daardoor de weerstand en de gezondheid. Voor paarden die hoge prestaties leveren, ligt de optimale omgevingstemperatuur tussen de 10 en 15 graden.
Het lichaam van een paard kan een tijdje zonder water, maar uitdroging wordt ze snel fataal. Schakel de dierenarts in als je paard twee dagen niet gedronken heeft. Na drie à vier dagen vallen de organen uit, wat voor blijvende schade kan zorgen.
Veel paardeneigenaren merken dat het paard hun emoties en stemmingen haarfijn aanvoelt. Dat kan positief zijn: als de verzorger zich verdrietig voelt, zal het paard zachtaardiger reageren. Maar helaas gebeurt het vaak op een negatieve manier. De verzorger is wat gestrest, waardoor het paard juist tegendraads reageert.
Heerlijk, eindelijk zomer en zon. Maar voor je paard zit daar een schaduwzijde aan, als hij de hele dag buiten staat en geen schaduwplekje heeft. Paarden kunnen namelijk een zonnesteek oplopen. Witte neuzen en benen kunnen bovendien flink verbranden.
Als een paard likt en kauwt tijdens de training wordt dit vaak geïnterpreteerd als een signaal dat hij aan het leren is en onderdanigheid toont. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt juist dat dit gedrag een natuurlijke reactie is op een stressvolle situatie.
Het paard geeft je een kusje op je wang of mond.Dit kan met de lippen of met de tong.
Een paard gaapt vaak om spanning los te laten. Wanneer je bijvoorbeeld het Recuptex deken gebruikt, kan het paard gaan gapen omdat de spieren in zijn lichaam worden ontlast. Andere signalen dat je paard zijn spieren ontlast zijn: kauwen, zuchten, of een ontspannen lichaamshouding. Je paard kan ook gapen door stress.
Een paard kan altijd buiten staan, ook bij heel warm of koud weer. Wel is het belangrijk om het paard te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals het weer of insecten. Een goede bescherming kan zijn een beschutte plek in de wei, of het aankleden van het paard met een paardendeken.
Het is verstandig om je paardendeken minstens tweemaal per seizoen te wassen: halverwege en aan het einde van het seizoen. Modder, regen en uitwerpselen zorgen er namelijk voor dat een paardendeken vies wordt. Niet alleen oogt dit onfris, het kan ook ongezond zijn voor het paard.