Frituurpan schoonmaken met azijnVul een emmer met heet water en een flinke scheut azijn. Breng het mengsel met een doek aan en laat het even inwerken. Veeg de frituurpan schoon met een droge doek. Voor het reinigen van de binnenkant van de frituurpan vul je de frituurpan met heet water.
U dient de frituurpan voor ongeveer 75% te vullen met water. Voeg vervolgens een aantal eetlepels soda toe en hang het mandje in de frituurpan. Zet de friteuse vervolgens aan op maximaal 90 graden en laat deze ongeveer 10 minuten staan. Vervolgens kunt u de pan weer uitzetten en de inhoud in de gootsteen legen.
Vul de friteuse met water (tot het maximumstreepje, niet verder!) en voeg een vaatwastablet toe. Laat ook het mandje zitten, dan is deze meteen ook proper. Zet nu de frituur tien minuten aan op de laagste stand (tot maximaal 100 graden).
Verse frituurvet vlekken kunt u het beste direct behandelen met talkpoeder, zout of baking soda. Deze middelen hebben allemaal een zeer absorberende werking. Ze zuigen zich als het ware vol met het vet, waardoor dit op snelle en effectieve wijze uit de stof getrokken wordt.
Ontvetten met afwasmiddel of groene zeep
Afwasmiddel en groene zeep zijn ideale ontvetters. Ze rekenen bijvoorbeeld moeiteloos af met vettige schalen en borden. Daarnaast hebben de meeste mensen afwasmiddel gewoon in huis staan. Afwasmiddel of groene zeep kun je dus mooi gebruiken bij het ontvetten voor schilderen.
Een goed ontvettingsmiddel is daarom noodzakelijk. Wat altijd werkt is azijn! Schoonmaakazijn bevat 8 % azijnzuur en verwijdert vet als de beste. Bovendien is het erg goedkoop en veel milieuvriendelijker dan allesreinigers.
Hoe vaak maak je de frituurpan schoon? Elke keer als je het frituurvet vervangt, maak je de frituurpan schoon. Dit is ongeveer eens per 5 keer gebruiken. Als je de frituurpan hebt gebruikt maar daarna lange tijd niet van plan bent te gebruiken, maak 'm dan een keer extra schoon.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Verwarmingselementen: De verwarmingselementen van je friteuse mogen nooit in de vaatwasser, omdat ze beschadigd kunnen raken door water en chemicaliën. Behuizing: De behuizing van je friteuse mag niet in de vaatwasser.
Een frituurpan schoonmaken is natuurlijk makkelijker als de vaatwasser het werk voor je doet. Kies voor een frituurpan waarvan zoveel mogelijk onderdelen in de vaatwasser mogen. Van de meeste frituurpannen in de test kan in elk geval het mandje en vaak ook de deksel in de vaatwasser.
Frituren is een techniek waarbij het product wordt ondergedompeld in gloeiend heet vet of olie. Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig. Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet.
Zo ververst je Diamant vast frituurvet
Haal het mandje uit de pan en laat het frituurvet stollen. Zet daarna de pan heel even aan, zodat het gestolde blok loskomt van de wand van de frituurpan. Keer de pan om boven een oude krant. Gestold vast frituurvet kun je in de ook recyclen of in je groenbak weggooien.
Smeer het frituurmandje in met zachte groene zeep en laat dit een nachtje intrekken. Gebruik voor de pan een mengsel van warm water en een schep of scheutje groene zeep en laat dit sopje een nacht in de frituurpan staan. De volgende dag goed naspoelen met schoon en warm water!
Gemengd met water vormt soda een sterk loog. Door de alkalische eigenschappen hebben logen een uitstekend vet- en eiwitoplossende werking. Soda is daarom ideaal om met weinig moeite vetvlekken of eiwithoudend vuil te verwijderen. Het bindt ook onaangename geurtjes.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vet is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Frituur bij voorkeur in olie omdat olie gezonde onverzadigde vetten bevat. Denk aan gewone olijfolie, arachideolie of maïsolie. Ook vloeibaar frituurvet bevat vooral gezonde onverzadigde vetten.
Het vloeibaar frituurvet van Fritella, het eigen merk van ALDI, bestaat uit 100% plantaardige oliën en vetten. Het frituurvet zit in een handige 3-liter verpakking met extra grote teruggiet opening. Bak de meest krokante friet en smakelijke snacks met het frituurvet van ALDI.
Het is niet alleen gezonder, maar ook een stuk makkelijker bijvoorbeeld bij het vervangen van het vet. Aanbevolen wordt te frituren op 175° C voor een goudgeel resultaat en na 5-7 bakbeurten het vet te verversen.
De meeste friteuses geven het aan als de ingestelde temperatuur is bereikt. Andere zaken waar je op kunt letten zijn antigeur filters en automatische uitschakeling. Een uitneembare en vaatwasbestendige binnenpan met anti-aanbaklaag scheelt veel gedoe bij het schoonmaken.
Enkele tips om de olie of het vet thuis van goede kwaliteit te houden: De friteuse moet uitgerust zijn met een betrouwbare en geijkte thermostaat. De temperatuur van de frituurolie mag niet hoger zijn dan 180°C (175°C wordt aanbevolen).
Vergeeld plastic wit maken met baking soda
Dan kun je het vergeelde plastic wit maken door plaatselijk met wat baking soda aan de slag te gaan. Strooi wat baking soda op een natte tandenborstel. Schrob hier de vergeelde plekken mee. Veeg af met een natgemaakte en uitgewrongen microvezeldoek.
Bij de vraag: “Waar val je het eerst af?” denk je meestal meteen aan het verschil tussen het onderhuidse vet op je benen, buik en bovenlichaam. Maar wat blijkt, is dat mensen met overgewicht voornamelijk eerst visceraal vet verliezen. Visceraal vet is het vet binnen in de buikholte, tussen de organen.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.