Pesto of pesto alla genovese (uit Genua) is een Italiaanse saus, oorspronkelijk gemaakt door (Ligurische) olijfolie, basilicumblaadjes (uit Pra, een wijk in Genua), knoflook (uit Vessalico), zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas, en pijnboompitten fijn te malen.
Ingrediënten: Vet 50+ , gepasteuriseerde koemelk, stremsel, zout, zuursel, vitamines A, B en D, basillicum, pijnboompitten, parmesan en olijfolie.
Zelf pesto maken is heel makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is de pijnboompitten, (vegetarische) kaas, knoflook en basilicum te pureren met een staafmixer of blender. En later voeg je er olijfolie bij en eventueel wat zout!
Pesto kaas kennen we in twee soorten: groene pesto kaas en rode pesto kaas. Het maken van deze twee soorten kaas gaat op vergelijkbare wijze. Bij het maken van pesto kaas wordt het mengsel van pesto en kruiden aan de wrongel toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat de smaken volledig in de kaas trekken.
Wanneer we beiden met elkaar vergelijken lijkt rode pesto een iets gezondere keuze, wat voornamelijk door het aantal calorieën uit de vetten komt. Groene pesto levert wel een stuk meer eiwitten op. De vetten uit de olijfolie zijn vooral onverzadigd, de vetten uit de pecorino kaas voor het grootste gedeelte niet.
1 eetlepel pesto bevat 0.081 gram zout. 1 eetlepel verse pesto van de Albert Heijn bevat 0.218 gram zout. Wanneer je het zelf maakt krijg je dus 2,5x minder zout binnen en het is lekkerder.
In Genova wordt de oeroude smaakmaker al van oudsher, traditioneel gemaakt van verse basilicum, pijnboompitten, knoflook, pecorinokaas en olijfolie. De voorkeur ligt bij het gebruiken van olijfolie uit Ligurië, omdat deze olie bekend staat om de verfijnde kruidige en lichte smaak.
De “groene kaas” wordt gemaakt van melk die afkomstig is van Friese roodbont koeien die op de klassieke Friese kophalsromp boerderij De Heidepleats uit 1884 worden gemolken. De Griene Tsiis krijgt zijn karakteristieke smaak door de toevoeging van peterselie en karwijzaad.
Voedingsstoffen. Pesto beschikt over vitamine A. Vitamine A helpt bij het behouden van een goed gezichtsvermogen, gezonde huid en tandvlees en is het betrokken bij de weerstand. Naast vitamine A zit er ook vitamine C in pesto.
Een groene pesto geschikt voor veganisten. Deze groene pesto is gemaakt van d.o.p. Gecertificeerde italiaanse basilicum uit de streek ligurie. Het klimaat van deze streek geeft de basilicum een zoete, zachte en onmiskenbare basilicum smaak. Dit maakt de pesto's van puro bijzonder en uniek van kwaliteit.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen.
Een eetlepel (10g) pesto bevat 45 calorieën. Dat klinkt weinig, maar je giet al snel een half potje bij de pasta. Dat maakt jouw bord pasta 100 calorieën rijker. Daarom is dit Italiaanse kruidensausje niet erg vriendelijk voor je figuur.
Houdbaarheid Pesto
Vers gemaakt pesto is tot 7 dagen houdbaar in de koelkast, maar de pesto moet dan wel afgedekt zijn. Ook een geopende pot gekocht pesto is ongeveer tot 7 dagen houdbaar. Hierbij moet dan de deksel er wel opgedraaid zijn. Bij gerechten met pesto hangt het eerder van de overige ingrediënten af.
Als de pesto een beetje te bitter is – de basilicum is dan meestal de boosdoener – voeg je een beetje zout toe. Een beetje extra citroen kan ook nooit kwaad, als je dit lekker vindt. Rasp wat extra Parmezaan om de pesto wat romiger te maken. En als de pesto te dik is naar je zin, voeg je een scheutje olijfolie toe.
1. Kruiden en specerijen. Om de eventuele flauwheid die je ervaart door minder zout te eten te compenseren, kun je wat extra kruiden of specerijen toevoegen. Goede smaakmakers zijn bijvoorbeeld: peper, knoflook, basilicum, thijm, rozemarijn, oregano, chilipeper, paprikapoeder en koriander.
Zongedroogde tomaatjes zijn de basis van rode pesto, die tomaatjes vervangen in principe de basilicum van de groene pesto en daarmee is eigenlijk het verschil tussen groene en rode pesto uitgelegd. De rest van de ingrediënten -de basis- zijn in groene en rode pesto namelijk hetzelfde.
Hoe komt het dat een potje pesto zo goedkoop is? "Kijk maar eens bij de ingrediënten", zegt Luiten. "Vaak zijn pijnboompitten vervangen door goedkopere cashewnoten, en olijfolie door zonnebloemolie. Ook zit er bijvoorbeeld aardappelzetmeel in als vulmiddel, heel veel zout en soms zelfs suiker."
Gezond ingrediënt
Pasta bevat veel meervoudige koolhydraten (60 à 75 gram per 100 gram pasta). Die zorgen voor een trage energieopname en dus een lage bloedsuikerspiegel. Pasta is daardoor ideaal voor wie sportinspanningen moet leveren. Bovendien bevat pasta weinig vetten en eiwitten.