Wie heel het jaar door van 100% privacy wil genieten, neemt best een wintergroene schermboom zoals steeneik (Quercus ilex). De erg decoratieve grijsgroene bladeren blijven het jaar rond aan de takken hangen. Doordat een steeneik maar langzaam groeit, heb je er ook weinig onderhoud aan.
Om ervoor te zorgen dat buren die in hun eigen tuin zitten niet meer in jouw tuin kunnen kijken, kun je dus een schutting plaatsen, een groene erfafscheiding neerzetten of een grote boom planten.
Denk aan een haag van Taxus, buxus, laurier, liguster, of beuk. Ook klimop (al dan niet op een rooster), is een goede manier om te zorgen voor voldoende privacy en minder inkijk.
Het hele jaar privacy en beschutting.
Zeker met de klimaatverandering die steeds meer te merken is kiest u veilig voor een groenblijvende boom als de steeneik. Populair zijn de laurierbomen, de glansmispel, steeneik en de groenblijvende magnolia.
Grote planten en bomen
Als je meteen afgeschermd wil zitten, werk je het best met planten van 150 of 180 centimeter groot. Verder zijn een grote boom of meerdere kleinere bomen ook ideaal om de inkijk te verminderen en tegelijk schaduw te geven. Vooral fruitbomen of trompetbomen zijn daarvoor erg geschikt.
Houten schermen – Zelfgemaakte omheining uit hout
Heb je graag een natuurlijke en warme uitstraling dan zijn houten schermen vast iets voor jou. Ze zijn relatief goedkoop en heel makkelijk zelf te plaatsen. Ook op een vaste ondergrond zoals beton is deze schutting een snelle en goedkope keuze.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Afhankelijk van welke boomsoort je plant, bepaal je zelf de tussenafstand tussen 2 leibomen. Als je wilt dat alles snel dichtgroeit mag je ze dichter bij elkaar zetten. Heb je meer tijd dan kun je ze gerust wat verder uit elkaar zetten. Meer informatie over de juiste keuze van leibomen en de manier van leiden.
Leiboom en de erfgrens
Bomen moeten op minimaal twee meter afstand van de grens worden gepland. Voor heesters en hagen die lager zijn dan drie meter, geldt een minimale afstand van 50 centimeter tot de erfgrens.
De meest bekende klimplanten zijn Klimop (Hedera), Clematis en de Passiebloem (Passiflora). Bij het kiezen van de juiste klimplant voor jouw hekwerk is het belangrijkste waar je rekening mee moet houden de hechtwortels.
Met het gevoel alsof er helemaal geen schutting meer is, wordt de tuin juist ruimtelijker ervaren. Tip: Kies voor mooie bloemen in contrastkleuren, zoals de witte XL-bloemen van hortensia 'Annabelle', die mooi afsteken tegen de zwarte schutting.
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil."
Maak een isolerende schutting van zwaar materiaal (bijvoorbeeld watervast betonplex, baksteen of perspex). Maak deze schutting zo hoog mogelijk. Om geluid buiten uw tuin te houden heeft u dus geen akoestische panelen in uw tuin nodig.
Glyfosaat is de chemische stof die het best in staat is om klimop te doden. Spuit de klimop die je wilt verwijderen in met de verdelger, maar pas op. Spuit het glyfosaat niet op de planten die je wilt houden. Onkruidverdelgers werken langzaam, en dienen ongeveer elke zes weken opnieuw te worden aangebracht.
Zuilbomen zijn opgaande bomen die van nature slank blijven. Het zijn populaire bomen omdat ze weinig ruimte in de tuin nodig hebben. Daarnaast hebben zuilbomen een strakke vorm wat veel tuinbezitters aanspreekt. U kunt ze solitair gebruiken of bijvoorbeeld langs een oprit.