De 'Opal' is zelfbestuivend. Dit houdt in dat je geen andere pruimenboom in de buurt hoeft te planten om pruimen aan je boom te krijgen. Deze pruimenboom is eenvoudig te onderhouden.
De meest populaire pruimenrassen vind je hieronder: Pruimenboom Opal: kleine pruim, pluk juli, zelfbestuiver, zoet van smaak. Pruimenboom Reine Claude d'Oullins: grote pruim, pluk begin augustus, zelfbestuiver, zoet van smaak. Pruimenboom The Czar: kleine pruim, pluk augustus, zelfbestuiver, zoet van smaak.
Prunus domestica 'The Czar'
Met een zelfbestuivende pruimenboom heeft u dus een prachtige boom die een gigantische productie kan halen. Met een zelfbestuivende pruimenboom kunt u ervoor kiezen om één pruimenboom te nemen. De zelfbestuivende variant bestuift namelijk zichzelf.
Laatbloeiende en zelfbestuivende rassen geven meestal minder beurtjaren. Kruisbestuiving geeft meestal dikkere en meer vruchten. Een goede bestuiver moet veel stuifmeel leveren (jaarlijks) en moet gelijktijdig met het andere pruimenras bloeien. Warm en droog weer zijn ideaal voor een goede bestuiving.
Mirabelpruimen zijn de zoetste van alle pruimensoorten.
Eén pruim bevat evenveel antioxidanten als een handvol blauwe bessen. Hierdoor biedt dit fruit een goede bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten. Zo helpen pruimen je bloeddruk verlagen en de nare gevolgen van stress binnen de perken te houden. Daarnaast dragen ze bij tot de darmwerking.
Door de verschillende soorten pruimen loopt het Nederlandse pruimenseizoen van juli tot september. Daarnaast worden pruimen uit onder andere Spanje, Chili, Zuid-Afrika en Israël geïmporteerd.
'Reine Claude d'Oullins' is een zelfbestuivende pruimenboom. Ondanks dat een zelfbestuivende boom niet persé een bestuiver nodig heeft om vruchten te krijgen, geldt het wel dat ze het vaak beter doen en meer vruchten geven wanneer er naast de zelfbestuiving ook kruisbestuiving plaatsvindt met een ander ras.
Appels bestuiven appels en peren bestuiven peren. Dat is duidelijk. Welke bomen bij welke horen, hangt daarnaast voornamelijk van de bloeiperiode af. De fruitbomen moeten gelijktijdig in bloei staan.
Zelbestuivend wil zeggen dat het stuifmeel van een fruitboom zijn eigen bloemen kan bevruchten. Zelfbestuivende bomen zijn dus het makkelijkst: de boom bestuift zichzelf. Je kan deze bomen dus alleen aanplanten, om bestuiving hoef je je dan geen zorgen te maken.
Een Prunus domestica 'Opal' kan als volwassen exemplaar een uiteindelijke hoogte bereiken van 4-6 m. De uiteindelijke hoogte is afhankelijk van de groeiplaats en het klimaat.
En dan begint dus na een jaar of 2 tot 3 (afhankelijk van de leeftijd van de boom die je kocht) de oogst. Naast wieden (voorzichtig want je wilt geen wortels beschadigen) kun je denken aan water geven bij bomen die dat jaar zijn geplant.
De reine victoria is een pruim die je veel ziet, hij groeit namelijk erg makkelijk en valt op door de heerlijk zoete aromatische smaak. Je herkent de rijpe vruchten aan hun ovale vorm met rood-paars-oranje kleur en veel vruchtvlees. Reine victoria pruimen kun je relatief lang bewaren, gekoeld een aantal weken.
De Prunus domestica staat graag in de volle zon of halfschaduw. Het planten kan het beste tussen half november tot eind maart. Maak een groot gat van 50 x 50 en ook 50 cm diep.
De Malus domestica 'Jonagold' komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het is een zelfbestuivende appelsoort waar je dus geen andere appelboom bij in de buurt hoeft te planten om appels aan de boom te krijgen.
Zet je een goede bestuivende appelboom, zoals een James Grieve, tussen jouw andere appelbomen, dan kan hij zowel zichzelf als de andere bomen bestuiven.
Nee dus… Bestuiving wordt door hetzelfde ras gedaan.
Eet echter niet meer dan 3 (gedroogde) pruimen per dag; overmatige consumptie van pruimen kan namelijk maag- en darmklachten zoals winderigheid en diarree veroorzaken.
Als pruimen (en ander fruit) rijpen, geven ze ethyleen af. Door ze in een papieren zak te doen met de bovenkant omgevouwen, blijft het gas dicht bij de pruimen, waardoor het rijpingsproces wordt versneld. Een nog snellere methode is om een rijpe banaan in de zak met de pruimen te doen.
Als de pit is ontkiemd kan je deze ongeveer 1-2 centimeter diep in de aarde planten, in een pot. Zet de pot binnen zo lang het buiten nog niet warm genoeg is (vóór half mei). Pruim heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.
Fabel of feit: Pruimen zorgen voor een goede stoelgang.
Dit klopt! Pruimen bevatten veel vezels en stimuleren daarom de darmbeweging. Daarbij bevat het ook stofje fenylsateïne en dit heeft een laxerend effect.
Een grote pruim levert al snel 1,40 per kilo op. Een kleintje soms maar 30 cent.
Rijpe pruimen bewaar je bij voorkeur wel in de koelkast. Zo kun je een paar dagen bewaren. Je kunt de pruimen ook in de diepvries bewaren. Ze zijn in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).