In Death Valley in de VS is het ruim 53 graden. De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
In Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is zondagmiddag het kwik uitgekomen op 54,5 graden. Het is volgens The Washington Post een van de hoogste temperaturen die ooit op aarde zijn gemeten en mogelijk zelfs een record.
China heeft een weerrecord verbroken, zo meldt persbureau AFP.
Het is de warmste stad van Europa: de temperatuur stijgt elk jaar weer geregeld boven de 35 °C. UNESCO-volgnr. Córdoba was ooit een van de belangrijkste steden ter wereld, in de 10de eeuw zelfs de op een na grootste, met een voor die tijd ongekend hoog inwonertal van rond de 500.000.
In het onderzoek, dat vorige maand verscheen, zijn de temperaturen vergeleken in 26 Nederlandse steden tijdens een zomers augustusweekend. Eindhoven eindigt in dit onderzoek als 15de, mooi in de middenmoot. Hengelo is met een gemiddelde temperatuur van 45,3 graden de absolute winnaar.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Records per continent: Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. In de zomer van 2019 kwam voor het eerst in Nederland de temperatuur boven de 40°C.
Ust'Shchuger, Rusland (-58,1ºC) Niet alleen in Siberië is het berekoud, ook in het westen van Rusland kan de temperatuur tot ijzige waarden dalen. Het gehucht Ust'Shchuger, dat ten westen van de Oeral ligt, mag zichzelf zelfs het koudste plekje van Europa noemen.
Spanje, met de Canarische Eilanden en een prachtige zuidkust, is ongetwijfeld de beste plek in Europa om in januari te reizen voor buitenactiviteiten, cultuur en strandplezier. Spanje is het warmste land van Europa in januari, met temperaturen op de Canarische Eilanden die de hele maand oplopen tot 22°C.
En ja, het record werd inderdaad verbroken. Op die dag in juli werd het 40,7 graden in Gilze-Rijen. Nog nooit eerder kwam de temperatuur in Nederland boven de historische grens van 40 graden uit.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Canarische Eilanden: zon dichtbij huis
Op de Canarische Eilanden is het bijna nooit onder de 15 graden. Dus als jij de zon zoekt, weet jij waar je 'm kan vinden! Lanzarote en Tenerife staan bekend als de warmste van de zeven eilanden. In het zuiden van Tenerife kan het in de winter wel 20 tot 25 graden worden.
Wereldwijd gezien was de zomer van 2023 met afstand de warmste zomer ooit op aarde gemeten, maakte het Europese klimaatcentrum Copernicus woensdag bekend. In Europa komt de zomer op plek vijf, na 2022, 2021, 2010 en 2003. Sinds 1980 worden de zomers hier elk jaar ongeveer een tiende graad warmer.
Koudegolf 1942
De laatste dagen van die koudegolf werden records gevestigd. Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica. Maar het schijnt op sommige plekken zelfs nog kouder te zijn geweest.
Als we het Guinness Book of Records mogen geloven, dan is Yuma de zonnigste stad van de wereld. Je vindt de stad in Arizona, Amerika.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
Het is vandaag precies 81 jaar geleden dat de koudste temperatuur ooit in ons land werd gemeten. Op 27 januari 1942 werd het in Winterswijk -27,4 graden. Dit zijn temperaturen die wij, door de klimaatverandering, hoogstwaarschijnlijk nooit meer zullen meemaken.
Die titel gaat naar Ojmjakon in Rusland, dat ook wel bekend staat als het koudste dorp ter wereld. Hoe koud is koud? In januari – de koudste maand van het jaar – ligt de gemiddelde temperatuur in Ojmjakon op -46 graden Celsius.
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde.
Rond 10 juni was het zeer warm met landinwaarts maximumtemperaturen rond 30 °C. De hoogste temperatuur van deze maand , 32,3 °C werd op 11 juni gemeten in Hoek van Holland en Gilze-Rijen.
De meteorologische zomer van 2023, die vandaag begint, wordt volgens Weer.nl warm en zonnig. Hoewel de neerslagverwachting voor de zomer als geheel onzeker is, zou het weerbeeld met name in de maanden juni en juli ook vaak droger dan normaal kunnen uitpakken.
Weer zomer 2023
“Er wordt veel hoge druk ten noorden van ons land berekend en dat resulteert bij ons in oostelijke winden”, legt Van Wezel uit. Bij een oostenwind kunnen we vaak zomerse temperaturen verwachten van 25 graden en meer. Tropische temperaturen van 30 graden en meer komen daarentegen minder vaak voor.