In het geval van een elektrische kookplaat / inductie kookplaat gebruik je een perilex stekker. Je gaat de perilex kabel aansluiten op de inductie kookplaat, per kookplaat kan de aansluiting verschillen, kijk hiervoor altijd even in het boekje van de fabrikant van de kookplaat.
Een (meestal XVB kabel 3G6mm) en een automaat van 32 A wordt gebruikt voor de elektrische kookplaat. In de regel worden lichtkringen en stopcontacten afzonderlijk afgezekerd. Er Moet een bedrading van 2.5 mm² worden gebruikt.
De Perilex aansluitkabel (1,5 m) is geschikt voor het aansluiten van inductie kookplaten of ovens. Het is te adviseren om de perilex aansluitkabel aan te laten sluiten door een installateur of elektricien.
Een elektrisch fornuis gebruikt meer stroom dan een standaard stopcontact kan leveren. Daarom heb je hiervoor een speciale aansluiting nodig met een Perilex stopcontact en stekker.
Perilexaansluiting wordt aangesloten met 5 draden
De kabel die u hiervoor gebruikt is een installatiekabel met 5 draden, ook wel een 5-aderige Xmvk kabel genoemd. Deze kabel heeft een blauwe, bruine, zwarte, grijze en groen/gele draad.
De verbinding tussen de meterkast en de keuken
Voor de aansluiting tussen de meterkast en de perilex contactdoos in de keuken wordt een 19mm buis gebruikt met daarin 5 aders van 2,5mm².
Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u vrijwel altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom.
Er zijn verschillende draden nodig om een kookgroep aan te sluiten. Meet de aansluiting altijd voor met een multimeter. Voor kookplaten wordt een apart systeem gebruikt: Perilex. Vanaf de 3-fase automaat in de meterkast lopen er drie Fasen (L – bruine) en één Nul (N – blauwe) kabel (en de aarde) naar de keuken.
Over het algemeen geldt de volgende spelregel: een 1- of 2-pits kookplaat heeft een aansluitwaarde onder de 3,6 kW.Voor deze elektrische kookplaat met normale stekker kun je dan ook een normaal stopcontact gebruiken. Een 3- of 4-pits kookplaat heeft over het algemeen een 2-fase aansluiting.
Inductiekookplaat inbouwen en aansluiten. Voor het installeren van een inbouw-inductiekookplaat heb je meestal een aparte aansluiting nodig in de meterkast en een speciaal stopcontact. Dat maakt de installatie werk voor een vakman. Lees onze tips voor hoe je beter kunt kiezen en waar je op kunt letten.
Een perilex kan namelijk meer vermogen aan dan reguliere stekkers en stopcontacten. Een perilex aansluiten kun je zelf doen.
Belangrijk bij het installeren van inductie kookplaat
De installatie van een inductiekookplaat is niet zo simpel als de stekker in het stopcontact steken. De vakmensen van Van Gas naar Inductie weten als geen ander welke elektra nodig is zodat schade door kortsluiting of lekstroom wordt voorkomen.
Ja, het is mogelijk om een inductie kookplaat op een 220 Volt stopcontact aan te sluiten. Zogenaamde 1-fase inductie kookplaten leveren een maximaal vermogen van 3680 Watt en beschikken over powermanagement.
Het is belangrijk om de juiste draden aan de juiste aansluitingen te verbinden. De bruine draden moeten worden aangesloten op de twee L-aansluitingen op de kookplaat. De zwarte draad moet worden aangesloten op de N-aansluiting, de blauwe draad op de L1-aansluiting en de geel-groene aardedraad op de aardaansluiting.
De 2-fasen inductiekookplaat kan worden beschouwd als 'het beste van beiden': weinig kosten bij aansluiting (zeker als reeds een Perilex aansluiting met kookgroep aanwezig is) maar toch beschikking over veel meer vermogen dan de 1-fase kookplaten, met alle voordelen van dien op gebied van gemak, snelheid en comfort.
Een 1-fase-inductiekookplaat kun je met een gewone stekker en stopcontact aansluiten op 220 of 230 volt. Voor een inductiekookplaat op 1 fase hebt je dus geen speciale aansluiting of kookgroep nodig in je meterkast. Dat je deze inductiekookplaten op 230 volt kunt aansluiten betekent dat ze een laag vermogen hebben.
Voor een perilex aansluiting heb je ook een perilex stekker nodig. Een gewone stekker aansluiten op een perilex aansluiting gaat je namelijk niet lukken. Een perilex aansluiting heeft namelijk vier ingangen, daar waar een normaal stopcontact maar twee ingangen heeft. Andersom werkt logischerwijs ook niet.
Als er twee groepen met elkaar verbonden zijn die samen een schakelaar delen, dan kan je spreken over een 2 fase aansluiting. Ook kan je een 2 fase aansluiting herkennen aan de twee fasedraden, twee nuldraden en de aardedraad.
Vaak wordt een perilex aansluiting vergeleken met krachtstroom. Het is echter niet helemaal hetzelfde. Voor krachtstroom moet er namelijk een speciale installatie aanwezig zijn. Een perilex aansluiting is daarentegen gewoon aan te sluiten op uw groepenkast.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
Een kookgroep bestaat uit twee eindgroepen, samengevoegd tot 1 eindgroep, meestal beveiligd met 16A, die in 1 buis of in 1 kabel zijn ondergebracht. De kookgroep kan in zijn geheel worden geschakeld en gescheiden. Een 1 fase fornuisgroep zijn in feite 2 gekoppelde installatieautomaten, vaak 2x16A.
Voor de kleinere, eenvoudige kookplaten kan een 1-fase-aansluiting genoeg zijn. Maar voor een moderne inductiekookplaat moet u al snel over een 3-fasen-aansluiting beschikken. In de keuken moet dan een krachtstroomstopcontact geplaatst zijn voor de vijfpolige stekker van de kookplaat.
Om deze vraag te beantwoorden, is het in theorie het eenvoudigst om het aantal draden dat uit de meter van je schakelbord komt te tellen: 2 draden duiden op eenfasig, 3 of 4 draden op driefasig. In de praktijk is het niet zo eenvoudig: de verbinding tussen de meter en het schakelbord is niet altijd zichtbaar.
Nieuwe pannen kosten vanaf een paar tientjes tot een paar honderd euro (afhankelijk van hoeveel je er nodig hebt en van de kwaliteit). Een extra stroomdraad naar de keuken + extra groep(en) in de meterkast kost zo'n € 600, verzwaren van je aansluiting op het stroomnet naar 3x25A zo'n € 200.