Vocht en slijm uit uw vagina is normaal. De wand (slijmvlies) van uw vagina en de baarmoederhals maken het. Er leven ook bacteriën en schimmels in uw vagina. Ook dat is normaal.
Voor vrouwen betekent dat dat de clitoris en de vulva opzwellen, en de vagina daarop reageert door zichzelf te voorzien van natuurlijk glijmiddel. Het gevolg: de vagina wordt vochtig, dankzij de Bartholini-klieren. Deze klieren zorgen ervoor dat de boel lekker gesmeerd blijft en dat droogheid voorkomen wordt.
Afscheiding hoort waterig te zijn en is van zichzelf slijmerig. Waterige afscheiding kan toenemen door hormoonschommelingen. Brokkelige of korrelige afscheiding duidt meestal op een vaginale schimmelinfectie.
In het slijmvlies van je vagina en baarmoederhals (cervix) wordt vocht en slijm aangemaakt. Wanneer dit via je vagina naar buiten komt, wordt dit vaginale afscheiding genoemd. Omdat normale afscheiding kleurloos of wittig is, wordt dit ook wel witte vloed genoemd. Opgedroogde afscheiding is vaak wat gelig.
Soms maakt uw vagina meer vocht.Bijvoorbeeld rond uw eisprong, door de pil, bij opwinding bij seks en als u zwanger bent. Voorkom problemen: Was de ingang van uw vagina alleen met lauw water. Gebruik geen zeep of spoelingen.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Normale afscheiding is vloeibaar, slijmerig, doorzichtig wit en ruikt niet sterk. Dit is tijdens de zwangerschap niet anders, je hebt alleen (veel) meer afscheiding. Deze is meestal wat wateriger.
Vaginale afscheiding is niets om je druk over te maken. Het is zelfs goed. Elke vrouw+ heeft afscheiding en dat is maar goed ook. Witte afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, is de manier van je lichaam om de boel schoon te houden.
Net zoals het volkomen normaal is dat alle vrouwen afscheiding hebben, is het ook volkomen normaal om het elke dag te hebben. De hoeveelheid afscheiding kan echter ook per persoon verschillen. De ene dag heb je veel afscheiding, de andere dag heb je misschien heel weinig afscheiding.
Je kan niets doen om afscheiding te verminderen, en het is ook niet nodig. Afscheiding kan je, in tegenstelling tot bloed, gemakkelijk uit je ondergoed wegwassen.
Als je last hebt van abnormale vaginale afscheiding kun je het beste altijd contact opnemen met je huisarts. Om de precieze oorzaak te achterhalen is er een onderzoek van je huisarts nodig. In de meeste gevallen gaat het om een onschuldige infectie die goed te behandelen is. Geen zorgen dus.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is het doen van een zwangerschapstest. Een gemiste menstruatie in combinatie met andere symptomen wijst erop dat je waarschijnlijk zwanger bent, maar het definitieve antwoord krijg je alleen met een zwangerschapstest, thuis of bij de dokter.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Ongesteld en zwanger kan dat? Je kan niet ongesteld en zwanger tegelijkertijd zijn, maar het is wel mogelijk dat je vaginaal bloed verliest tijdens je zwangerschap.
De afscheiding kan in sommige gevallen ook bruin van kleur zijn. Meestal is dit niet ernstig en wordt het veroorzaakt door een bloedvaatje in je vagina dat is gesprongen. Je kunt bijvoorbeeld bruine afscheiding na de seks hebben. Dit is in principe onschuldig.
Een schimmelinfectie heeft meestal geen geur, maar sommige vrouwen kunnen een lichte, gistachtige geur opmerken die meestal gepaard gaat met dikke, witte en klonterige afscheiding.
Elke zwangerschapstest meet het zwangerschapshormoon hCG in je urine. De hoeveelheid die daarin aangetroffen wordt, bepaalt de uitslag van de test. Dit hormoon wordt door jouw lichaam aangemaakt direct na de innesteling. In het begin is dat hormoon nog heel erg weinig, maar het wordt al snel heel veel meer.
Je hebt een opgeblazen gevoel of harde buik
Een opgeblazen gevoel of harde buik is een symptoom waar veel vrouwen last van hebben aan het begin van een zwangerschap. Je buik voelt dan een beetje opgezet aan en je broek zit minder lekker. Dit symptoom merk je meestal op rondde 4e of 5e week van je zwangerschap.
Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.
Alle meisjes in de puberteit krijgen vroeger of later deze vaginale afscheiding, sommigen merken er meer van dan anderen... Sommige meisjes krijgen witverlies op de leeftijd van negen jaar, terwijl andere dat pas veel later krijgen.
Als het gebied rondom je vagina rood en gezwollen is, is seks niet verstandig. Probeer dan een pauze in te lassen met betrekking tot geslachtsgemeenschap totdat deze symptomen zijn verdwenen. Blijven de symptomen bestaan, vraag dan je huisarts om advies.
Wanneer je afscheiding groen of geel is kan dit duiden op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een soa wordt meestal veroorzaakt door het hebben van onbeschermde seks. De soa's die als symptoom gele of groene afscheiding kunnen hebben zijn gonorroe, chlamydia en trichomoniasis.