Deze resten gooi je op je composthoop In principe zijn alle organische materialen die in de natuur aanwezig zijn van harte welkom. Dus ook tuinafval zoals zaagsel, dode bladeren of afgemaaid gras. En denk aan stro, stalmest, koffiedik, eierschalen, fijngemaakte hout en takken, en mest van plantetende dieren.
Wees heel voorzichtig met aardappelschillen in de compost bak of hoop te gooien. Er kunnen namelijk ziekten op de aardappelen zijn achter gebleven die vermeerderen zich nu via de schillen in de composthoop. Ok bestaat de mogelijkheid dat er kiemremmers zijn gebruikt , om het kiemen van de aardappel te voorkomen.
Niet composteerbaar
gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...) inerte materialen zoals aarde, (hout)as, grond, klei, zand, leem, metaal, steen, kalk ...
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de meeste ziektekiemen.
Ook andere zaken zoals haren, koekjes, cake, brood, houtkrullen, schavelingen, … kunnen perfect op de composthoop. Alleen moet u hierin niet overdrijven, net zoals u ook niet moet overdrijven met gras, onkruid en karton.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Onkruid en zieke planten
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de meeste ziektekiemen.
Heb jij een composthoop in de tuin? Ook eierschalen mogen op de composthoop. Door de eierschalen krijgt de compost calcium en dat helpt de planten met groeien. De eierschalen moeten wel goed klein gemaakt worden voor de composthoop.
Wel en niet composteren
Resten van vlees, vis, botten en graten, brood, gebak, rijst, pasta, frieten, chips, snoep, gekookte groenten, koffiepads en theezakjes, kaas, boter, olie, vet en sauzen, timmerhout en uitwerpselen van katten en honden etc., composteer je niet thuis.
onkruiden (zoals brandnetels) zijn zeer goed composteerbaar en zorgen voor een goede temperatuur in de composthoop. Hun vochtgehalte en structuur is optimaal. Voeg ze wel bij de composthoop voor de zaadvorming.
Sinds 1 januari 2019 mag bijna alle organisch keukenafval in de groene GFT-container. Dat betekent dat niet alleen groenten en fruit, maar ook dierlijke bijproducten zoals vlees- en visresten, vaste zuivelproducten, bereide etenswaren en eierschalen toegelaten zijn in het GFT.
Groenten- en fruitafval, eierschalen, theezakjes, koffiefilters en keukenpapier kan je kwijt in je compostvat of -bak. Aarde, saus, olie, houtskool, kattenbakvulling en dierlijk afval (zoals mosselschelpen en kippenbeenderen) verteren niet of te traag, en zijn dus te mijden.
Je kan sinaasappelschillen zonder probleem in composthoop doen.
Tip. Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Waarom kan je in de winter geen compost maken? Het maken van compost in de winter wordt lastig doordat de bacteriën en schimmels die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van het tuin en keukenafval, warmte nodig hebben om actief te zijn. In de wintermaanden is de temperatuur vaak te laag om effectief te composteren.
Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben. Zo kan je de compost een keer omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.
Compost verspreidt je in het voorjaar of najaar op je tuin. Zorg ervoor dat je voldoende lucht in je composthoop houdt. Karton, zaagsel, hooi en grasmaaisel zijn een risico, dit kan een ondoordringbare laag vormen, die slecht composteert.
Goede voorbeelden voor op de composthoop zijn groente- en fruitresten, bladafval, grasmaaisel en snoei- en haagafval. Ook leuk om zelf te maken: een wormenbak waar het beste powerfood voor je planten uit komt.
Composteren versnellen
Versnel het proces door je compost regelmatig te keren met behulp van een tuinvork. Zo komt er meer lucht bij en komen de buitenste ingrediënten binnen te zitten. Bedek je compostvat om regen buiten te houden.
Deze laatste trekken ongedierte aan en kunnen je stapel verpesten. Maar tuinafval (stengels van erwten, bonen, aardappelloof, tomatenloof), grasmaaisel, afgevallen bladeren, onkruid dat niet in zaad is gekomen, groenteschillen, eierschalen, kippenmest, paardenmest, hooi,...zijn ideaal om te composteren.
je kan takken van coniferen op de compost gooien mits je ze eerst verkleint met een hakselaar.
Laurierkers groeit op alle voedzame, niet te natte en te koude gronden, met een voorkeur voor humeuze grond met wat kalk. Een kalihoudende mestsstof bevordert de afharding van de bladeren en jonge twijgen. Daarnaast kan wat compost gegeven worden.
Blad van appel, linde, wilg, vlier, robinia, es, kastanje en populier verteert heel snel en is snel om te zetten in bladcompost. Eiken- of beukenblad verteert heel langzaam en is daarom niet zo geschikt voor de composthoop. Heb je geen composthoop, dan kun je ook gemakkelijk in een vuilniszak bladcompost maken.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Keukenresten die NIET in de compost thuishoren zijn mosselschelpen, visgraten en vleesresten. Kattenbakvulling en stofzuigerzakken met hun inhoud mag in de vuilnisbak of -zak, want het opgezogen stof is grotendeels niet organisch.