Sinds 2012 mogen gloeilampen niet meer in handel worden gebracht. In september 2016 ging hetzelfde verbod ook in voor halogeenspotjes van 230 volt. Vanaf september 2018 verdwijnen ook de heldere halogeenlampen (peertjes) van 230 volt uit de handel.
De verkoop van gloeilampen voor consumenten werd in 2009 met de invoering van Europese regels verboden, omdat hij slecht voor het milieu is en maar heel weinig licht oplevert. Van de energie die de lamp verbruikt, wordt maar 5 procent omgezet in licht, de rest gaat op aan warmte.
Door EU-wetgeving werden gloeilampen verboden en in fasen afgeschaft. Eerst zouden de 100 watt-lampen verdwijnen, daarna die van 75 watt en daarna de 60 watt-varianten. En vanaf september 2012 werden alle gloeilampen verboden.
Het verbod geldt voor ongerichte lampen die op halogeen branden. Lampen die soms tot wel 5x meer stroom verbruiken dan nodig is om een vergelijkbare led-lamp te doen branden. Na de gloeilampen zullen nu dus ook langzaamaan de halogeenlampen verdwijnen uit de winkels.
Ze moeten naar een recycle punt worden gebracht waar ze veilig worden behandeld voor recycling.
Sinds 2012 mogen gloeilampen niet meer in handel worden gebracht. In september 2016 ging hetzelfde verbod ook in voor halogeenspotjes van 230 volt. Vanaf september 2018 verdwijnen ook de heldere halogeenlampen (peertjes) van 230 volt uit de handel.
Het kan! “Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
De meeste conventionele verlichting, zoals gloeilampen, hebben over het algemeen een glazen behuizing die vrij slecht tegen een stootje kan. Een halogeen lamp kun je met de vingers zelfs beter helemaal niet aanraken. LED verlichting heeft een stevigere behuizing van plastic in combinatie met aluminium.
Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Door wetgeving zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Het is beter voor het milieu om ook een onzuinige lamp die het nog doet te vervangen door een ledlamp.
De voornaamste reden dat zuinige lampen minder energie gebruiken, is omdat deze minder warm worden. Gloeilampen gebruiken maar 10% van alle energie voor de verlichting. 90% van de energie gaat op aan het verwarmen van de lamp.
Dimlicht is verplicht om in het donker te voeren. Bij slecht zicht overdag mag het dimlicht ook ontstoken worden. Groot licht mag alleen gevoerd worden als er geen ander verkeer in de buurt is. Mistlicht mag alleen gevoerd worden als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmert.
Dus wanneer de koplampen een juist lichtbeeld geven zullen ze goed gekeurd worden bij de APK, ook op de openbare weg is er vrijwel geen controle. Maar de verlichting voldoet niet aan de Nederlandse wetgeving dus officieel is het niet toegestaan om de lampjes te vervangen door LED.
Het wattage dat op de 'lampenbol' staat (de armatuur) geeft feitelijk aan hoe warm de lamp mag worden. De ouderwetse gloeilamp is namelijk een verwarmingselement. Dus een te hoog wattage kan ervoor zorgen dat de armatuur beschadigd wordt. In het ergste geval kan dat brand veroorzaken door de hitte van de lamp.
Hoe groter het vermogen van een lamp is, hoe meer energie er dus per seconde verbruikt wordt en hoe feller de lamp zal branden (de 'felheid' van een lamp noemen we ook wel de lichtintensiteit).
Gloeilampen geven de perfecte kleurweergave van een ruimte. Het zijn echter geen rendabele lampen. Door het lage rendement en de beperkte levensduur staat een gloeilamp niet voor een duurzame toekomst. Dit is ook meteen de reden waarom de meeste gloeilampen uit de Europese handel zijn verdwenen.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
LED lichten zijn over het algemeen een van de meest energiezuinige lampen. Het verbruik is 90% minder t.o.v. een gloeilamp bovendien is de levensduur van LED verlichting veel langer dan van een gloeilamp.
Een LED lamp gaat vele malen langer mee dan een gloeilamp.Een gloeilamp heeft een gemiddelde levensduur van 3000 branduren, terwijl een LED lamp 25.000 branduren mee gaat. Het rendement van een LED lamp zou op 50% liggen, wat dit verreweg de meest zuinige lamp maakt die op dit moment beschikbaar is.
Een halogeenlampje mag niet aangeraakt worden met blote handen, omdat de huid vaak wat vettig kan zijn. Dit vet zou dan verbranden zodra u de lamp aan zet. Hierdoor kan het halogeenlampje beschadigen.
Spaarlampen worden ook niet heet (hoewel het bij de fitting soms wel warm is), maar die zien er weer anders uit. Dit zijn veelal gebogen 'mini-TL-buisjes'.Je kan het ook aan het vermogen zien, dat vaak op het glas of op de rand (tussen glas en fitting) staat vermeld. Gloeilampen zijn veelal 25 Watt of hoger.
Stel je wil een spanningsrail of en ander verlichtingsproduct gaan installeren, maar er is geen aarding mogelijk. Is het dan wel veilig? Kort antwoord: nee, bij metalen armaturen wordt het aansluiten van randaarde sterk aanbevolen.
Waarom een LED lamp kapot gaat? Een van de belangrijkste oorzaken van het kapot gaan van led lampen is dat LED-technologie een constante spanning nodig heeft; als er op enig moment een stroomstoot wordt veroorzaakt, stijgt de temperatuur van de diodes in de lamp en zal deze in korte tijd kapot gaan of defect raken.
Dimbare LED lampen zorgen voor een gezellige sfeer. Het dimmen van LED werkt echter net wat anders dan het dimmen van conventionele verlichting. Zo kan LED verlichting bij het gebruik van een verkeerde dimmer gaan flikkeren of een zoemend geluid maken.