Hoe lang leven kamerplanten gemiddeld? Gemiddeld leven kamerplanten 2 tot 5 jaar. Hierna stoppen planten met bloeien en kun je het beste investeren in een andere plant.
Want hoe klein of clean je huis ook is, je kan nooit echt te veel planten hebben. Alleen moeten die zich wel op de juiste plek staan en niet te veel, maar ook niet te weinig, water krijgen.
Naast eenjarige en tweejarige planten zijn er ook meerjarige planten. Deze worden ook wel vaste planten of overblijvende planten genoemd. Deze bloeien jaar na jaar, totdat ze te oud worden. Wanneer 'te oud' is verschilt enorm per soort, struiken en bomen leven natuurlijk veel langer dan kleine kruidachtige planten.
Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven. Daarnaast geldt: liever te weinig dan te veel water, anders leggen ze in no time het loodje.
Krab met je nagel of een mesje over de tak, het liefst zo dicht mogelijk bij de kluit.Laat 'ie veel los en ziet de tak er van binnen bruin uit dan is de kans groot dat de plant dood is. De takken van een plant brokkelen uit elkaar als 'ie dood is. Een levende tak is van binnen groenig van kleur.
Naast dat het regenwater planten een boost geeft, is het ook een makkelijke schoonmaakbeurt. Door de plant in de regen te zetten spoelt stof moeiteloos van de blaadjes af. Dat scheelt jou weer afstoffen wanneer je je planten aan het verzorgen bent.
Kraanwater is dus niet per se funest voor je planten, maar je moet de potgrond en bladeren goed in de gaten blijven houden omdat te veel kalk schadelijk kan zijn. Om die redenen kunnen we dus wel stellen: regenwater is gezonder voor je planten dan kraanwater.
Als de potgrond volledig droog aanvoelt, kunt u de plant water geven. Het is beter regelmatig kleine beetjes te geven, dan veel water in één keer. Op die manier voorkomt u dat de plant “verdrinkt” in teveel water. In de winter moet de grond helemaal uitgedroogd zijn voordat de kamerplant opnieuw water krijgt.
Planten met blote wortels kan je zo nog 14 dagen bewaren mits je ervoor zorgt dat de wortels niet uitdrogen, dus een beetje water geven indien nodig.
Planten verschenen eerder op aarde dan tot nu toe gedacht, 500 miljoen jaar geleden namelijk. Planten op het land zijn zo'n 500 miljoen jaar geleden geëvolueerd uit zoetwateralgen, zo'n 100 miljoen jaar vroeger dan meestal wordt aangenomen.
Bepaalde giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen kunnen namelijk onbedoeld in de lucht van onze slaapkamers terechtkomen. Onder de juiste omstandigheden kunnen luchtzuiverende planten in de slaapkamer een effect hebben op de lucht waar u in slaapt.
Gunstig voor je nachtrust.Naast de aanmaak van zuurstof en het verhogen van de luchtvochtigheid hebben planten ook een luchtzuiverende werking. En ze kunnen vervelende geurtjes afbreken waardoor ze eigenlijk ook dienen als natuurlijke luchtverfrissers.
Planten zorgen voor een schone lucht in huis
Planten nemen niet alleen stofdeeltjes af, maar ook schadelijke stoffen breken ze af. Ze verminderen onder andere kooldioxide en zetten dit om in zuurstof. Ook een goede luchtvochtigheid verbetert de kwaliteit van de lucht in je huis.
Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven. Daarnaast geldt: liever te weinig dan te veel water, anders leggen ze in no time het loodje.
Sproeien, sproeien en nog meer sproeien
Koele lucht is het beste voor elk gewas, dus probeer elke dag de lucht rondom je planten te besproeien met water. Je kunt er ook voor kiezen om een bak met water naast jouw planten, neer te zetten zodat er continu vocht de lucht in verdampt.
Heb je een keer gekookt water over, dan kan het zeker geen kwaad om dat aan je planten te geven. Wel eerst even af laten koelen natuurlijk. Als je het aan je plant geeft, gaat het in ieder geval niet verloren door de gootsteen!
De bruine randjes ontstaan door een tekort of een overschot aan water. Controleer daarom altijd even de potgrond, dit moet vochtig zijn maar zeker niet doorweekt. De bruine randjes kunnen ook ontstaat doordat er kalk in het kraanwater zit. Niet alle planten kunnen hier goed tegen.
Kamerplanten gaan dood als ze uitdrogen: ze hebben immers water nodig om te kunnen leven. Dit duurt over het algemeen wel langer dan dood door te veel water, want de meeste planten overleven het nog wel even zonder.
Heeft jouw plant veel dorre blaadjes of een hele stengel zonder bladeren? Dit soort planten zijn vaak makkelijk te redden: stimuleer nieuwe groei door de plant te snoeien! De plant stopt zijn energie dan in het produceren van nieuwe bladeren, in plaats van het redden van oudere blaadjes.